Evropa

Još jedna noć bez mira pred Ukrajinom: Eksplozije odjekuju Kijevom, današnji pregovori okončani bez dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2022

-

07:12

Još jedna noć bez mira pred Ukrajinom: Eksplozije odjekuju Kijevom, današnji pregovori okončani bez dogovora
Još jedna noć bez mira pred Ukrajinom: Eksplozije odjekuju Kijevom, današnji pregovori okončani bez dogovora - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Maxar, Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini koji je pokrenula invazija Rusije na tu zemlju traje već peti dan. Nakon dramatičnih scena iz Ukrajine, na stotine hiljada izbeglica, vazdušnih napada i borbi oko ključnih gradova, juče je situacija podignuta na još alarmantniji nivo pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin poručio da je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti".

To je izazvalo i rekaciju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je osudio Putinovu izjavu i rekao da je to "opasna i neodgovorna retorika", a usledile su i nove mere EU, koja je sada, prvi put donela odluku da kupi i isporuči oružje trećoj zemlji koja je u ratnom sukobu. Fokus je, međutim, već juče otišao u smeru mirovnih pregovora, koji su se održali na ukrajinsko-beloruskoj granici, iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski već poručio da nema velika očekivanja od tih pregovora. 

Ključni događaji:

  • U toku je peti dan invazije Rusije na Ukrajinu
  • Mirovni pregovori između ruske i ukrajinske delegacije završeni su nakon više časova - Ukrajina traži hitan prekid vatre i povlačenje ruskih trupa
  • ​U razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom Putin ponovio svoja tri zahteva
  • Generalna skupština UN raspravlja o stanju u Ukrajini
  • Putin naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera
  • Putin je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti"
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži prijem države u EU
  • Zapad šalje nove količine oružja i vojnu pomoć Ukrajini
  • Prema različitim izveštajima, Ukrajinu je napustilo više stotina hiljada ljudi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe.

23.50 Kijev tvrdi da je Rusija upotrebila termobaričnu bombu

Rusija je danas u napadu na Ukrajinu iskoristila termobaričnu bombu, rekla je ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Markarova.

"Danas su upotrebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je Markarova novinarima.

23.46 Zelenski: Nismo dobili željeni rezultat pregovora

Ukrajina još nije dobila željeni rezultat pregovora sa Ruskom Federacijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u večerašnjoj video poruci.

"Za sada nemamo rezultat koji bismo želeli da dobijemo. Rusija je saopštila svoje stavove, mi smo pokušavali da nađemo dodirne tačke da bismo okončali rat. Dobili smo neke signale", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

23.40 Bajden: Amerikanci ne treba da strahuju od nuklearnog rata

Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.

Dok je Bajden odlazio sa događaja održanog u Beloj kući, jedan od američkih novinara ga je upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, na šta je američki predsednik odgovorio sa "ne", prenosi Indipendent.

23.34 Fejsbuk i Instagram blokiraju sadržaj ruskim državnim medijma širom EU

Fejsbuk i Instagram blokiraju pristup ruskim državnim medijima širom Evropske unije, objavila je matična kompanija društvenih medija Meta. Nik Kleg, šef za globalne poslove kompanije, rekao je da je primio zahteve više vlada i EU da preduzme korake protiv ruskih medija koje kontroliše država.

23.28 "Da li je Angela Merkel pogrešila": Nemačka je drastično promenila spoljnu i bezbednosnu politiku zbog rata u Ukrajini 

Promena nemačke spoljne i bezbednosne politike je dramatična, izjavio je za Euronews Srbija novinar Dojče velea Srećko Matić. Kako kaže, Nemačka više nije ista. Pre samo nekoliko dana bilo je nazmislivo da izdvoji stotine miliona evra za vojnu opremu. 

Euronews

23.20 Međunarodna agencija za atomsku energiju zabrinuta za bezbednost nuklearnih centrala u Ukrajini 

Ukrajina je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da njene nuklearne centrale i dalje rade bezbedno, saopštio je direktor IAEA Rafael Marijano Grosi i dodao da ostaje zabrinut o nastavku održavanja bezbednosti nuklearki zbog rata koji još traje. Ukrajinski nuklearni program čini 15 reaktora koji uglavnom rade sa pola snage.

23.01 Pogledajte antiratne demonstracije u Rusiji

Više od 5.000 demonstranata uhapšeno je u Rusiji otkako je predsednik Vladimir Putin naredio trupama da napadnu Ukrajinu prošle nedelje, navodi ruski medijski projekat za ljudska prava OVD-Info. Protesti se organizuju u Moskvi, Sankt Peterburgu i ostalim velikim ruskim gradovima

22.58 Zvaničnik: Rusi napali Brovari kod Kijeva, ima poginulih

Ruska vojska napala je okolinu grada Brovari u Kijevskoj oblasti, a u napadu ima poginulih i ranjenih, saopštio je na Fejsbuku načelnik Kijevske oblasne državne uprave Aleksij Kuleba.

Prema njegovim rečima, došlo je do raketnog udara na mesto Vasilkov, a broj žrtava nije preciziran, prenosi Interfaks Ukrajina. Kuleba je naveo i da je mesto Bela Cerkva pogođeno raketama, a da pod rtuševinama srušenog hostela može da bude ljudi.

22.51 Zelenski uveo bezvizni režim za strane borce

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju privremenog bezviznog režima za strance koji žele da se pridruže Međunarodnoj odbrambenoj legiji Ukrajine od 1. marta 2022. godine. Ukaz je danas objavljen je na sajtu predsednika, prenosi Interfaks.

