Novac

NBS: Sankcije se ne odnose na Sberbank Srbija, ulozi građana su sigurni

Komentari

Autor: Z. R.

28/02/2022

-

07:35

NBS: Sankcije se ne odnose na Sberbank Srbija, ulozi građana su sigurni
NBS: Sankcije se ne odnose na Sberbank Srbija, ulozi građana su sigurni - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Sberbank Europe AG, Beč, Austrija koja je vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd, posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, visoko je likvidna i dobro kapitalizovana, saopštila je Narodna banka Srbije. Iz NBS ističu da su osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni na domaćem tržištu, i da se mere Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija. 

"U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani. Dodatno, podsećamo i da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti", saopštili su iz NBS.

U toku postupak promene vlasništva

Iz Centralne banke podsećaju i da  je Sberbank Srbija u postuku promene vlasništva.

"Na poslovanje banke će dodatno pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd, Narodna banka Srbije toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija. Trenutno je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd", ističu u NBS.

Iz NBS su istakli da neprekidno prate i analiziraju situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini. 

E-Stock/Dušan Milenković

 

"Osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, Narodna banka Srbije ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke. Ako bi bilo neophodno, NBS će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini", saopštili su iz NBS.

Oni su istakli da bi, ako bi se za tim javi potreba, Narodna banka Srbije na raspolaganju imala i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima bi mogla da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis