Evropa

Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

18:05

Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu
Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine". Među državama koje su glasale "za" bila je i Srbija. Nakon glasanja u GS UN na Tviteru se oglasio šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre koji je pozdravio potez Srbije.

Za rezoluciju je glasalo 141 od 193 članica Generalne skupštine, prenosi Rojters. Uzdržano je bilo 35 država. Rezolucija je usvojena na završetku retke vanredne sednice Generalne skupštine koju je sazvao Savet bezbednosti, a koja je počela u ponedeljak.

Wašington post piše da su zemlje koje su govorile u korist Rusije tokom sednice generalne Skupštine Belorusija, Kuba, Severna Koreja i Sirija. 

Kako je ambasador Srbije obrazložio odluku?

Ambasador Srbije pri UN je rekao prethodno da će Srbija, bez obzira što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasti u prilog rezoluciji.

U svom govoru, ambasador Srbije pri UN Nemanja Stevanović je rekao da Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope, i da su Rusija i Ukrajina za Republiku Srbiju prijateljske zemlje, dok srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini, Srbija, kako je istakao, doživljava kao istinsku tragediju.

Prinskrin/United Nations

 

"Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica", rekao je ambasador Stevanović.

"Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te će, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog", rekao je Stevanović.

"Srbija ne odustaje od principa međunarodnog prava"

Istakao je da je dužan da ukaže na preambularni paragraf 13, i podseti da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Svetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN.

"Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas", naglasio je ambasador Srbije pri UN.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Republika Srbija će, dodao je Stevanović, nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir.

"Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava", poručio je ambasador Stevanović.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre oglasio se posle glasanja u generalnoj Skupštini UN pozdravivši potez Srbije.

"Pozdravljamo to što se Srbija pridružila 141 članici UN u izražavanju solidarnosti sa Ukrajinom koja je žrtva vojne agresije", napisao je Žiofre na Tviteru.

Vučić: Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da danas manje nego ikada bilo gde u svetu postoji razmevanje za našu poziciju. Kako je dodao, kriza u Ukrajini na dramatičan način pogađa Republiku Srbiju.

"Nije lako i jednostavno objasniti vezu između politike i ekonomije, pritisaka kojima smo izloženi i svega onoga što nam tek predstoji. Od petka dogodile su se brojne promene. Ceo svet je postao drugačiji za tri, četiri, pet dana. Ništa više nije isto", rekao je on i najavio nove mere. 

On je rekao da je Srbija danas podržala rezoluciju GS UN o Ukrajini, ali da je pritom istakla svoj stav i da se u tom dokumentu ne pominju sankcije. Dodao je i da Srbija je suočena sa izuzetnim pritiscima, te da je ovo je tek početak.

Komentari (0)

Evropa