Novac

Novo spajanje finansijskih institucija - AIK banka kupila Sberbanku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

09:34

Novo spajanje finansijskih institucija - AIK banka kupila Sberbanku
Novo spajanje finansijskih institucija - AIK banka kupila Sberbanku - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

AIK Banka Beograd je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija. Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK Banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8, 3 odsto. Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela.

Kako se navodi u saopštenju, kao deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbank Europe AG i AIK Banke a.d. Beograd, Gorenjske banke d.d. Kranj i AEC Ltd. o kupovini Sberbank subsidijara u Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

Predsednica Izvršnog odobra AIK Banke, Jelena Galić izjavila je da posle uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK Banke.

"Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galić.

Smanjuje se broj banaka

U Srbiji trenutno posluju 24 banke, i to od 1. jula 2021. godine, kada je u Agenciji za privredne registre registrovano pripajanje MTS banka pripojena banci Poštanska štedionica a.d. Beograd, nakon čega je MTS banka prestala da postoji.  U avgustu su još dve banke na srpskom tržištu najavile spajanje. Raiffeisen banka u Srbiji preuzela je 100 odsto deonica Crédit Agricole banke, kao i lizing kompaniju u njenom vlasništvu - CA lizing Srbija. Kada bude okončano ovo spajanje, uz preuzimanje Sberbanke od strane AIK banke, u Srbiji će poslovati 22 banke.

Početkom godine je i nova ljubljanska banka NLB preuzela Komercijalnu, nekad najveću državnu banku osnovanu pre punih 50 godina. Od kraja aprila Vojvođanska banka, takođe, je spojena sa OTP bankom i nastavila je da posluje kao OTP banka Srbija. 

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. 

U narodnoj banci Srbije kažu da, zahvaljujući regulatornim i nadzornim merama i aktivnostima NBS, promene u vlasničkoj strukturi nisu smanjile kvalitet finansijskih usluga koje banke pružaju građanima i privredi, već da su doprinele većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga, kao i većoj otpornosti bankarskog sektora, a samim tim i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

Preporuka za vas

Tužbe građana protiv banaka: Bura zbog predloga poslanika SNS za tumačenje tri zakona, Vučić tražio da ih povuku iz procedure

Komentari (0)

Biznis