Biznis vesti

Ukida se LIBOR: Izgubio poverenje, jer se smatra da je bio podložan manipulacijama banaka

Komentari

Autor: Tanjug / Magazin Biznis

28/09/2021

-

18:01

Ukida se LIBOR: Izgubio poverenje, jer se smatra da je bio podložan manipulacijama banaka
Ukida se LIBOR: Izgubio poverenje, jer se smatra da je bio podložan manipulacijama banaka - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Uzrok prestanka objavljivanja LIBOR-a što će se desiti poslednjeg dana ove godine jeste pad poverenja učesnika na finansijskim tržištima u LIBOR kao referentnu stopu nakon izbijanja svetske finansijske krize 2008. i to zbog fundamentalnog defekta, pošto se on utvđuje na osnovu kotacija banaka, a ne na osnovu realizovanih transakcija.


Ovako razloge prestanka objavljivanja LIBOR-a za najnoviji broj Magazina Biznis objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ðorđe Ðukić koji je, imajući u vidu značaj tog događaja i pripreme koje su neophodne da se urade na srpskom bankarskom tržištu, uradio studiju za Udruženje banaka Srbije (UBS).

On ističe da je zbog pomenutog defekta LIBOR dugo mogao biti predmet manipulacije najvećih banaka u svetu, a upravo su manipulacije njime mogle da im pomognu da projektuju bolju kreditnu sposobnost ili da poboljšaju svoju trgovačku poziciju.

Na pitanje šta ukidanje LIBOR-a znači za banke u Srbiji Ðukić kaže da studija pruža analitičku podlogu za aktivno uključivanje UBS u prilagođavanje domaće bankarske regulative i pripremu članica Udruženja da svojim klijentima blagovremeno ukažu o kakvim promenama se radi.

"Ne samo zbog već zaključenih ugovora o kreditu, već i kod novih ugovora u kojima će figurirati nove kamatne stope. Ovo tim pre, jer se proces dogradnje već datih preporuka međunarodnih asocijacija i tela, regulatora i nacionalnih radnih grupa za prelaz na bezrizične referentne stope nastavlja i nakon završetka studije", naveo je Ðukić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis