Evropa

Posle Austrije i Švajcarska donela odluku da ukine skoro sve mere protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

15:28

Posle Austrije i Švajcarska donela odluku da ukine skoro sve mere protiv koronavirusa
Posle Austrije i Švajcarska donela odluku da ukine skoro sve mere protiv koronavirusa - Copyright Tanjug AP/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska će ukinuti skoro sve restriktivne mere, uvedene zbog koronavirusa, osim nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, saopštila je vlada te zemlje.

Do kraja marta na snazi će ostati i mera obavezne izolacije u periodu od pet dana za osobe koje su testirane pozitivno na korona virus, navela je vlada.

Ukidanje mera stupiće sutra na snagu, kada će ulazak u radnje, restorane i institucije od kulturnog značaja biti otvorene za građane, bez ograničenja, navela je vlada, prenosi Rojters.

"Epidemiološka situacija nastavlja da se razvija u pozitivnom smeru. Zahvaljujući visokom nivou imuniteta među stanovništvom, malo je verovatno da će doći do preopterećenja zdravstvenog sistema uprkos i dalje visokom nivou cirkulacije virusa", navela je vlada u saopštenju.

Više od 90 odsto građana Švajcarske, kojih ima 8,6 miliona, steklo je imunitet od korona virusa, pošto se ili oporavilo ili je vakcinisano protiv ove infekcije, saopštili su zvaničnici.

Podsetimo, skoro sve mere protiv koronavirusa ukida i Austrija. Maske će takođe morati da se nose samo na nekim mestima.

Kancelar Karl Nehamer je na konferenciji za štampu posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je korona virus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje, a Nehamer je najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i negu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa