Politika

Ministarstvo spoljnih poslova: Preporuka građanima Srbije da razmisle o privremenom napuštanju Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

13/02/2022

-

22:03

Ministarstvo spoljnih poslova: Preporuka građanima Srbije da razmisle o privremenom napuštanju Ukrajine
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je danas građanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Takođe, kako se navodi na sajtu ovog ministarstva, preporučuje se da državljani Srbije koji planiraju da putuju u Ukrajinu, razmotre odlaganje putovanja.

"Molimo naše državljane koji su i dalje u Ukrajini da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom Republike Srbije u Kijevu", stoji u sopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Države regiona - Hrvatska i Slovenija apelovale su na svoje građane da napuste Ukrajinu. Podsetimo, to je pre nekoliko dana učinila Crna Gora, ali i brojne druge države širom sveta.

Preporuka o napuštanju Ukrajine stigla je i iz britanske kancelarije spoljnih poslova. Oni su naime saopštili da bi svi državljani Velike Britanije "trebalo da odu sada dok su komercijalna sredstva još dostupna".

Britanski ministar odbrane Ben Volas saopštio je danas da je prekinuo odmor u inostranstvu zbog "pogoršanja ukrajinske krize" i upozorio da bi Rusija "mogla da izvrši invaziju u narednim danima".

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Britanski ministar odbrane Ben Volas

Volas je planirao da sa porodicom provede produženi vikend u inostranstvu, nakon što je prošle nedelje u Moskvi učestvovao u diplomatskim pregovorima.

"Vratio sam se iz Moskve u subotu ujutro, a zbog zabrinutosti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini otkazao sam planirani produženi vikend u inostranstvu sa porodicom i vraćam se", napisao je Volas na Tviteru.

"Rizik od invazije dovoljan"

Sjedinjene Američke Države saopštile su da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu, ali su napomenule i da putevi za diplomatski dogovor ostaju otvoreni, javlja Glas Amerike (VOA).

Tanjug/AP/Kevin Lamarque/

"Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je Blinken

Vašington je naredio većini osoblja iz ambasade u Ukrajini da smesta napusti zemlju, a isto su uradile i druge zapadne zemlje, navodi VOA, citirajući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je većini Amerikanaca naređeno da napuste ambasadu u Kijevu.

"Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je Blinken.

Američko osoblje pri misiji OEBS u Ukrajini počelo je da se evakuiše iz Donjecka u nedelju, saznaje Rojters. Ta organizacija, između ostalog, ima "civilnu posmatračku misiju u proruskom, separatističkom Donjecku i Lugansku, gde od 2014. traje rat u kojem je poginulo više od 14.000 ljudi", navodi agencija.

Australija je ranije saopštila da evakuiše svoju ambasadu u Kijevu, a premijer Skot Morison optužio je Kinu da je "uznemirujuće tiha" kada je reč o ukrajinskoj krizi, navodi VOA. Glas Amerike podseća da je američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu razgovarao sa kolegama iz Južne Koreje i Japana i poručio da diplomatski putevi ostaju otvoreni.

"Moskva može jednostavno da krene tim putem tako što će deeskalirati situaciju, umesto što je eskalira", ocenio je Blinken. Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu, a upozorenja sa Zapada tumači kao "histeriju". Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su u subotu telefonom oko jednog sata, ali nikakav napredak nije postignut, konstatuje VOA, navodeći ocenu zvaničnika Bajdenove administracije da je razgovor bio "profesionalan i sadržajan", ali da nema promene.

Borelj: Podrška EU Ukrajini

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, saopštio da EU i zemlje članice neće zatvoriti svoje diplomatske misije u Ukrajini, pojedine zemlje donele su odluku da povuku svoje predstavnike.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

"Rizik od ruske vojne akcije je veliki i to je mudra odluka", rekao je Blinken

"One će ostati otvorene u Kijevu i nastaviti sa podrškom EU građanima i saradnjom sa vlastima u Ukrajini. Prisustvo osoblja i preporuke za putnike iz EU, prilagođavaju se po potrebi u odnosu na bezbednosne okolnosti", naveo je Borelj u saopštenju.

Žosep Borelj je još jednom potvrdio podršku EU ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu kao i diplomatskim naporima u cilju deeskalcije.

"Ponavljamo, svaka naredna vojna akcija protiv Ukrajine imaće masivne posledice i visoku cenu kao odgovor", zaključio je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija