Evropa

Velika Britanija šalje PVO sisteme Ukrajini, ne traži uspostavljanje zone zabrane letova

Komentari

Autor: FoNet

09/03/2022

-

21:42

Velika Britanija šalje PVO sisteme Ukrajini, ne traži uspostavljanje zone zabrane letova
Liz Tras - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane, ali neće tražiti uspostavljanje zone zabrane letova, kako bi se izbegla konfrontacija NATO - Rusija.

Tras je na konferenciji za medije, koju je održala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, istakla da sankcije Kremlju moraju da budu udvostručene i da Vladimir Putin "mora da padne", preneo je CNN.

"Najbolji način da se zaštiti nebo je protivvazdušni sistem, koji će Ujedinjeno Kraljevstvo od sada isporučivati Ukrajini", navela je Tras.

Kako je rekla, Velika Britanija ne traži uspostavljanje zone zabrane letova nad koridorima za evakuaciju u Ukrajini, zato što bi to dovelo do "direktne konfrontacije NATO i Rusije".

"To nije ono čemu težimo", naglasila je povodom ponovljenih zahteva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za zatvaranje vazdušnog prostora Ukrajine.

Velika Britanija se zalaže za totalnu zabranu pristupa ruskim bankama sistemu plaćanja SWIFT i da članice Grupe 7 prestanu da uvoze naftu i gas iz Rusije.

U odgovoru na invaziju Rusije na Ukrajinu "moramo ići dalje i brže", ocenila je Tras i istakla da sankcije moraju biti "udvostručene".

Tras je konstatovala da Putin u Ukrajini ne ostvaruje planirani napredak i da su ga iznenadili "jedinstvo i čvrstina naših sankcija" koje ciljaju banke, brodove, avione, oligarhe i prihode od nafte i gasa.

"A hrabri ukrajinski narod ga je iznenadio svojom odlučnošću i svojim vođstvom", zaključila je Tras i poručila da nije vreme za odustajanje, jer "Putin mora da padne". 

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa