Društvo

VKS: Pogrešno se interpretira dopuna stava o troškovima obrade kredita, to je rezultat nesaglasnosti sudova

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2021

-

16:27

VKS: Pogrešno se interpretira dopuna stava o troškovima obrade kredita, to je rezultat nesaglasnosti sudova
VKS: Pogrešno se interpretira dopuna stava o troškovima obrade kredita, to je rezultat nesaglasnosti sudova - Copyright Wikipedia.org/ George Groutas

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine.

Taj stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Opšte sednice VKS, koju čine sve sudije tog suda.

Posebno se ukazuje da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, koji nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse.

"Sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima", navodi se u saopštenju i dodaje da Opšta sednica VKS najoštrije osuđuje "potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumačenja obmanu javnost i politizuju rad VKS".

Povodom ove dopune stava VKS u vezi sa troškovima obrade kredita, kao i stava o naplati premije za osiguranje kredita, danas su održani protesti advokata, koji su tražili hitno povlačenje stavova, tvrdeći da su oni doneti u korist banaka, a na štetu građana, mimo zakona i dosadašnje prakse i stavova VKS

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija