Evropa

Borelj o rezoluciji UN: Svet osudio nezakonite napade

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

07:42

Borelj o rezoluciji UN: Svet osudio nezakonite napade
Borelj o rezoluciji UN: Svet osudio nezakonite napade - Copyright Tanjug/Christophe Archambault / Pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o ruskoj agresiji na Ukrajinu, navodeći da je rezolucijom svet oštro osudio nezakonite napade na jednu suverenu državu.

"Odluka je jasna. Svet je oštro osudio nezakonite i ničim izazvane napade na jednu suverenu državu", naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu EU.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o "agresiji nad Ukrajinom", pošto je 141 država članica Generalne skupštine glasala "za", pet je bilo "protiv", a 35 uzdržanih.

Borelj poručuje da je ovakva odluka UN "istorijski trenutak".

"Ujedinjene nacije su bile saglasne u govoru o vrednostima i principima sadržanim u Povelji UN. Najoštrije su osudile agresiju Ruske Federacije, kao i umešanost Belorusije, zahtevajući da prestanu sa upotrebom sile protiv Ukrajine i povuku sve vojne snage sa čitave teritorije Ukrajine - odmah, potpuno i bezuslovno", navodi Borelj.

On dodaje i da su Evropska unija i njene države članice radile zajedno sa Ukrajinom i partnerima na pripremi rezolucije.

"Zahvaljujemo svim zemljama koje su to podržale i sa kojima zajedno stojimo u odbrani međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima. Moramo da nastavimo da radimo za dobrobit međunarodnog mira i bezbednosti, štiteći sve države, velike i male, stojeći uz Ukrajinu i podržavajući njene demokratske institucije i predstavnike", zaključio je Borelj u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa