Fokus

Hitna sednica Generalne skupštine UN, ruski ambasador: "Moskva ne planira okupaciju Ukrajine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/03/2022

-

08:03

Hitna sednica Generalne skupštine UN, ruski ambasador: "Moskva ne planira okupaciju Ukrajine"
Hitna sednica Generalne skupštine UN, ruski ambasador: "Moskva ne planira okupaciju Ukrajine" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koju čine 193 članice, održana je vanredna sednica zbog situacije u Ukrajini, a ove nedelje se očekuje glasanje o posebnoj rezoluciji koja bi dovela do izolacije Rusije. 

Nacrt rezolucije, sličan onom na koji je Moskva već stavila veto u Savetu bezbednosti, podržava na desetine zemalja, a s obzirom na to da nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini, diplomate očekuju da će ona da bude i usvojena, za šta je potrebna dvotrećinska podrška.

Francuski ambasador u UN Nikolas de Rivije rekao je: "Niko ne može da skrene pogled, uzdržavanje nije opcija".

Pregovori o prekidu vatre između ruskih i ukrajinskih zvaničnika, koji su održani juče u Belorusiji,  nisu uspeli da postignu napredak.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se nada da će razgovori proizvesti "ne samo momentalno zaustavljanje borbi, već i put ka diplomatskom rešenju". On je odluku predsednika Vladimira Putina u nedelju da stavi rusko nuklearno sredstvo odvraćanja u stanje visoke pripravnosti opisao kao "zastrašujući razvoj događaja", rekavši Generalnj skupštini da je nuklearni sukob nezamisliv.

"Ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja. Suočeni smo s nečim što bi lako moglo da postane najgora humanitarna i izbeglička kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, jer se broj izbeglica i interno raseljenih povećava iz minuta u minut", rekao je Gutereš, prenosi BBC.

Prvi čovek svetske organizacije je poručio da sukob koji besni širom Ukrajine, u vazduhu, na kopnu i na moru mora odmah da prestane.

"Ovo eskalirajuće nasilje, koje ima za posledicu smrt civila, uključujući i decu, potpuno je neprihvatljivo. Što je dosta dosta je. Vojnici moraju da se vrate u svoje kasarne, a lideri moraju da krenu putem mira", poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku sednice je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini. On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, preneo je CNN.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

"Rusija ne predstavlja pretnju civilima"

Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ni ukrajinskim civilima ni civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

Kako je Nebenzja naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage DNR I LNR počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemesečne eskalacije i višenedeljnih artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.

"SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećali da će Kijevu poslati naoružanje vrednosti preko milijardu dolara", istakao je Nebenzja, prenosi Sputnjik.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN je predočio da je svrha ove specijalne operacije "zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane ukrajinskog režima i ukazao da je zbog toga neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine".

"Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne, krvave zločine nad civilima među kojima je bilo građana Ruske Federacije", rekao je Nebenzja i ponovio da ruska vojna operacija uključuje korišćenje prava Moskve na samoodbranu "od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet