Politika

Profesor Dejan Jović: Srbija bi mogla da bude posrednik ili domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2022

-

15:38

Profesor Dejan Jović: Srbija bi mogla da bude posrednik ili domaćin pregovora Rusije i Ukrajine
Profesor Dejan Jović: Srbija bi mogla da bude posrednik ili domaćin pregovora Rusije i Ukrajine - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija bi, s obzirom na njenu poziciju, mogla da bude posrednik ili domaćin budućih pregovora Rusije i Ukrajine, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Dejan Jović.

On je na svom Tviter nalogu naveo da bi to ojačalo politiku "vojne neutralnosti", ali i "spoljnu politiku četiri stuba".

"Srbija bi s obzirom na njenu poziciju mogla biti posrednik ili domaćin budućih pregovora Rusije i Ukrajine. To bi ojačalo njenu politiku vojne neutralnosti i spoljnu politiku četiri stuba, koja je ostala ista još od vremena pre Vučića. Ako obe strane žele takve pregovore", napisao je on.

Podsetimo, u Srbiji je prošle nedelje, zbog sukoba u Ukrajini, održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je donesen zaključak u 15 tačaka. U zaključku se navodi da su za Srbiju Rusija i Ukrajina oduvek prijateljske države i da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Takođe je navedeno da će se Srbija prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

Prva runda pregovora između Kijeva i Moskve održava se danas u Belorusiji, u Gomeljskoj oblasti, na tromeđi Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Ruska vojska započela je operaciju u Ukrajini pre pet dana, a prema izvorima humanitarnih organizacija tu zemlju već je napustilo pola miliona ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija