Evropa

Kijev: U ruskom napadu uništen najveći teretni avion na svetu

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

28/02/2022

-

07:40

Kijev: U ruskom napadu uništen najveći teretni avion na svetu
Kijev: U ruskom napadu uništen najveći teretni avion na svetu - Copyright Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni ukrajinski proizvođač oružja Ukroboronprom saopštio je sinoć da je najveći kargo avion na svetu, Antonov An-225 "Mirja" ukrajinske proizvodnje, uništen nakon što je izgoreo u ruskom napadu na aerodrom Hostomel, nedaleko od Kijeva.

Ukroboronprom je na Fejsbuku saopštio da je vodeća letelica ukrajinske avijacije uništena na svom matičnom aerodromu u Hostomelu, dodajući da će njena obnova koštati "najmanje tri milijarde dolara" i da će biti potrebno mnogo vremena da se ona obavi, preneo je Rojters.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba potvrdio je da su ruske vojne snage "uništile" Antonov An-225.

"Ovo je bio najveći avion na svetu, AN-225 Mirija ('san' na ukrajinskom). Rusija je možda uništila našu 'Mirju', ali oni nikada neće moći da unište naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj evropskoj državi. Mi ćemo pobediti", poručio je Kuleba na Tviteru.

Ono što, međutim, nije jasno, jeste kolika je šteta stvarno načinjena na ukrajinskoj letelici, s obzirom da se procenjuje da Antonov An-225 vredi između 250 i 300 miliona američkih dolara.

Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

U kasnijem saopštenju, kompanija je saopštila da je avion bio prizemljen u blizini Kijeva 24. februara i da je bio na održavanju. Prema rečima direkroa Antonov Erlajnsa, jedan od motora je demontiran radi popravke i avion tog dana nije mogao da poleti, iako su date odgovarajuće komande, navodi se u saopštenju.

Ruske snage su tvrdile da su u petak zauzele aerodrom Hostomel, gde se nalazio AN-225, a satelitski snimci kompanije "Maksar tehnolodžis" pokazuju značajna oštećenja na delu hangara u kom se nalazio avion.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa