Zdravlje

Studija: Efikasnost buster doze značajno opada nakon četiri meseca

Komentari

Autor: Jutarnji list

12/02/2022

-

13:26

Studija: Efikasnost buster doze značajno opada nakon četiri meseca
Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

veličina teksta

Aa Aa

Efikasnost treće doze vakcine Fajzer i Moderna protiv koronavirusa znatno slabi do četvrtog meseca nakon primana poslednje doze, pokazala je nova studija koju su u petak objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Do sada je naučnim  dokazima potkrepljeno da se efikasnost vakcine smanjuje nakon dve doze, nali relativno malo je objavljeno o trajanju zaštite nakon treće, tačnije buster doze.

Naime, nova studija temelji se na podacima više od 241.204 poseta hitnim službama i 93.408 hospitalizacija odraslih osoba sa bolestima sa simptomima koronavirusa u razdoblju od 26. avgusta 2021. do 22. januara 2022. godine.

Efikasnost vakcine procenjena je na temelju upoređivanja mogućnosti za pozitivni test na koronavirus između vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata i korišćenjem statističkih metoda za kontrolu za kalendarsku godinu, geografsko područje, uz prilagođavanja i starosti, nivoa lokalnog prenosa i karakteristikama pacijenata poput komorbiditeta, piše Jutarnji.

Tokom razdoblja u kojem je dominirao omikron učinkovitost vakcina, u slučaju ispitanika koji su odlazili u hitne službe zbog simptoma nalik na koronavirus, bila je 87 odsto tokom prva dva meseca nakon treće doze, ali je pala na 66 odsto do četvrtog meseca. Efikasnost vakcine protiv hospitalizacije bila je 91 odsto u prva dva meseca, ali je pala na 78 odsto do četvrtog meseca nakon treće doze.

"Otkriće da je zaštita koju pružaju vakcine, zasnovana na RNK, oslabila u mesecima nakon primanja treće doze", zaključili su autori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin