Aktuelno

Protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda zbog stava o troškovima obrade kredita

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

20/09/2021

-

12:50

Protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda zbog stava o troškovima obrade kredita
Protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda zbog stava o troškovima obrade kredita - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Vrhovnog kasacionog suda održan je protest nezadovoljnih advokata pravnim stavom tog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovoraju troškove obrade kredita. Učesnici protesta smatraju da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći.

Advokat su uručili svoje zahteve sudijama VKS, a pre samog uručenja došlo je da gužve na vratima suda.

Naime, advokat Miroslav Živković pozvao je u jednom trenutku sve okupljene advokate da uđu u sud i pogledaju se, kako je naveo, oči u oči sa sudijama. Prisutni su krenuli ka vratima gde im je obezbeđenje zabranilo ulaz.

Doslo je do manjeg gurkanja, a nakon pet minuta je dozvoljeno manjoj grupi advokata da uđu i predaju zahtev. Većih incidenata nije bilo. 

Protest je organizovan preko društvenih mreža, a advokati su ispred suda razvili transparent  "Stop zelenašenju". 

Jedan od razloga protivljenja Advokatske komore Srbije, kako su ranije saopštili, je i to što taj pravni stav, kako su naveli, narušava pravnu sigurnost građana i menja dosadašnju sudsku praksu.

Iz Advokatske komore su poručili i da doneti pravni stav predstavlja poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu su građana.

U saopštenju AKS je navedeno i da je advokatura već u dva navrata uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, i pokušaja da se zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka.

Euronews Srbija

 

"Sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance“, navedeno je uz tvrdnju da je pravni stav koji je utvrdio Vrhovni kasacioni sud u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom svih sudova u Srbiji uključujuci u Vrhovni kasacioni sud.

Dodaje se da bi primena ovakvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.

Advokati traže da se akt suda povuče

Advokati Miroslav Živković, Marko Milutinović i Nikola Živulović naveli su da je osnovni zahtev ovog protesta da se akt Vrhovnog kasacionog suda povuče i da će protestovati sve dok se to ne dogodi.

Advokat Miroslav Živković je naveo da Vrhovni kasacioni sud 20 godina stoji na stanovištu da banke nemaju pravo na naplatu naknadu troškova odnosno da ih mogu naplatiti samo ako su stvarno obrazloženi po visini i strukturi a sada ođednom iznosi suprotan stav.

Prema Živkovićevim rečima, zaduženje Vrhovnog kasacionog suda jeste da ujednačava sudsku praksu, a ovde a ovde pošto je praksa sudova bila jedinstvena, nije bilo potrebe da se oglašava.

Njegov kolega Marko Milutinović je istakao da se stav VKS odnosi i na dozvoljenost naplate troškova osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za šta, kako je rekao, postoji ogroman broj presuda kojima su sudovi izrekli da je to nedozvoljeno.

"Iz prethodnog perioda imamo nekoliko odluka Vrhovnog kasacionog suda koje su bile u korist građana koji tuže banke. Šta je dovelo do toga da sud promeni stav nije jasno", rekao je Milutinović, uz opasku da bi ovaj sud trebalo da ujednačava stavove i praksu, a sada je doneo stav koji je suprotan ranijim stavovima.

Advokat Nikola Živulović je ukazao da bi za donošenje stava VKS trebalo da postoji sporno pravno pitanje, čega prema njegovim rečima nije bilo jer je recimo kod naplate premije osiguranja kod NKOSK sudska praksa bila jedinstvena.

Komentari (0)

Srbija