Evropa

Austrija pred ukidanjem besplatnih testova na koronavirus koji su ih do sada koštali 1,8 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

09:09

Austrija pred ukidanjem besplatnih testova na koronavirus koji su ih do sada koštali 1,8 milijardi evra
Austrija pred ukidanjem besplatnih testova na koronavirus koji su ih do sada koštali 1,8 milijardi evra - Copyright AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Besplatni korona testovi u Austriji mogli bi uskoro postati prošlost, pošto se u korist njihovog ukidanja izjasnio i kancelar Karl Nehamer.

Austrijsku državu, to jest poreske obveznike, su do sada besplatni korona testovi koštali 1,8 milijardi evra.

Već dve godine se Austrija suočava sa pandemijom koronavirusa, i od tada je urađeno više od 45 miliona testova. Sve je više onih koji smatraju da treba ukiniti besplatne testove, posebno od kada je na snazi obavezna vakcinacija.

Epidemiolog Gerald Gartlener smatra da bi bilo svrsishodno preći na sistem da bi svi bez "Zelenog pasoša", to jest koji nisu vakcinisani,  trebalo da plate testiranje.

Prema ranijoj odluci austrijske vlade besplatni testovi predviđeni su do kraja marta.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn najavljuje da će strategija testiranja biti jedna tema sutrašnjeg sastanka sa guvernerima pokrajina i ekspertima.

"U vladi već pregovaramo o ukidanju besplatnih testova", preneo je kancelar Nehamer.

On je ukazao da nije još odlučeno kada će to uslediti i da li će testovi onda za sve - vakcinisane i nevakcinisane - biti naplaćivani.

Jedino pokrajina Beč oštro kritikuje pozive na ukidanje besplatnih testova, pošto se glavni grad oslanja u svojoj strategiji borbe protiv pandemije na testiranje građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa