Evropa

Sankcije EU za još 26 osoba zbog napada Rusije na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

21:32

Sankcije EU za još 26 osoba zbog napada Rusije na Ukrajinu
Sankcije EU za još 26 osoba zbog napada Rusije na Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU dodao je danas 26 osoba i jedan entitet na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama u vezi sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

"Među sankcionisanim licima nalaze se oligarsi i biznismeni aktivni u naftnom, bankarskom i finansijskom sektoru, kao i članovi Vlade, i visoki vojni zvaničnici i propagandisti koji su doprineli širenju antiukrajinske propagande i promovisanju pozitivnog stava prema invaziji Ukrajine", navode u Savetu EU.

U službenom glasniku EU se navodi da su među sankcionisanima portparol Kremlja Dmitrij Pekov, prvi zamenik glavnog komandanta crnomorske flote, viceadmiral Sergej Pinčuk i ruski oligarh i predsednik upravnog odbora međunarodnog aerodroma u Moskvi "Šeremetjevo", Aleksandar Ponomarenko.

Među sankcionisanima su i Vitalij Saveljev, ministar saobraćaja Ruske Federacije i član Upravnog odbora Ruskih železnica, Irek Faizullin, ruski ministar gradnje i stanovanja, Dmitrij Černišenko, potpedsednik ruske Vlade zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije, Igor Sečin, izvršni direktor ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft" i Nikolaj Tokarev, izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća "Transnjeft".

Restriktivne mere EU, koje se sada primenjuju na ukupno 680 fizičkih lica i 53 pravna lica, uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim fizičkim i pravnim licima.

Pored toga, zabrana putovanja koja se primenjuje na navedena lica onemogućava im ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa