Aktuelno

Šta se dešava sa vozačem kamiona iz Srbije koji je ostao u zoni ratnih dejstava kod Kijeva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/03/2022

-

14:13

Šta se dešava sa vozačem kamiona iz Srbije koji je ostao u zoni ratnih dejstava kod Kijeva
Šta se dešava sa vozačem kamiona iz Srbije koji je ostao u zoni ratnih dejstava kod Kijeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije uspela je da evakuiše više od 50 vozača iz Ukrajine u prethodnih sedam dana rekao je danas ministar Tomislav Momirović i dodao da je ostao još jedan vozač u okolini Kijeva kao i da su sa njim sve vreme u komunikaciji.

"Razgovaramo sa svim ljudima koji mogu da nam pomognu da i tog poslednjeg našeg vozača izbavimo iz Ukrajine zajedno sa kamionom i robom", rekao je Momirović novinarima u Kikindi.

Prema poslednjih informacijama, koje je juče za Euronews Srbija podelio Aleksandar Spasić, generalni sekretar Udruženja za međunarodni transport on se nalazi na oko 50 kilometara od Kijeva gde su ratna dejstva.

"Juče smo se čuli sa predstavnicima firme u kojoj radi. On je 50 kilometara od Kijeva. Tu su borbe, ratne aktivnosti", rekao je Spasić. 

Spasić je ranije ispričao da je reč o vozaču Aleksandru Dražiću i da i Ministarstvo spoljnih poslova pokušava da posreduje da ga izvadi sa te lokacije.

"On odlazi i do skloništa kad zatreba, ali neizvesno je kada bi mogao da se vrati u Srbiju", rekao je Spasić nedavno za Euronews Srbija. 

"Okolnosti su teške"

Ministar Momirović je danas ukazao da su okolnosti jako teške, ali da su zajednički rad Ministarstva spoljnih poslova i ambasade Ukrajine u Beogradu pomogli da i njihove carinske službe izađu u susret našim ljudima.

"Uspeli smo da izvučemo sve ljude i kamione, osim dva kamiona koja su ostala na granici, jer su vozači morali da pređu peške u Poljsku", rekao je Momirović i naveo da se radi na tome i da se ti kamioni prebace kako bi nastavili put.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Podsetimo, poslednja četiri srpska vozača, koji su više od deset dana proveli na ukrajinsko- poljskoj granici, juče ujutru su zvanično ušli u Poljsku i krenuli prema Srbiji. Ovo je tada za Euronews Srbija potvrdio i Spasić, generalni sekretar Udruženja za međunarodni transport.

"Ostalo im je da sipaju gorivo, da pribave uređaje za putarine. Najvažnije je da su prešli u Poljsku i idu prema Srbiji. Vraćaju kamione sa robom", naveo je tada Spasić, ali nije mogao da precizira kada će stići u zemlju.

Jedan od vozača za Euronews Srbija rekao je tada da se dobro osećaju, da su oko pet ušli u Poljsku i zaustavili kamione da se odmore, nabave vinjete. Put preko Poljske nije uobičajena ruta za vozače kamiona iz Srbije, vinjete se rešavaju u svakoj zemlji pojedinačno

"Sada smo dobro. Bilo je napeto, bilo je problema, polazaka, vraćanja.... Probudili su me grčevi u nogama. Verovatno sada organizam popušta od te psihičke napetosti i strepnje šta će biti sa nama", rekao nam je jedan od njih. Inače, očekuje se da će oni u zemlju stići u četvrtak. 

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić izjavio je juče da je pre nekoliko dana uspostavljen zvaničan kontakt sa ukrajinskim vlastima kako bi se srpskim državljanima pomoglo da napuste zemlju. On je za Tanjug rekao da su dobili informaciju da je na snazi zakon o ratnoj administraciji, po kojem carina više nije nadležna za slučaj naših vozača, što je dodatno administrativno komplikovalo situaciju, a da je na kraju ceo slučaj rešen više neformalnim putem.

Upitan da li ima još vozača iz Srbije koji su zaglavljeni u Ukrajini, on je tada rekao da je reč o ogromnoj zemlji sa kojom Srbija ima izuzetno veliku trgovinsku razmenu, te da je teško u ovom trenutku pouzdano znati da li ima još negde naših kamiona koji su blokirani, osim jednog slučaja sa vozačem koji je blokiran nadomak Kijeva.

Košutić je naglasio da je Srbija nažalost morala da izmesti diplomatsko predstavništvo iz Ukrajine, ali da naša ambasada u Varšavi kao i Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu sa ukrajinskim vlastima rade na tome da se jednom našem vozaču koji je u Semipolki nadomak Kijeva omogući povratak u Srbiju.

On je takođe rekao i da veliki broj ljudi svakodnevno prelazi iz Ukrajine u Poljsku, i da je prema poslednjim podacima to broj od preko 1,1 miliona do sada, a da je celo poljsko društvo maksimalno mobilisano da se pomogne ukrajinskim državljanima koji dolaze, kao i da je reč uglavnom o ženama, deci i starijim osobama.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija