Biznis vesti

Još jedna naftna kompanija najavila da izlazi iz partnerstva sa ruskim gigantom

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

01/03/2022

-

09:15

Još jedna naftna kompanija najavila da izlazi iz partnerstva sa ruskim gigantom
Tanjug/AP/David Zalubowski - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Britanska naftna kompanija Šel je saopštila da će napustiti sve poslovne operacije u Rusiji, pri čemu će izaći i iz vlasništva velike fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (TPG). Britanski naftaš je u saopštenju naveo da će izaći iz fabrike TPG-a Sahalin2 u kojoj ima 27,5 posto vlasničkog udela, a kojom upravlja ruski gasni gigant Gasprom čiji vlasnički udeo iznosi 50 procenata.

Šel je, kako prenosi Rojters, najnovija u nizu velikih zapadna energetskih kompanija koja napušta naftom bogatu Rusiju nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Ova odluka dolazi dan nakon što je tržišni rival Britiš Petroleum najavio izlazak iz vlasništva u ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu, što je potez koji bi britansku kompaniju mogao da košta više od 25 milijardi dolara. Norveški Ekvinor takođe planira da napusti Rusiju, dodaje Rojters.

Iz Šela su takođe naveli da će odluka o napuštanju ruskih zajedničkih preduzeća dovesti do smanjenja vrednosti bilansa stanja kompanije. U zajedničkim preduzećima u Rusiji, Šel je imao oko 3,0 milijarde dolara trajnih sredstava na kraju 2021. godine, prema saopštenju kompanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis