Biznis vesti

Tužbe građana protiv banaka: Bura zbog predloga poslanika SNS za tumačenje tri zakona, Vučić tražio da ih povuku iz procedure

Komentari

Autor: Zlatica Radović

04/07/2021

-

10:40

Tužbe građana protiv banaka: Bura zbog predloga poslanika SNS za tumačenje tri zakona, Vučić tražio da ih povuku iz procedure
Tužbe građana protiv banaka: Bura zbog predloga poslanika SNS za tumačenje tri zakona, Vučić tražio da ih povuku iz procedure - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužbe protiv banaka koje je, prema nezvaničnim procenama, u Srbiji podnelo više od 100.000 građana zbog naplate naknade za obradu kredita mogle bi biti poništene, ako skupštinski odbor usvoji predloge autentičnog tumačenja odredaba tri zakona, koje su podnela tri poslanika Srpske napredne stranke. U pitanju su posebne odredbe Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, na osnovu kojih su sudovi prethodnih meseci usvajali tužbe građana protiv banaka, a čije je odluke potvrdio i Vrhovni kasacioni sud. 

Predlozi tri poslanika podigli su buru u javnosti i izazvali niz rekacija, a predsednik Srbije Alekandar Vučić zatražio je danas da poslanici SNS povuku svoje predloge iz procedure. Prema saznanjima Euronews Srbija, otkazana je i sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspavlja o ovim predlozima i koja je bila zakazana za sutra.  

Suština tumačenja sva tri propisa je da se bankama dozvoljava da naplaćuju naknadu obrade kredita i ostalih usluga, bez obaveze da o visini takse i njenoj svrsishodnosti polemišu sa klijentima. U ovim dokumentima poslanici su zauzeli stav koji ide u korist bankama, koji su građanima za kredite, posebno stambene, naplaćivale troškove mimo zakona. Parlamentarci sada, kroz tumačenje tri zakona, objašnjavaju da banke imaju pravo da naplaćuju ove namete, što je u suprotnosti sa većinom do sada donetih sudskih odluka u korist klijenata.

Tim povodom oglasio se danas i poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio da se ti predlozi budu povučeni iz procedure. 

"Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga da te zahteve povuku iz procedure. Кao odgovorni ljudi dužni smo najpre da mislimo o interesima građana, jer oni su najbitniji. Zato apelujem na kolege da povuku zahteve iz procedure", napisao je Đukanović na Fejsbuku. 

Inače, sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije je bila zakazana za ponedeljak 5. jul, ali je posle burnih reakcija udruženja potrošača, Advokatske komore Srbije (AKS) i političkih stranaka, kako nezvanično saznaje Euronews Srbija, otkazana zbog konsultacija. 

Udruženje banaka je pozdravilo predloge parlamentaraca, dok su iz Advokatske komore Srbije reagovali saopštenjem u kojem tvrde da je nedopustivo da se zakonodavna vlast meša u nadležnost sudske vlasti. Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva, koje je godinama podržavalo građane koji su tužili banke i tražili naknadu troškova, najavilo je i protest ispred Skupštine Srbije za ponedeljak u podne.

Šta stoji u dokumentu

U dokumentu u koji je Euronews Srbija imao uvid piše da poslanici Dejan Kesar, Veroljub Arsić i Jelena Žarić Kovačević predlažu tumačenje člana 41 Zakona o zaštiti potrošača, člana 1066 Zakona o oblgacionim odnosima i člana 167 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, tako da je banka dužna da pre zaključenja ugovora obavesti klijenta da će imati trošak obrade kredita, ali da nije dužna da mu objašnjava ništa u vezi sa visinom naknade.

E-Stock/Dušan Milenković

 

"Zahtev jednostavnosti, jasnosti i razumljivosti ne znači da je banka dužna da specifikuje svoje troškove koje pokriva tom naknadom, niti da dokazuje da njena visina odgovara stvarnim troškovima, odnosno da obrazloži korisnicima o kojim troškovima je reč. Banka u slučaju vođenja postupka nije dužna da specifikuje sopstvene troškove, koje pokriva tom naknadom, niti da dokazuje da naplaćena naknada odgovara stvarnim troškovima, odnosno da obrazloži korisniku o kojim troškovima je reč, kao ni da, u slučaju prenetih troškova, dokazuje na koji je način prenos tih troškova na korisnika uticao na visinu kamatne stope", piše u predlogu za donošenje autentičnog tumačenja. 

Efektiva: Niko ne zna za šta plaća naknadu

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović podseća da je Vrhovni sud 2018. zauzeo stav o nedozvoljenosti naplate troškova obrade kredita, ako o strukturi tih troškova dužnik nije obavešten.

"Nijedan dužnik u Srbiji ne zna šta čine ti troškovi, čak ni banke na sudu nisu uspele da dokažu njihov smisao. Epilog je da je više od 100.000 tužbi na sudovima i da banke te sporove gube.
Poslednje dve godine, banke gube sporove i za osiguranje kredita kod NKOSK. Pokušali su sa izmenama Zakona o parničnom postupku, koje nisu prošle, a finale su ova autentična tumačenja tri zakona, kojima bi se sudska praksa okrenula u korist banaka", tvrdi Gavrilović.

Advokati: Skupština štiti bankarski lobi

Advokatska komora Srbije (AKS) je ocenila da predložena autentična tumačenja odredbi zakona, koji regulišu pitanje naplate bankarskih usluga, predstavljaju “najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane Skupštine” i da su uperena “protiv interesa građana Srbije”.

"U pitanju je očigledan pokušaj silovanja prava i advokatura prva kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći mora da zvoni za uzbunu. Upotrebićemo sve svoje pravne i organizacione resurse kako bi sprečili još jedno narušavanje načela podele vlasti na kojem se zasniva svaka civilizovana pravna država", poručili su iz AKS.

Oni su istakli da se advokatura protivi mešanju zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti i istakli da je neprihvatljivo da zakonodavac autentičnim tumačenjima utiče na ishode konkretnih sudskih postupaka. Komora je pozvala Ministarstvo pravde, Vrhovni kasacioni sud i druge najviše državne organe da postupaju u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i da se „jasno stave na stranu građana Srbije, a ne posebnih poslovno – finansijskih centara moći“.

Udruženje banaka: Gube samo advokati

S druge strane, Udruženje banaka najavu donošenja Autentičnog tumačenja Skupštine Srbije, vidi kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je, kako su naveli, postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije.

"Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Skupštine vide potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem zakona o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, kao i veoma povoljnim uslovima kreditiranja", naveli su iz Udruženja banaka u saopštenju.

Pixabay

 

Udruženje navodi da je prema dosadašnjoj praksi na svaki dosuđeni dinar u korist klijenta, čak 24 puta više dosuđivano u korist trećih lica, odnosno advokata, a koja su podrška kampanji protiv banaka i pokretanju talasa sudskih procesa. Oni smatraju da bi ukidanjem masovnih procesa "na gubitku bila samo ta interesna grupa, dok su na dobitku i klijenti i banke, koji mogu da se vrate obnavljanju međusobnog poverenja i daljem poboljšanju uslova za sve korisnike bankarskih usluga u Srbiji".

Oni zaključuju da "iako su same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi po osnovu autentičnog tumačenja Narodne skupštine imale pravo".

Čadež: Tačka na pljačku privrede

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da ovakvim tumačenjima Odbor treba da stavi "tačku na pljačku privrede“ od strane neodgovornih advokata.

"Kako drugačije nego pljačkom privrede nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije ''pljačka'' kada u tim parnicama građanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više! Kako nego ''pljačkom'' nazvati preprodaju sudskih predmeta od strane advokata po ceni od 20 evra, tako da građani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka", rekao je Čadež.

Dodao je da sve to govori o tome da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu građana, "već na štetu neodgovornih advokata“. Predsednik PKS naglašava da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.

Tim povodom oglasile su se i Demokratska stranka i Narodna stranka koje su upozorile suda će građani izgubiti 200.000 sudskih sporova, ako Skupština Srbije usvoji predloge za "autentično tumačenje" Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Oni su naveli da "vladajući režim ponovo pokušava da suspenduje sudsku vlast u zemlji, jer će sudovi biti naterani da presuđuju u korist banaka u sporovima u kojim ih građani tuže za nezakonitu naplatu provizija".

Komentari (0)

Biznis