Evropa

Oprečne informacije o nivoima zračenja u Ukrajini posle ruskog zauzimanja Černobilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

11:24

Oprečne informacije o nivoima zračenja u Ukrajini posle ruskog zauzimanja Černobilja
Oprečne informacije o nivoima zračenja u Ukrajini posle ruskog zauzimanja Černobilja - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

veličina teksta

Aa Aa

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Ukrajinski Inpektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak saopštio je juče da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju "nakon žestoke bitke". Ova elektrana udaljena je od Kijeva 134 kilometra.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je, pre nego što su ruski vojnici zauzeli Černobilj, da "vojnici daju živote kako se tragedija iz 1986. godine ne bi ponovila". On je ruski upad u elektranu nazvao "objavom rata celoj Evropi".

Nakon što su ruske snage zauzele Černobilj, portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima na da postoje izveštaji da ruski vojnici drže tamošnje osoblje kao taoce.

"Ogorčeni smo verodostojnim izveštajima. Osuđujemo takvu akciju i tražimo njihovo oslobađanje“, navela je Psaki.

Komentari (0)

Evropa