Evropa

Velika oluja u Nemačkoj ruši drveće, oštećene kuće i automobili: U Berlinu proglašeno vanredno stanje

Komentari

Autor: Jutarnji list, Tanjug

17/02/2022

-

09:27

Velika oluja u Nemačkoj ruši drveće, oštećene kuće i automobili: U Berlinu proglašeno vanredno stanje
Velika oluja u Nemačkoj ruši drveće, oštećene kuće i automobili: U Berlinu proglašeno vanredno stanje - Copyright Tanjug AP/Daniel Bockwoldt/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Berlinu je proglašeno vanredno stanje a širom Nemačke je izdat crveni meteoalarm zbog oluje "Ilenija" koja je, uz orkanski vetar, pogodila severni deo zemlje. Prve procene su, međutim, da većih šteta nije bilo.  Vatrogasne i policijske ekipe izvestile su o srušenom drveću, oštećenim automobilima i manjim štetama na stambenim objektima.

"Izbrojali smo 47 intervencija", rekao je portparol vatrogasaca u gradu Kilu, i dodao da je u  Flensburgu oštećena autobuska stanica.

Takođe, u nekoliko nemačkih država, uključujući i Severnu Rajnu-Vestfaliju, škole su zatvorene zbog lošeg vremena.

Tanjug AP/Jens Buettner/dpa via AP

 

Prema prvim informacijama, najviše problema je bilo u Hamburgu. Nivo mora u ovom lučkom gradu toliko se podigao da je poplavljen poznati tržni centar, a jedno srušeno stablo koje je palo na put prekinulo je saobraćanje podzemne železnice.

U hamburškoj četvrti Ajmsbitel vetar je iščupao stablo koje je palo ispred jednog objekta. U tom trenutku tamo je bilo dvadesetak ljudi i samo pukom srećom niko nije povređen, prenosi portal "24hamburg".

Tanjug AP/Daniel Bockwoldt/dpa via AP

 

Oluja "Ilenija" je takođe prouzrokovala štetu u Donjoj Saksoniji i Bremenu. Na autoputu 70 u blizini Vestoverledingena, jedan vozač kamiona nije uspeo da zakoči na vreme i zaleteo se u srušeno stablo. Muškarac nije povređen, rekao je glasnogovornik policije.

Oko dva ujutro oluja je stigla i do glavnog grada, Berlina, gde je proglašeno vanredno stanje.

Nemačka meteorološka služba (DWD) veći deo zemlje stavila je "pod crveno" dodavši da bi vremenske nepogode mogle da se smire tek danas popodne. Posebno su upozorili na orkanski vetar koji će duvati brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Nemačka nacionalna železnička kompanija "Dojče Ban" saopštila je da je obustavila saobraćaj na dugim linijama u sedam od 16 nemačkih saveznih država zbog uragana.

Komentari (0)

Evropa