Evropa

Makron i Putin razgovarali telefonom, saglasni da se organizuje sastanak radne grupe u cilju postizanja primirja

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

15:02 >> 17:13

Makron i Putin razgovarali telefonom, saglasni da se organizuje sastanak radne grupe u cilju postizanja primirja
Emanuel Makron i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se danas da se u narednim satima omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Putin i Makron su se snažno angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi, kako navodi zvanični Pariz, "izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira".

Jelisejska palata je saopštila da su se dvojica predsednika u današnjem telefonskom razgovoru takođe saglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovu razmene mišljenja i ukrajinskih predloga poslednjih dana.

Makron i Putin su istakli i neophodnost davanja prednosti diplomatskom rešenju za aktuelnu krizu i nastojanje da se sve učini da do takvog rešenja dođe.

"Da bi se to postiglo, narednih dana i sedmica biće u toku intenzivan diplomatski rad", navodi Jelisejska palata, preciziravši da će narednih dana razgovarati šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ti diplomatski napori treba da omoguće "napredak na osnovama poslednjih" razgovora, uz "uključivanje svih strana (Evropljana, saveznika, Rusa i Ukrajinaca) kako bi se došlo, ako se ispune uslovi, do sastanka na najvišem nivou a s ciljem definisanja novog mirovnog i bezbednosnog poretka u Evropi".

Posle Putina, Makron je započeo telefonski razgovor s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja RFI.

Prema navodima francuskog predsedništva, današnji razgovor Putina i Makrona, posle njihovog sastanka 7. februara u Moskvi, predstavlja "poslednje moguće i neophodne napore da se izbegne veliki sukob u Ukrajini", prenose francuski mediji.

Ne nazire se kraj krizi

U međuvremenu, kriza na granici između Ukrajine i Rusije ne jenjava. Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, severnim i zapadnim delovima Donjecka, najvećeg grada Donjecke Narodne Republike (NRD) i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Dva civila su danas poginula i u pokušaju oružanih snaga Ukrajine da se probiju kod sela Pionerskoje u Narodnoj republici Lugansk (LNR), sedam kilometara od granice sa Rusijom, saopštile su vlasti te samoproglašene republike.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

"Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području", navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TAS S.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa