Biznis vesti

Najavljeno spajanje još dve banke - trenutno ih u Srbiji posluje 24

Komentari

Autor: Euronews

07/08/2021

-

11:09

Najavljeno spajanje još dve banke - trenutno ih u Srbiji posluje 24
Banka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još dve banke na srpskom tržištu najavile su spajanje. Raiffeisen banka u Srbiji preuzela je 100 odsto deonica Crédit Agricole banke, kao i lizing kompaniju u njenom vlasništvu - CA lizing Srbija. U Raiffeisnu napominju da je za uspešno okončanje ove transakcije neophodna odobrenja regulatora.

"Srbija je za nas veoma zanimljivo tržište i nudi atraktivan potencijal rasta. Crédit Agricole Srbija odlično se strateški uklapa u našu banku u Srbiji, a akvizicija će podržati našu ambiciju da se razvijamo na ovom tržištu", rekao je Johann Strobl, izvršni direktor RBI-a.

Crédit Agricole banka ima oko 356.000 klijenata u Srbiji i tržišni udeo od 20 odsto u finansiranju agrobiznisa. Krajem drugog kvartala 2021. godine imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijardi evra, dok je ukupna aktiva Raiffeisen banke iznosila 3,4 milijarde evra.

Kako se navodi u saopštenju, plan je da, ukoliko se ova transakcija uspešno okonča, se Crédit Agricole banka u Srbiji pripoji Raiffeisen banci.

U Srbiji posluju 24 banke

U Srbiji trenutno posluju 24 banke, i to od 1. jula 2021. godine, kada je u Agenciji za privredne registre registrovano poslednje pripajanje. Tada je MTS banka pripojena banci Poštanska štedionica a.d. Beograd, nakon čega je MTS banka prestala da postoji. Početkom godine je i nova ljubljanska banka NLB preuzela Komercijalnu, nekad najveću državnu banku osnovanu pre punih 50 godina. Od kraja aprila Vojvođanska banka, takođe, je spojena sa OTP bankom i nastavila je da posluje kao OTP banka Srbija. 

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. 

U narodnoj banci Srbije kažu da, zahvaljujući regulatornim i nadzornim merama i aktivnostima NBS, promene u vlasničkoj strukturi nisu smanjile kvalitet finansijskih usluga koje banke pružaju građanima i privredi, već da su doprinele većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga, kao i većoj otpornosti bankarskog sektora, a samim tim i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

"Što se tiče klijenata banaka koje učestvuju u statusnim promenama, njihov položaj neće biti doveden u pitanje, budući da sva prava i obaveze iz zaključenih ugovora ostaju nepromenjeni nakon pripajanja", navode u NBS.

Oni napominju da se mogu identifikovati i promene vlasničke strukture usled težnje da se obezbedi optimalno tržišno pozicioniranje, što odražava dinamiku domaćeg tržišta i potvrđuje se ulaskom novih kredibilnih investitora.

"Visok stepen zainteresovanosti investitora za bankarski sektor Republike Srbije predstavlja još jednu potvrdu ostvarenih rezultata i kredibiliteta bankarskog sektora, čemu su doprinele aktivnosti NBS kao supervizora i regulatora. Tome u prilog govore visoka kapitalizovanost bankarskog sektora, kao i istorijski nisko učešće problematičnih kredita od 3,7 odsto na kraju maja 2021. godine, uprkos novim teškim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona", poručuju iz NBS.

Komentari (0)

Biznis