Evropa

Preživeo jedan od nestalih putnika na grčkom feribotu: Belorus pronađen posle 48 sati, ne može da veruje da je živ

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2022

-

08:47

Preživeo jedan od nestalih putnika na grčkom feribotu: Belorus pronađen posle 48 sati, ne može da veruje da je živ
Preživeo jedan od nestalih putnika na grčkom feribotu: Belorus pronađen posle 48 sati, ne može da veruje da je živ - Copyright Tanjug/AP/Hellenic Fire Service; Lazos Mantikos/debater.gr; Albanian Ministry of Defense

veličina teksta

Aa Aa

Putnik beloruskog porekla pronađen je živ na krmi trajekta Euroferija Olimpija na kojem je u petak izbio požar, što je oživelo nadu da će isti slučaj biti i sa preostalih 11 nestalih.

Beloruski vozač kamiona litvanskih registraskih oznaka koji je pronađen živ posle više od 48 sati nakon požara, bio je u stanju potpunog šoka. Prema informacijama grčkih medija, prve reči koje je izgovorio bile su "Recite mi da sam živ". Na pitanje o ostalim putnicima, navodno je rekao da je "čuo i druge glasove". Kako je ispričao, nalazio se u garaži trajekta gde je pronašao mesto na kojem je radilo hlađenje, a navodno se sam popeo na palubu gde su ga spasioci i uočili.

Ovu vest je potvrdio i ministar pomorstva Janis Plakiotakis, ističući da je specifičan razvoj događaja probudio nade za lociranje ostalih putnika koji se nalaze na spisku nestalih.

Nekoliko tegljača veoma malom brzinom vuče brod ka luci Kasiopi, na severoistočnoj strani Krfa gde se nalazi i rodbina nestalih koja i dalje gaji nade da su njihovi bližnji preživeli prvo požar, a onda i poplavu nastalu izlivanjem desetina tona vode koje su bačene da ga ugase.

Iako postoji zabrinutost zbog rizika od potonuća broda, smatra se da je njegov nagib za sada kontrolisan.

Tanjug/AP/Hellenic Fire Service

 

Potraga specijalnih spasilačkih timova na brodu, kao i na morskom području na kojem je izbio požar, privremeno je obustavljena u subotu uveče zbog mraka i ekstremno visokih temperatura koje su dostizale 600 stepeni Celzijusovih na samom trajektu.

Očekuje se da će operacija potpunog gašenja požara trajati danima, dok će, pre nego što se brod približi luci Kasiopi i nakon što se temperatura užarenih metala snizi, ispumpati i nafta kako se sprečilo bilo kakvo izlivanje u Jonsko more. Procenjeno je da se inače u rezervoarima broda nalazi oko 700 tona goriva.

Preostalih 11 putnika koji se vode kao nestali su vozači kamiona - sedam Bugara, tri Grka i jedan Turčin.

 

Komentari (0)

Evropa