Evropa

Lukašenko jača ovlašćenja, danas u Belorusiji referendum o izmenama Ustava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TASS

27/02/2022

-

09:43

Lukašenko jača ovlašćenja, danas u Belorusiji referendum o izmenama Ustava
Referendum u Belorusiji - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko Jr

veličina teksta

Aa Aa

U Belorusiji su jutros otvorena birališta na referendumu o uvođenju amandmana i dopuni Ustava, a koji bi predsedniku Aleksandru Lukašenku doneo i jača ovlašćenja.

Amandmani, koje je predstavio u decembru trebalo bi da ojačaju ovlašćenja 67-godišnjeg predsednika koji od 1994. vlada Belorusijom, prenele su agencije. Među predloženim promenama je i doživotni imunitet od sudskog progona za bivše predsednike, kao i ograničenje predsedničkih mandata na maksimalno dva, ali tek za buduće predsednike.

"Širom zemlje otvoreno je ukupno 5.510 biračkih mesta", navela je beloruska Centralna izborna komisija

Takođe je napomenuto da je oko 217 njih otvoreno u sanatorijumima, ambulantama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u kojima nije održano prevremeno gasanje. Prevremeno glasanje počelo je 22. februara i trajalo je pet dana do 26. februara. U njemu je učestvovalo oko 42,93 odsto birača sa pravom glasa, prenosi TASS.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko Jr

 

Belorusija ima preko 6,8 miliona registrovanih birača. Samo jedno pitanje će biti stavljeno na glasanje: "Da li prihvatate izmene i dopune Ustava Republike Belorusije".

Prema zakonu, referendum će biti proglašen važećim ako učestvuje više od polovine upisanih birača. Izmene i dopune ustava biće usvojene ukoliko oh podrži većina onih koji su uvršteni na biračke sposkove, prenosi TASS.

Inače, Belorusija se od jutros nalazi u centru pažnje, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo da je ruska delegacija stigla u tu zemlju na pregovore sa Ukrajinom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potom je rekao da se razgovori neće voditi u Belorusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa