Fokus

Nesuglasica koju posmatra ceo svet: Slanje migova Ukrajini se pretvorilo u "ping-pong" meč Poljske i SAD

Komentari
Nesuglasica koju posmatra ceo svet: Slanje migova Ukrajini se pretvorilo u "ping-pong" meč Poljske i SAD
Nesuglasica koju posmatra ceo svet: Slanje migova Ukrajini se pretvorilo u "ping-pong" meč Poljske i SAD - Copyright AP/Alik Keplicz

veličina teksta

Aa Aa

"Slušajte, u ratu smo... Nemamo vremena za sve ove signale, ovo nije ping-pong. Ovde se radi o ljudskim životima. Tražimo još jednom: donesite odluku brzo. Ne prebacujte odgovornost s jednih na druge. Pošaljite nam avione" - ovako je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski još jednom zapadnim saveznicima uputio zahtev da ojačaju vazduhoplovstvo te zemlje u ratu protiv Rusije. Odgovora, međutim, zasad nema.

Zapadni saveznici odlučili da Ukrajini, kao odgovor na rusku invaziju, pomognu slanjem oružja, međutim, nakon ruskog upozorenja da bi se angažovanje ratnih aviona iz drugih zemalja za napade ruskih ciljeva smatralo zapravo "angažovanjem tih zemalja u vojnom sukobu", saveznici nisu baš spremni da preuzmu ovakav korak. 

Jedna od retkih zemalja koja je pokazala volju da pomogne, ali prebacivanjem lopte u tuđe dvorište, bila je Poljska. Ipak, predlog koji je iznela Varšava nije naišao na odobrenje Sjedinjenih Američkih Država.

Zašto Poljska i zašto baš MiG-29

Oružanim snagama Ukrajine očajnički su potrebni borbeni avioni, piše Gardijan. Prema nekim izveštajima sa terena, ukrajinsko vazduhoplovstvo se drži, ali je i dalje brojčano nadjačano. Ukoliko bi, međutim, neka od zemalja slala avione, to bi morali da budu oni za koje su ukrajinski piloti obučeni. Dakle, spisak je prilično sužen.

To znači da avioni treba da budu ruske proizvodnje, pre svega lovci MiG-29, a ovakvi avioni nalaze se u flotama nekoliko istočnoevropskih zemalja. Kako piše portal Tango Six, MiG-ove 29 poseduju Bugarska, Poljska i Slovačka, dok Su-25 ima samo Bugarska. Međutim, za Bugarsku i Slovačku bi bilo problematično da ustupe svoje avione jer ih imaju malo - Bugarska 14, Slovačka 11.

Da Ukrajina verovatno neće dobiti bugarske MiG-ove 29, moglo se videti iz izjave bugarskog premijera Kirila Petkova koji je rekao da Bugarska nema dovoljan broj aviona ni da zaštiti svoj vazdušni prostor, i da je apsurdno da se u ovom trenutku daju bilo kome.

Zbog toga je bilo najrealnije očekivati da bi Ukrajina mogla da dobije MiG-ove 29 iz Poljske, koja ih trenutno ima oko 29, od kojih je 16 prošlo kroz modernizaciju manjeg obima. Uz to, Poljska i Ukrajina su već sarađivali na remontima i doradi lovaca MiG-29.

profimedia

 

Iz Varšave je stigao i predlog na koji način će Kijevu ustupiti te avione. Poljska je, naime, saopštila da je spremna da rasporedi sve svoje avione tipa MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim Američkim Državama i pozvala druge članice NATO koje poseduju avione tog tipa da učine isto.

"Vlasti Republike Poljske su spremne da odmah i bez novčane nadoknade pošalju sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD", saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Istovremeno, Vlada u Varšavi tražila je od Vašingtona da Poljskoj pošalje polovne avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima i istakla da je Poljska spremna da odmah utvrdi uslove kupovine aviona.

Ponuda je, međutim, odbijena.

Nesuglasice među saveznicima

Na poljski predlog vrlo brzo je stiglo saopštenje iz Pentagona u kom se navodi da Vašington nastoji da ubrza isporuku oružja Ukrajini, ali mogućnost da borbeni avioni sa teritorije Alijanse uđu u ratnu zonu "pokreće ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO".

NATO je saopštio da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden je isključio mogućnost slanja vojske SAD u Ukrajinu.

"Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske prihvatljiv", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o predlogu iz Varšave.

Gardijan objašnjava da je davanje aviona Ukrajini očigledno korak napred, a Poljska je dovoljno nervozna zbog reakcije Kremlja da koristi SAD kao posrednika da pomogne da se borbeni avioni dovezu do Kijeva, iako manevar teško da je suptilan.

Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je da ako ratni avioni sa sedištem u nekoj drugoj zemlji napadnu ruske ciljeve, onda bi se to "moglo smatrati angažovanjem tih zemalja u vojnom sukobu". Ako SAD prebacuju borbene avione u Ukrajinu - Rusija možda neće želeti suočavanje sa Amerikancima direktno.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Gardijan dodaje da se i dalje smatra malo verovatnim da bi Rusija htela da uzvrati Poljskoj vojnom silom, ali Moskva može da razmotri druge sankcije protiv Varšave, možda posebne ekonomske.

A ko će i da li će neko upšte poslati borbene avione Ukrajini zasad nije poznato. U međuvremenu, oglasile su se još neke zemlje sa izričitim odbijanjem da pošalju letelice. Nemačka, na primer, sigurno neće slati ratne avione Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Obezbedili smo sve vrste odbrambenog materijala i poslali oružje o kome smo vam govorili, ali je takođe tačno da moramo veoma pažljivo da razmotrimo šta konkretno radimo, a definitivno ratni avioni nisu deo toga", poručio je Šolc.

Uprkos, kako piše Gardijan, energičnoj odbrani svoje teritorije i protivtenkovskom i protivvazdušnom oružju koje je Zapad već isporučio, napredovanje Rusije se nastavlja. Ali, ukoliko bi ono što je ostalo od ukrajinskog vazduhoplovstva pretrpelo dalje gubitke, uskoro bi dostiglo tačku u kojoj neće moći da se odbrani od napada na nebu. Nova flota aviona bi obezbedila da vazdušni prostor iznad Ukrajine ostane odbranjen bar neko vreme, a Rusija bi "dva puta razmislila o vazdušnim napadima na Kijev". Glavni problem i dalje je ipak i ruska premoć u artiljeriji.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleksandar

10.03.2022 00:34

Poljaci su najodlikovaniji američki saveznici. Ali, odjednom su odlučili da "odnesu tetki lek". Muzičari ?

Svet