22.45 Evropska rampa za ruske i beloruske rukometaše

Izvršni komitet Evropske rukometne federacije suspendovao je reprezentacije Rusije i Belorusije, kao i ruske i beloruske klubovi koji se takmiče u evropskim rukometnim takmičenjima. Ovo važi do daljnjeg i odnosi se na sva aktuelna takmičenja na klupskom i reprezentativnom nivou, saoopšteno je. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.32 Rusi sve bliži najvećoj nuklearki u Ukrajini

Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ponavljajući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporožja (na istoku) zasad je sigurno, po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovno obaveštavaju o stanju na terenu. Ruske snage "deluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

22.20 Kijev: Pogođena stambena zgrada 

Ukrajinsko ministarstvo unutarašnjih poslova saopštilo je da su na području Kijeva u ponedeljak Rusi navođenim projektilima gađali stambene zgrade.

"Pre tri sata su u raketiranju uništene tri zgrade od pet spratova", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku. 

22.12 Predsednici osam država apeluju na prijem Ukrajine u EU 

Predsednici osam zemalja centralne i istočne Evrope pozvali su zemlje članice Evropske unije da Ukrajini odmah daju status kandidata za članstvo u EU i otvore pregovore o članstvu, navedeno je otvorenom pismu koje je danas objavljeno.

"Mi, predsednici država članica EU: Republike Bugarske, Češke Republike, Republike Estonije, Republike Letonije, Republike Litvanije, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije snažno verujemo da Ukrajina zaslužuje da dobije neposrednu perspektivu za pristupanje EU", navodi se u pismu, preneo je Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

21.58 Šel izlazi iz vlasničkog partnerstva sa ruskim Gaspromom

Naftna korporacija "Šel" danas je saopštila da planira da izađe iz vlasničkog partnerstva sa ruskim državnim energetskim gigantom Gaspromom u svetlu ruskog napada na Ukrajinu.

Kako se navodi u saopštenju, Šel namerava da izađe iz zajedničkih ulaganja sa Gaspromom i povezanim licima, uključujući 27,5 odsto udela u postrojenju za tečni prirodni gas Sahalin-II, 50 odsto udela u Salim Petroleum Developmentu i energetskom poduhvatu Gidan. Britansko-holandska multinacionalna kompanija će, takođe, izaći iz projekta gasovoda Severni tok 2, dodaje se u saopštenju.

21.43 Policijski čas 

U gradovima Ukrajine na snazi je policijski čas. Stanovnici Kijeva su zaklon tokom noći potražili u gradskom metrou.

21.32 SAD naredile da 12 članova ruske misije u UN napuste zemlju

Sjedinjene Američke Države naredile su da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju do 7. marta, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Istakao je da su time vlasti SAD "preduzele još jednu neprijateljsku akciju protiv ruske misije pri UN, grubo kršeći obaveze kao zemlje u kojoj se nalazi sedište UN", prenosi Interfaks. On je napomenuo da je reč o diplomatama koje rade u sedištu UN. 

21.25 Rusija iznutra: Tri slike koje opisuju stanje na Putinovom domaćem terenu 

Uznemironst, redovi pred bankomatima, antiratni protesti i hapšenja na ulicama, ali i oligarsi koji počinju da pozivaju na mir znaci su koji ukazuju da analitičari koji tvrde da Kremlj nema previše vremena da ostvari svoje planove u Ukrajini ne greše u svojim ocenama. Više o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Saul Loeb/Dmitri Lovetsky

 

21.20 Ankara upozorila crnomorske zemlje da ne šalju ratne brodove kroz moreuze Bosfor i Dardanele

Tuska je upozorila crnomorske zemlje i države koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju svoje ratne bordove kroz njene moreuze Bosfor i Dardanele, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

profimedia

 

21.07 Međunarodni sud u Hagu: Otvorena israga o ratnim zločinima u Ukrajini

Međunarodni krivični sud u Hagu otvorio je istragu o ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

"Postoje razumne sumnje da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti. Namera je da ova istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost moje kancelarije, a koje je počinila bilo koja strana u sukobu na bilo kom delu teritorije Ukrajine", rekao je tužilac Karim AA Kan, piše BBC.

20.59 Finska i Norveška šalju Ukrajini naoružanje

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da će Ukrajini obezbediti oružje i municiju, preneo je Rojters. Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom.

I Norveška će donirati do 2.000 komada protivtenkovskog oružja M72. Ova odluka poništava norvešku politiku koja je na snazi od 1950-ih godina da se ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO, a koje su u opasnosti od oružanog sukoba.

20.51 Francuska premešta ambasadu iz Kijeva u Lvov

Francuska premešta svoju ambasadu iz Kijeva u Lavov, saopštio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova te zemlje Žan-Iv Le Drijan.

"Odlučili smo da premestimo našu ambasadu, koja je do sada bila u Kijevu. Zbog rizika i pretnji po ukrajinsku prestonicu, ambasada se premešta u Lvov ka zapadu. Ambasador ostaje u Ukrajini kako bi podržao naše državljane, a takođe i ukrajinske vlasti", rekao je Le Drijan za BFMTV koji je povezan sa CNN-om.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

20.46 Ruski MSP: Sledi oštar odgovor na akcije i ulogu EU

Akcije EU i njena uloga u događajima u Ukrajini neće ostati bez oštrog odgovora, saopštilo je večeras rusko Ministarstva spoljnih poslova i poručilo da će Rusija nastaviti da obezbeđuje sprovođenje vitalnih nacionalnih interesa, bez obzira na sankcije.

Napominje se da će „građani i strukture EU uključene u snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine smrtonosnim oružjem i gorivom biti odgovorni za sve posledice takvih akcija u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije".

U saopštenju se navodi i da je EU, odlukom 27. februara da počne da isporučuje ukrajinskoj vojsci ubojito oružje, sama sebe razotkrila.

20.23 Više od 120.000 ljudi napustilo Ukrajinu u protekla 24 sata

Više od 120.000 ljudi napustilo je Ukrajinu u protekla 24 sata, saopštila je ukrajinska granična služba. Ova cifra je dvostruko veća od broja dnevnih prelazaka u odnosu na period pre ruske invazije. Kako se navodi, pre "zaoštravanja humanitarne situacije" granicu je svakog dana u proseku prelazilo 50.000 ljudi.

20.16 EU uvela nove sankcije Rusiji

Evropska unija nastavila je da proširuje liste državljna Rusija kojim se uvode sankcije. Kako prenosi Sputnjik, na listu su stavljeni i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor Rosnjefta Igor Sečin i biznismeni Mihail Fridman i Ališer Usmanov. Sankcije su uvedene još i piscu Zaharu Prilepinu i novinarki Olgi Skabejevoj. Opširnije u odvojenoj vesti.

20.00 Konvoj ruskih snaga ide ka Kijevu

Na satelitskim snimcima privatne američke kompanije Maksar Teknolodžiz Inc koji su danas objavljeni vidi se vojni konvoj koji se proteže preko 27 kilometara i ruske kopnene snage koje nastavljaju da se približavaju glavnom gradu Ukrajine, saopšteno je iz te kompanije.

Tanjug/Maxar Technologies via AP

 

Iz kompanije Maksar Teknolodžiz navode da je u konvoju koji je snimljen na istočnom prilazu aerodromu Antonov kako se kreće ka Kijevu, bilo više stotina oklopnih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i vozila za logističku podršku, prenosi Rojters.

19.54 Ukrajinski ministar odbrane pozvao ruske vojnike da polože oružje

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da će ruski vojnici koji se bore u Ukrajini dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu ako dobrovoljno polože oružje.

"Mogu da se spasu oni koji ne žele da postanu ubice i umru", napisao je na Tviteru Reznikov.

19.47 Vrhovna rada: Oduzeti Rusiji mesto stalne članice SB UN

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je danas saopštenje u kome zahteva da se Rusiji oduzme mesto stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u svim specijalnim institucijama. To je napisao predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Ukrinform.

19.35 Kličko: Ubijeno još devet stanovnika Kijeva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je u najnovijim ruskim napadima na području ukrajinske prestolnice život izgubilo devet osoba, a 37 ih je ranjeno, uključujući i troje dece. On je na svom Fejbuk profilu naveo da je situacija napeta i komplikovana i da je u toku policijski čas.

19.19 Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Interpola

Ukrajina je zahtevala da Rusija bude isključena iz Interpola, optužujući je da zloupotrebljava tu organizaciju i koristi je za napad na političke protivnike širom sveta i u Ukrajini. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski zatražio je hitno proterivanje Rusije, preneo je britanski "Gardian".

19.13 Ukrajina emituje ratne obveznice za finansiranje vojnih snaga

Ukrajina će emitovati "ratne obveznice" kako bi obezbedila finansiranje svojih oružanih snaga, saopštilo je danas Ministarstvi finansija te zemlje, prenosi britanski Telegraf. Nominalna vrednost jedne obveznice će biti 1.000 ukrajinskih hrivnji (29,33 evra), rok dospeća je godinu dana, a stopa prinosa će biti utvrđena na aukciji.

19.07 Erdogan: Turska ne može da stavi po strani veze sa Rusijom i Ukrajinom 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da Turska ne može da zanemari svoje veze sa Rusijom ili Ukrajinom, dodajući da će Ankara primeniti delove međunarodnog sporazuma o korišćenju turskih moreuza kojima bi mogao da se ograniči tranzit ruskih brodova od Sredozemlja do Crnog mora. Opširnije u odvojenoj vesti

18.57 FIFA izbacila reprezentaciju Rusije sa Svetskog prventsva 

FIFA je izbacila reprezentaciju Rusije sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru, dok je UEFA izbacila moskovski Spartak iz Lige Evrope, saopštile su svetska i evropska kuća fudbala. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

UEFA je takođe odlučila da raskine partnerstvo sa ruskom kompanijom Gazprom u svim takmičenjima.

18.38 Jake detonacije u Kijevu

Nekoliko velikih detonacija čulo se oko 18.40 časova po lokalnom vremenu u ponedeljak istočno od centra Kijeva.To su bile najveće eksplozije koje su se danas čule. Pratile su ih sirene širom grada, javio je CNN.

 

 

18.34 EU zvanično usvojila novi paket mera protiv Rusije

Savet EU danas je i zvanično usvojio navi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti ”teške posledice Rusiji” zbog njenih akcija u Ukrajini. Istovremeno, Rusija i oružane formacije koje podržava Rusija se pozivaju da "poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade".

18.32 Britanija savetuje svoje državljane da ne putuju u Rusiju

Britanija je danas savetovala svoje državljane da ne putuju u Rusiju zbog nedostatka dostupnih opcija za letove i povećane ekonomske nestabilnosti saoopštio je Forin ofis.

18.27 Zvaničnik SAD za Rojters: Ruske snage bi mogle postati agresivnije

Ruske snage bi mogle postati agresivnije i pokušati da opkole Kijev u narednim danima, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Rojters. Zvaničnik je rekao novinarima da su ruske trupe udaljene oko 40 kilometara od centra Kijeva, te da očekuje da će želeti da nastave da napreduju i pokušaju da opkole grad.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da SAD veruju da je jak ukrajinski otpor usporio napredak ruskih trupa, a da su zbog grešaka u planiranju pojedine ruske jedinice  ostale bez goriva ili drugih zaliha.  Zbog toga bi, ocenjuje, moglo doći do preispitivanja njihove taktike i veće agresivnosti kada su u pitanju ciljevi u Kijevu.

18.03 SAD: Trenutno nema razloga za promenu nivoa nuklearne uzbune

SAD ne vide razlog da menjaju nivoe nuklearne uzbune u ovom trenutku, saopštila je danas Bela kuća, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.

"Nismo promenili upozorenja i nismo promenili sopstvene procenu na tom planu, ali pored toga moramo biti veoma jasni i u pogledu upotrebe pretnji s ruske strane", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki u intervjuu za mrežu MSNBC, preneo je Rojters.

17.53 Evroliga izbacila ruske klubove iz svojih takmičenja 
Evroliga je suspendovala utakmice ruskih timova do kraja sezone. Ova odluka se odnosi na Evroligu i Evrokup. U pitanju su četiri kluba, tri iz Evrolige – CSKA Moskva, UNIKS i Zenit, kao i jedan iz Evrokupa – Lokomotiva Kubanj. Opširnije u odvojenoj vesti.

17.51 Venediktova: U Harkovu je danas paklenije nego juče

Stambeni kvart u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, pogođen je danas raketama, naveli su ukrajinski zvaničnici, što se moglo videti i na više video snimaka na društvenim mrežama. Na snimcima se vidi eksplozija više raketa u stambenom delu naselja Saltivka na severoistoku Harkova, u blizini supermarketa, preneo je Ci-En-En. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

Prema podacima Gradske skupštine Harkova, u poslednjem granatiranju poginula je jedna žena, a 31 osoba je ranjena. Ranjeno je 15 vojnika i 16 civila, navodi se u saopštenju gradske skupštine.

17.41 Putin naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od sutra uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je danas iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine, preneo je Rojters.

17.21 Završeni pregovori ruske i ukrajinske delegacije

Pregovori između ruskih i ukrajinskih zvaničnika na beloruskoj granici su završeni, javlja ruska državna agencija TASS. 

Kako je saopštila ukrajinska delegacija, Rusija i Ukrajina su na razgovorima identifikovale niz tema oko kojih su izneta rešenja, prenosi Sputnjik. Stranke su se vratile u prestonice na konsultacije, navodi ukrajinski portal Sevodnja na Telegramu.

Kako je saopštio šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski, naredna runda pregovora će biti održana na poljsko-beloruskoj granici.

17. 11 Putin: Za rešenje krize Ukrajina mora da prihvati tri uslova

Predsednik Rusije Vladimir Putin preneo je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir, kako je rekao, legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, "demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države" i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Putin je Makronu rekao da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj, a prenosi Sputnjik. Predsednik Francuske je razgovarao danas i sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Jelisejska palata. Makron je, saopšteno je u Parizu, u sat i po dugom razgovoru zatražio od Putina da odmah prekine napade na civile i da se obezbedi drumski saobraćaj u Ukrajini.

17.00 Zelenski potpisao aplikaciju za članstvo u EU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je aplikaciju za prijem Ukrajine u Evropsku uniju, objavljeno je na Tviter nalogu Vrhovne rade Ukrajine.

 

 

16.57 Ukrajinske vlasti: Sedmoro harkovskih ranjenika preminulo u bolnicama

Ukrajinske vlasti saopštile su da su bar 44 osobe ranjene u Harkovu, a da je sedmoro preminulo u bolnicama, preneo je AP. Nije jasno da li su u pitanju samo civili, a upozorava se da bi broj ranjenih mogao da bude i veći jer se i dalje vrše intervencije u tom gradu.

16.55 Arapska liga "zabrinuta zbog rata"

Arapska liga je saopštila da je zabrinuta zbog rata u Ukrajini, ali nisu pozvali Rusiju da zaustavi invaziju. Ova organizacija je u saopštenju rekla da podržava sve postojeće pokušaje da se "kriza reši kroz dijalog i diplomatiju".

16.38 Počeo sastanak Generalne skupštine UN

U toku je sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija povodom ruske invazije na Ukrajinu. Na samom početku sastanka, predsednik Generalne skupštine Abdula Šahid je ponovo pozvao na prekid vatre. 

AP Photo/John Minchillo

 

16.30 Pašalić pozvao ombudsmane Rusije i Ukrajine na dogovor o zaštiti ljudskih prava

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pozvao je ombudsmane Rusije i Ukrajine na sastanak u Beogradu ili na susret posredstvom onlajn platformi radi dogovora o načinima zaštite svih ljudskih prava građana na istoku Evrope, pre svih prava na život, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

"Ovaj razgovor pre svega bi se odnosno na zaštitu prava najugroženijih društvenih grupa, a prvenstveno na zaštitu prava dece. Poziv kolegama iz Rusije i Ukrajine uputio sam na osnovu odlične saradnje koju naše institucije imaju već godinama i očekujem da mi odgovore u narednih pet dana", rekao je Pašalić.

16.26 Išaran spomenik Sovjetskoj vojsci u Bugarskoj

Nekoliko demonstranata je ispisalo grafitima spomenik Sovjetskoj armiji u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Oni su ispisali poruke poput "ubice", "slava Ukrajini" i delovi spomenika su obojeni žuto-plavo, što su boje ukrajinske zastave.

16.16 I Švajcarska uvela sankcije Rusiji

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis je objavio da je napad Rusije na Ukrajinu „neprihvatljiv“ i da će Švajcarska usvojiti sankcije Evropske unije, uključujući zamrzavanje imovine, usmerene na Ruse. Kasis je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da je ruska invazija neprihvatljiva iz moralnih i političkih razloga.

16.13 Iz Ukrajine u Poljsku došlo 213.000 ljudi

Iz Ukrajine je od početka invazije Rusije 24. februara u Poljsku do sada prešlo oko 213.000 ljudi, rečeno je reporteru Tanjuga u prihvatnom centru u Koržovoj Dolini, u Poljskoj, na glavnom putu između ukrajinskog Lavova i poljskog grada Krakova, na oko 2,5 kilometara od granice. Opširnije u odvojenom tekstu.

Tanjug

16.09 Makron razgovarao sa Zelenskim i Putinom 

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je odvojeno sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz Jelisejske palate. Navodi se i da je razgovor sa putinom trajao sat i po vremena.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

15.52 MOK: Isključite ruske i beloruske sportiste iz takmičenja

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je sportske organizacije da isključe sve ruske i beloruske sportiste i zvaničnike sa međunarodnih takmičenja.

"Olimpijski pokret je jedinstven u smislu pravičnosti da ne kažnjava sportiste za odluke koje su donele vlade njihovih zemalja. Zalažemo se za fer takmičenje za sve, bez ikakve diskriminacije. Aktuelni rat u Ukrajini, stavlja olimpijski pokret u dilemu. Dok bi sportisti iz Rusije i Belorusije mogli da nastave da učestvuju u sportskim događajima, mnogi sportisti iz Ukrajine su u tome sprečeni zbog napada na njihovu zemlju. Ovo je dilema koja se ne može rešiti“, navodi se u saopštenju MOK-a.

"U cilju zaštite integriteta globalnih sportskih takmičenja i bezbednosti svih učesnika, IO MOK preporučuje međunarodnim sportskim federacijama i organizatorima sportskih događaja da ne pozivaju ili dozvoljavaju učešće ruskih i beloruskih sportista i zvaničnika na međunarodnim takmičenjima“, stoji u saopštenju.

15.49 Sijarto: Mađarska neće slati ni trupe ni oružje u Ukrajinu

Mađarska neće slati ni trupe ni oružje u Ukrajinu, niti će dozvoliti da ubojito oružje prođe preko njene teritorije kako bi zemlja ostala bezbedna, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tokom posete Prištini.

"Razlog za donošenje ove odluke je to što bi takve isporuke mogle da postanu mete neprijateljske vojne akcije, a moramo da obezbedimo bezbednost Mađarske i da se ne mešamo u taj rat", rekao je Sijarto posle današnjeg sastanka u Prištini, prenosi Rojters.

15.43 Podoljak: Pregovori između ukrajinske i ruske strane se nastavljaju

"Pregovori između ukrajinske i ruske strane se nastavljaju. Treća runda počinje za nekoliko minuta", objavio je na Tviter nalogu savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak.

15. 41 Jović: Srbija bi mogla biti posrednik u pregovorima Kijeva i Moskve

Srbija bi, s obzirom na njenu poziciju, mogla da bude posrednik ili domaćin budućih pregovora Rusije i Ukrajine, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Dejan Jović.

On je na svom Tviter nalogu naveo da bi to ojačalo politiku "vojne neutralnosti", ali i "spoljnu politiku četiri stuba". Opširnije o tome čitajte u odvojenoj vesti.

15.31 MIP Rusije: Jedinice DNR dovršavaju opkoljavanje Mariupolja

Vojne jedinice samoproglašene Donjecke Narodne Republike okončale su opkoljavanje Mariupolja, izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Konašenkov.

"Jedinice oružanih snaga Donjecke Narodne Republike nastavljaju ofanzivu i dovršavaju opkoljavanje Mariupolja", rekao je on.

Naveo je da su pored toga i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike, "uz oružanu podršku ruskih snaga", izvele uspešnu ofanzivu, napredovale još 23 kilometra i uspostavile kontrolu u mestima Novaja Astrahanj i Borovenka, prenosi TASS.

15.15 Ukrajinski mediji: Savetnik Zelenskog pozvao ruske snage na povlačenje

Savetnik ukrajinskog predsednika pozvao je danas tokom pregovora ruske i ukrajinske delegacije na povlačenje svih ruskih snaga sa ukrajinske teritorije, uključujući i one na Krimu i u Donbasu, javili su ukrajinski mediji navodeći da je reč o komentarima i ličnom stavu Aleksija Arestoviča, savetnika predsednika Zelenskog koji nije član ukrajinske delegacije, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

14.58 Završeni pregovori u Gomeljskoj oblasti

Pregovori koji traju jutros od 10 časova upravo su završeni, javlja agencija Interfaks Ukrajina.
Drugi detalji još nisu objavljeni.

14.38 Hrvatski premijer najavio slanje oružja Ukrajini

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas u Zagrebu slanje zaštitne opreme i oružja Ukrajini u vrednosti od 16,3 miliona evra, kao i podizanje stanja pripravnosti za prihvat izbeglica i obezbeđivanje snabdevanja gasom. Zvanična odluka će biti doneta kasnije tokom dana, najavio je Plenković na sednici hrvatske vlade posvećenoj ukrajinskoj krizi.

14.24 Kijev: Zahtev za povlačenjem ruskih trupa i iz Donbasa i sa Krima

Oleksij Arestovič, savetnik Kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da ukrajinska delegacija prvenstveno traži povlačenje ruskih trupa sa čitave teritorije zemlje, odnosno i iz Donbasa i sa Krima.

AP Photo/File

Donjeck

14.18 Kišida: Sankcije Lukašenku i beloruskim zvaničnicima

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da vlasti te zemlje uvode sankcije protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i drugih beloruskih zvaničnika zbog "pomaganja Rusiji u organizovanju invazije na Rusiju".

14.16 Ruski tanker pod američkim sankcijama plovi ka Maleziji

Tanker za sirovu naftu koji plovi pod ruskom zastavom i pod američkim je sankcijama plovi ka Maleziji, pokazuju današnji zvanični podaci o isporuci u jeku sve strožijeg međunarodnog nadzora nad kompanijama povezanim sa zvaničnom Moskvom nakon početka sukoba u Ukrajini.

Tanjug AP/Visar Kryeziu

 

14.14 Blinken: Suspendovan rad ambasade SAD u Minsku

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je Stejt department obustavio rad američke ambasade u glavnom gradu Belorusije Minsku, kao i da je svim zaposlenima u američkoj ambasadi u Moskvi koji nisu angažovani na hitnim poslovima i članovima njihovih porodica odobren odlazak.

14.06 Dodik: Treba da ostanemo neutralni i protiv sankcija

Kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH tako podržavam i teritorijalni integritet svih članica UN, a tu svrstavam i Ukrajinu, rekao je danas srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik. On smatra da bi svi ostali procesi i pokušaji da se BiH svrsta na jednu stranu bili loši, prenosi RTRS.

"Smatram da mi treba da ostanemo neutralni i to smo već ranije izneli u prvim danima sukoba Rusije i Ukrajine", rekao je Dodik.

13.57 Peskov: Putin izdao nuklearno naređenje kao odgovor na komentare Liz Trus

Vladimir Putin je stavio snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripavnosti kao odgovor na komentare ministarke spoljnih poslova Liz Trus, naveo je Dmitrij Peskov, a prenosi Indenpendent.

"Bilo je neprihvatljivih izjava o mogućim konfliktnim situacijama, pa čak i sukobima između NATO-a i Rusije. Neću imenovati autore ovih izjava, iako je to bila britanska ministarka spoljnih poslova", rekao je portparol ruskog predsednika.

13.54 Minsk: Belorusija spremna da pomogne u pregovorima

Beloruska strana je spremna, ukoliko bude potrebno, da učestvuje u razgovorima Ukrajine i Rusije, izjavila je danas predstavnica za medije predsednika Belorusije Natalija Ajsmont.

13.50 Grčka zamrzava boravišne dozvole za Ruse koji ulažu

Grčka vlada najavila je zamrzavanje boravišnih dozvola za ruske državljane koji investiraju u Grčku. Ministar za migracije Notis Mitrakis je rekao da se "izdavanje i obnavljanje boravišnih dozvola u svrhe ulaganja [...] građana Ruske Federacije suspenduje do daljnjeg".

13.37 Ruske snage odvraćanja u stanju povišene borbene gotovosti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su dežurne snage komandnih mesta strateških raketnih snaga, Severne i Pacifičke flote, stavljene u stanje povišene borbene gotovosti, u skladu s ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina, javio je Tas s.

13.12 Kijev: Desetine stradalih u raketnim napadima na Harkov

Više desetina ljudi stradalo je jutros u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov, saopštio je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

13.10 Borelj: Moramo da nabavimo oružje za Ukrajinu

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da će ministri odbrane EU danas razgovarati o realizaciji paketa od pola milijarde evra za nabavku vojne opreme za ukrajinsku vojsku koja uckljucuje odbrambene sisteme, municiju visokog kalibra i antitenkovsko naoružanje.

AP/Mikhail Klimentyev

 

12.59 Rusija upozorava Južnu Koreju zbog vojnih i finansijskih sankcija

Južna Koreja rekla je da će zabraniti izvoz strateških materijala u Rusiju, uključujući oružje i tehnologije vezane za rakete i podržati međunarodne napore da se velike ruske banke isključe iz SWIFT globalnog plaćanja. Ovi planovi su izazvali oštru reakciju ruskog ambasadora Andreja Kulika koji je upozorio na veliki zastoj u bilateralnim odnosima.

12.30 Pregovori u toku

Delegacijama je dobrodošlicu poželeo Vladimir Makej, šef administracije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. "Možete da se osećate potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost!", rekao je Makej, prenosi Ukrajinska pravda.

Associated Press

List navodi da je početak sastanka prenošen onlajn, ali da je kasnije prenos isključen na zahtev ruske strane.

12.26 Pola miliona izbeglica za četiri dana

Više od 500.000 ljudi pobeglo je iz Ukrajine otkako je Rusija počela svoju invaziju prošle nedelje, saopšteno je iz Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

12.10 Šmigal: Ukrajina će uskoro podneti zahtev za članstvo u EU

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da će Ukrajina uskoro podneti zahtev za članstvo u EU po posebnoj, pojednostavljenoj proceduri. "Ukrajinci su odavno dokazali da smo svi sastavni deo evropske zajednice. Vreme je da se to stavi na papir", naveo je Šmigal u saopštenju, prenosi UNIAN.

12.08 Evropska komisija: Povezati energetsku mrežu sa Ukrajinom

Komesarka EU za energetiku Kadri Simson objavila je danas da će Evropska komisija zatražiti od država članica da aktiviraju hitnu proceduru sinhronizacije kako bi povezali elektroenergetsku mrežu bloka sa onom u Ukrajini.

11.51 Peskov: Putin je ravnodušan prema sankcijama

Ruski predsednik Vladimir Putin ravnodušan je prema sankcijama koje su uvedene protiv njega, pošto nema nikakvu imovinu u inostranstvu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

11.41 Basurin: Trupe DNR se približavaju Mariupolju

Portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin rekao je da se trupe DNR-a približavaju Mariupolju i da će grad uskoro biti blokiran.

11.39 Češka oduzima dozvolu Sberbank CZ

Nacionalna banka Češke Republike u ponedeljak je započela proces oduzimanja bankarske dozvole banci Sberbank CZ, koja je deo bankarske grupe Sberbank Europe, objavljeno je na zvaničnom internet sajtu NBČ.

11.20 Prve izbeglice iz Ukrajine stižu u Srbiju

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović kaže da su prve izbeglice iz Ukrajine već počele da dolaze u Srbiju, za sada, uglavnom kod svoje rodbine i prijatelja. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Alexandru Dobre

 

11.15 Kremlj: Odgovor na sankcije u našim interesima

Rusija će kao odgovor na sankcije Zapada učiniti ono što je u njenim interesima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Odgovori Rusije će se graditi uglavnom sa stanovišta svrsishodnosti i sopstvenih interesa... Radićemo ono što je u našem interesu“, rekao je.

11.04 Stoltenberg: NATO saveznici će pojačati podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je danas na Tviteru da će NATO saveznici pojačati podršku Ukrajini raketama za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i finansijskom pomoći.

10.55 Ukrajina traži hitan prekid vatre

Ukrajinska delegacija tražila je "hitan prekid vatre i povlačenje ruskih trupa", navedeno je u saopštenju ukrajinskog predsedništva. Pregovori su još u toku.

Profimedia

Dolazak ukrajinske delegacije na pregovore u Gomelj

10.51 Gutereš: Eskalacija vodi u sve veća kršenja ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

10.35 Ukrajina od EU traži hitan prijem po posebnoj proceduri

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina traži od Evropske unije hitan prijem po novoj posebnoj proceduri. Zelenski je u video obraćanju rekao da je Ukrajina zahvalna svojim partnerima što su uz nju, prenosi agencija UNIAN.

10.18 Ženeva prihvatila ukrajinski zahtev

Visoki komesarijat UN za ljudska prava prihvatio je danas zahtev Ukrajine da se održi hitna debata ove nedelje oko ruske vojne intervencije, nakon što je izaslanik Kijeva rekao na forumu u Ženevi da neke od vojnih akcija Moskve "mogu da doprinesu ratnim zločinima".

10.17 Upozorenje kineske ambasade

Kineska ambasada u Ukrajini apelovala je na svoje građane u toj zemlji da ne ističu identifikaciona obeležja u javnosti. Preporuka dolazi samo dva nakon što je ista ambasada savetovala svojim državljanima da istaknu nacionalnu zastavu dok voze.

10.15 Velika šteta izazvana raketnim napadima u Černigovu

Associated Press

10.00 Ko čini ukrajinsku delegaciju

Kako navodi agencija UNIAN, u delegaciji su lider partije Sluga naroda David Arahamija, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki. Stigli su u dva helikoptera.

09.58 U ruskom napadu uništen najveći kargo avion na svetu

Državni ukrajinski proizvođač oružja Ukroboronprom saopštio je sinoć da je najveći kargo avion na svetu, Antonov An-225 "Mirja" ukrajinske proizvodnje, uništen nakon što je izgoreo u ruskom napadu na aerodrom Hostomel, nedaleko od Kijeva.

AP Photo/Sergey Vaganov, File

 

09.43 Ukrajinci stigli u Gomelj

U 10 časova počinju pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji. Ističe se da će ključna tema pregovora biti momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

09.41 Mapa AP-a  pokazuje lokacije ruskih vojnih udara i kopnenih napada u Ukrajini

Tanjug/AP

 

09.40 Kijev: Rusi nisu zauzeli Žaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" demantovala je danas navode da su Oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom Žaporožje, javlja agencija Interfaks.

09.30 Grčka zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

Grčka je zatvorila vazdušni prostor za sve ruske avione u skladu sa odlukom Evropske unije, saopštila je danas Uprava za civilno vazduhoplovstvo te zemlje.

09.24 Ukrajinska vojska: Rusi usporili tempo ofanzive

Ukrajinska vojska je saopštila da je Moskva "usporila tempo ofanzive" petog dana svoje invazije na zemlju. "Ruski okupatori su usporili tempo ofanzive, ali i dalje pokušavaju da postignu uspeh u nekim oblastima", navodi se u saopštenju ukrajinskog generalštaba.

Euronews TV

09.19 Kronen cajtung: Čečeni iz Austrije krenuli u rat u Ukrajinu

Mnogi Čečeni iz Evrope, pa i iz Austrije, trenutno putuju na ukrajinski front, ali ne da se bore na strani Rusa, kako to želi predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung". List prenosi izjavu jednoj neimenovanog Čečena iz Beča, koji je rekao da su njegova dva poznanika, zajedno sa dvojicom iz Nemačke krenuli u rat u Ukrajinu i to da se bore na strani ove zemlje.

09.15 Volas: Putin pominje nuklearno oružje da skrene pažnju

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je izglede za pripremu nuklearnog odvraćanja kako bi odvratio pažnju od činjenice da nedostaje napredak u invaziji na Ukrajinu, izjavio je u danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

09.12 Ruska vojska: Civili slobodno mogu da napuste Kijev

Ruska vojska saopštila da civili slobodno mogu da pobegnu iz Kijeva, optužujući ukrajinske vlasti da ih koriste kao živi štit.

"Civili mogu slobodno da napuste ukrajinsku prestonicu autoputem Kijev-Vasilkov", rekao je Igor Konačenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

09.01 Lukašenko: Zapad gura Rusiju u Treći svetski rat

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da Zapad "gura Rusiju u Treći svetski rat" uvođenjem sankcija toj zemlji, prenosi "Independent".

"Sada se mnogo priča protiv bankarskog sektora, gasa, nafte, Sfita. Gore je od rata. Ovo gura Rusiju u treći svetski rat. Ovde treba da budemo uzdržani kako ne bismo upali u nevolje. Jer, nuklearni rat je kraj svega", rekao je.

09.00 Stanovnici Kijeva četvrtu noć proveli u skloništima

Associated Press

8.53 Pregovori počinju u 10 časova

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, izjavio je šef delegacije i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. Pregovori bi trebalo da počnu u 12 časova po moskovskom vremenu, odnosno 10 po srpskom.

8.38 Džamala napustila Ukrajinu

Ukrajinska pevačica Džamala koja je 2016. godine pobedila na Evroviziji sa pesmom "1944" opisala je kako je izgledao njen beg iz domovine.

"U noći 24. februara napustili smo Kijev s našom decom i proveli gotovo četiri dana u automobilu, bez imalo hrane jer se u stanju šoka niko nije setio šta da ponesemo. Dva kilometra za četiri sata, to je otprilike brzina kojom smo se kretali", napisala je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamala (@jamalajaaa)

8.31 Ukrajinski obaveštajci: Belorusija spremna da nas napadne

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da Belorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji". Podsećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

8.27 Moskva: Ruska avijacija drži pod kontrolom vazdušni prostor Ukrajine

Ruska vojna avijacija osvojila je vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine, izjavio je u portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. "Oružane snage Ruske Federacije preuzele su kontrolu nad gradovima Berdjansk i Energodar. Ruski vojnici u potpunosti čuvaju i kontrolišu područje oko nuklearne stanice Zaporožje“, precizirao je on.

8.21 Vatikan: Spremni smo da olakšamo pregovore

Vatikan je spreman da "olakša dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape. On je za italijanske novine rekao da je, "uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

8.20 Fon der Lajen za Euronews: Ukrajina je "jedna od nas"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas", rekla je Fon der Lajen za Euronews.

Printscreen/Twitter/Ursula von der Leyen

 

8.10 Rusija povećava stope na 20 odsto

Ruska centralna banka povećala je kamatne stope na 20 odsto sa 9,5 odsto nakon što je rublja u ponedeljak pala na 40 odsto usled zapadnih sankcija.

7.55 DNR zaustavlja opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenose Ria novosti.

7.43 Kijev: U ruskom napadu uništen najveći teretni avion na svetu

Državni ukrajinski proizvođač oružja Ukroboronprom saopštio je sinoć da je najveći kargo avion na svetu, Antonov An-225 "Mirja" ukrajinske proizvodnje, uništen nakon što je izgoreo u ruskom napadu na aerodrom Hostomel, nedaleko od Kijeva.

Tanjug/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

 

07.40 U Belorusiji sve spremno za pregovore

Belorusko Ministarstvo spoljnih polsova saopštilo je da je u Beloruisiji sve spremno da ta zemlja bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine.

07.37 NBS: Sankcije se ne odnose na Sberbank Srbija

Sberbank Europe AG, Beč, Austrija koja je vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd, posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana, saopštila je Narodna banka Srbije. Iz NBS ističu da su osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni na domaćem tržištu, i da se mere Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija. 

07.28 Bolsonaro: Ukrajina stavila sudbinu u ruke komičara

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro komentarisao je na konferenciji za novinare u nedelju ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, rekavši da je narod Ukrajine stavio svoju sudbinu u ruke komičara, prenosi BBC. Bolsonaro je odbio da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši da su Brazil i Rusija "praktično, bratske nacije".

07.26 Reznikov: Prekretnica, rat postao evropski

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej reznikov ocenio je da je u sukobu Rusije i Ukrajine došlo do prekretnice, pošto je, kako on smatra, rat postao evropski. Reznikov je na Fejsbuku napisao da već sada pola Evrope sakuplja oružje i opremu za zaštitu Ukrajine.

7.25 Zelenski: Naredna 24 sata najvažnija za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u telfonskom razgovoru sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom da će naredna 24 sata biti ključna za Ukrajinu, saopštio je Džonsonov kabinet.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

7.22 Blinken: Sankcije će onemogućiti Rusiji da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

7.20 Sud UN u Hagu dobio tužbu Ukrajine protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je sinoć da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters.

7.18 Zaharova: UN ne mogu da omoguće ruski dolazak u Ženevu

Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije predvođene ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevu na sastanak UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

7.15 Raketni napad na Žitomir

Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

7.12 Stambena zgrada pogođena projektilom

Ukrajinska državna agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na severu Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

7.10 Eksplozije u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija. U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram.

07.09 Savet bezbednosti sazovao za danas specijalnu sednicu Generalne skupštine UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je da za danas sazove retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

07.07 Aeroflot otkazuje letove ka Evropi

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama. Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

07.05 Šta se do sada zna o pregovorima na ukrajinsko-beloruskoj granici

Ukrajina je juče pristala da održi razgovore u Gomelju, u koji tokom dana uputila ruska delegacija, rekao je pomoćnik predsednika i šef zvanične ruske delegacije u pregovorima Vladimir Medinski, koji je garantovao potpunu bezbednost ukrajinske delegacije. Isto je saopštio i Nacionalni pres-centar Belorusije, a preneo Interfaks. Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin rekao je da će se razgovori između ruske i ukrajinske delegacije održati u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu, prenosi CNN. Kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog saopštila je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao ukrajinskog predsednika ranije u nedelju.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

"Političari su se dogovorili da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat", saopštila je njegova kancelarija.  

Zelenski je , međutim, izjavio je da ne veruje u rezultat mirovnih pregovora sa Rusijom u Belorusiji.

"Ali pustite ih da pokušaju", poručio je Zelenski, a prenosi Rojters. 

07.03 Zašto je potez EU o kupovini oružja Ukrajini istorijski

Evropska unija će prvi put finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme Ukrajini, a Brisel planira da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Zašto se taj potez naziva istorijskim pročitajte u posebnoj vesti.  

07.01 Šta znače Putinove izjave o snagama nuklearnog odvraćanja i kako je NATO ogovorio?

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vojsci da stavi nuklearne snage odvraćanja u "visoko stanje pripravnosti", a kao razlog je naveo "agresivne izjave NATO zemalja". To pak, ne znači da će nuklearno oružje zaista i biti upotrebljeno. 

Teorija odvraćanja u ratu, inače, govori da bi jedna sila, pod pretnjom takvog oružja kakvo bi moglo iznenada da je potpuno uništi (na primer, nuklearne bombe), odustala od svog prvobitnog cilja - vojne intervencije, odnosno, bila odvraćena od preduzimanja akcije. Upravo to se dešavalo i tokom Hladnog rata, i smatra se da je pretnja od nuklearnog napada bila ono što je sprečilo SAD i SSSR da krenu u novi rat. Detaljnije o  Putinove izjave o stavljanju snaga nuklearnog odvraćanja u pripravnost pročitajte u posebnoj vesti.

Euronews/Slađana Pejić/Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin, Pixabay, Google Maps

 

Na ovu Putinovu izjavu reagovao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenbarg koji je osudio izjavu, ali i ocenio da je reč o opasnoj retorici. 

Događaje u Ukrajini u kojoj već pet dana traju ratni pohodi nakon ruske invazije na tu zemlju pratite iz minuta u minut na portalu Euronews Srbija. 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa