Biznis vesti

Udruženje: Kamioni koji su danima blokirani na ukrajinsko-rumunskoj granici kreću za Srbiju

Komentari

Autor: Zlatica Radović

01/03/2022

-

15:48

Udruženje: Kamioni koji su danima blokirani na ukrajinsko-rumunskoj granici kreću za Srbiju
Udruženje: Kamioni koji su danima blokirani na ukrajinsko-rumunskoj granici kreću za Srbiju - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vozači kamiona koji su proteklih pet dana bili "zarobljeni" na rumunsko-ukrajinskoj granici konačno su krenuli za Srbiju, izjavio je za Euronews Srbija Neđo Mandić, predsednik Udruženja za međunarodni transport.

On je rekao da je Ministarstvo saobraćaja posredovalo u rešenju problema i da je uz pomoć ukrajinske ambasade u Beogradu problem konačno rešen, tako da vozači mogu da se vrate kući.

Oko 50 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija nisu mogli da pređu iz Ukrajine u Rumuniju i danima su bili na graničnom prelazu Đakovo. 

"Ministar Tomislav Momirović je danas dogovorio sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem da se ovaj problem reši. Iz ministarstva saobraćaja su nas obavestili da je prelaz za srpske vozače konačno odblokiran, a i sa terena smo dobili potvrdu da su četiri kamiona krenula ka Srbiji. Pošto ih ima mnogo, potrajaće taj postupak dok svi na pređu na teritoriju Rumunije", rekao je Mandić.

On je napomenuo da se još ne zna šta će biti sa četvoricom vozača koji su za rusiju krenuli preko Poljske, ali su umesto preko Belorusije, kako je rekao, zalutali na teritoriju Ukrajine.

"Tamo su već nekoliko dana i trebalo bi da ispregovaramo da se i oni što pre bezbedno vrate kući", rekao je Mandić.

Pet dana proveli u kolonama na granici

Podsetimo, Aleksandar Spasić iz Udruženja za međunarodni transport je za Euronews Srbija juče izjavio da situacija nije bila nimalo prijatna i da su vozači javljali da su ogromne kolone.

"Naši vozači su parkirani, neki u terminalima, neki na putu. Još nema rešenja i dalje nema informacija zašto se srpski kamioni drže na prelazu. Neki naši nezvaničan zaključak je da je razlog što voze srpsku, rusku i belorusku robu. Ne postoji zvaničan stav ukrajinskih nadležnih organa, odnosno ne dozvoljava se izlazak kamiona iz Ukrajine", objasnio je juče Spasić.

Predsednik Udruženja Neđo Mandić je ispričao da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

"Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo ša da kupe. Bukalno ostaju bez hleba. Ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljav. O situaciji je od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja. Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici", rekao je ranije Mandić.

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je da je ambasada svo vreme bila u kontaktu sa vozačima kamiona iz Srbije koji nisu mogli da izađu iz Ukrajine i da se sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim Ministarstvom spoljnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis