Evropa

Austrija od 5. marta ukida korona mere, na snazi ostaje samo jedno pravilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kronen zeitung, Tanjug

16/02/2022

-

13:25

Austrija od 5. marta ukida korona mere, na snazi ostaje samo jedno pravilo
Austrija od 5. marta ukida korona mere, na snazi ostaje samo jedno pravilo - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa u Austriji biće ukinute 5. marta, saopštili su austrijski zvaničnici. Na snazi će ostati samo mera nošenja maski na određenim mestima, javljaju austrijski mediji.

Kancelar Karl Nehamer je na konferenciji za štampu posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je korona virus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Naveo je da je pre osam i po nedelja došlo do promene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno da proceni novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

"Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehamer.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn kazao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dve doze vakcine, da se mere mogu prebaciti na "stend baj", ali je naglasio da pandemija nije prošla.

"Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne", dodao je ministar.

Najavio je da će se promeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i negu.

Što se besplatnog testiranja tiče istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kako je ranije najavljeno, vlada zajedno sa guvernerima pokrajina treba da donese odluku o daljem popuštanju mera uz obrazloženje da je situacija u bolnicama i pored velikog broja novozaraženih stabilna. Učesnici sastanka žele danas da proglase 5. mart za "dan slobode", po uzoru na Veliku Britaniju.

Inače, prema ranijoj odluci vlade, 19. februara uslediće dalje popuštanje mera. Tako će se u ugostiteljstvu, hoteljerstvu i za manifestacije preći sa 2G na 3G pravilo čime nevakcinisani, uz negativan test, ponovo dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima, utakmicama.

Isto tako od 5. marta biće moguće privatne i javne proslave, koncerti, sajmovi i drugi skupovi bez ograničenja broja prisutnih.

Ukida se i karantin za inficirane bez simptoma, a jedino što će ostati je obaveza nošenja maski na određenim mestima, kao što su javni prevoz i supermarketi. Razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije, koja je uvedena pre desetak dana.

Podsetimo, Austrija je prva zemlja u Evropi koja je donela zakon o obaveznoj vakcinaciji građana protiv koronavirusa.

Beč neće ukinuti 2G pravilo u gastronomiji

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavio je danas, nakon što je austrijska vlada saopštila da dalje popušta epidemiološke mere, da će ta pokrajina nastaviti sa uzdržannijim "epidemiološkim kursom".

"Ulazimo u novu fazu pandemije, ali to nije razlog da budemo nemarni. I danas imamo veoma veliki broj novozaraženih. Primetili smo u Beču da je po završetku semestarskog raspusta ponovo došlo do skoka novozaraženih. To će druge pokrajine, u kojima je raspust u tokunili tek predstoji, tek primetiti. Zato je potrebna dalja obazrivost", ukazao je Ludvig na pres konferenciji.

AP/Vadim Ghirda

 

Dok je austrijska vlada danas najavila da će se od 19. februara u gastronimiji i hoteljerstvu, ali i drugim oblastima, preći sa "2G" na "3G" pravilo, u Beču će, u gastronomiji, istakao je Ludvig, ostati "2G" pravilo.

"Tamo gde ne može da se nosi maska, ostavićemo 2G pravilo, a to je slučaj u gastronomiji", podvukao je on.

To znači da nevakcinisani i dalje neće moći u bečke kafiće, rastorane …

Ludvig je rekao i da će Beč, kao što je odlučila austrijska vlada, od 5. marta otvoriti noćnu gastronomiju, ali za razliku od ostatka zemlje uz "2G" ili "2G plus" pravilo.

"Nadamo se da će mart doneti dalje poboljšanje situacije, pa će ove mere moći da se ukinu", naglasio je on.

Ukazao je da Beč ostaje pri svojoj strategiji širokog besplatnog testiranja građana, jer se time otkrivaju zaraženi i sprečava širenje korone.

"Uticaćemo na austrijsku vladu da se besplatni testovi zadrže", najavio je on.

Komentari (0)

Evropa