Politika

SSP traži povlačenje Predloga izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

17:49

SSP traži  povlačenje Predloga izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku
SSP traži povlačenje Predloga izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Stranka slobode i pravde zatražila je danas povlačenje Predloga izmena i dopuna Zakona o praničnom postupku iz skupštinske procedure uz ocenu da je namera da se novim zakonskim aktom zaštiti bankarski lobi, a ne građani.


U saopšenju SSP-a, koje potpisuje predsednik Resornog odbora za pravosuđe SSP Vladimir Todorić, navodi se da je namera države da zaštiti banke od stotina hiljada tužbi po kojima, kako se kaže, sudovi presuđuju u korist građana.

"Kad će sud biti dovoljno rasterećen po meri vlasti? Verovatno kad ne bude nijednog predmeta da radi koji nije po volji investitorima, bankama i krupnom kapitalu. Zašto se vlast ne zapita kako smo došli do stotina hiljada tužbi protiv banaka? Zar nije guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković godinama govorila da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita iako su sudovi govorili drugačije?", navodi se u saopštenju.

Todorić smatra da država može da bi rasteretila sudove da dozvoli kolektivne tužbe građana, kao i da naloži bankama povraćaj nezakonito stečenih sredstava.

Onpodseća i na "pljačku koja se ogledala u menjanju kamatne stope iz ugovora, naplati troška obrade kredita bez obaveštavanja šta taj trošak predstavlja, prebacivanju troška osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije na klijente", kao i na "unesrećivanje hiljada građana koji su uzeli kredite u švajcarskim francima".

"Da je država htela da rastereti sudove posebnim propisom je mogla da naloži bankama povraćaj nezakonito stečenih sredstava a to može i danas", navodi Todorić.

On, stoga, ističe da je jedino rešenje povlačenje celokupnog predloga izmena i dopuna zakona o parničnom postupku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija