Politika

PSG zahteva povlačenje Nacrta zakona o parničnom postupku

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

15:03

PSG zahteva povlačenje Nacrta zakona o parničnom postupku
PSG zahteva povlačenje Nacrta zakona o parničnom postupku - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Pokret slobodnih građana smatra neprihvatljivim ograničavanje prava građana na pristup sudu koje bi bilo uvedeno usvajanjem predloženog Nacrta zakona o parničnom postupku i traži njegovo hitno povlačenje.

Kako se navodi u izjavi predsednika PSG Pavla Grbovića, usvajanje ovakvih rešenja značilo bi da ogroman broj gađana koji ne može da plati "ni malo jeftine sudske takse" u roku od osam dana ostaje bez mogućnosti da pred sudom ostvari svoja prava.

"Naročito će time biti pogođeni građani koji vode postupke protiv banaka zbog troškova obrada kredita, čime se oni stavljaju u još nepovoljniji položaj.  Pravda ne sme biti tržište, jer ukoliko i socijalno ugroženi građanin nema istu šansu da ostvari svoje pravo kao i milioner, onda to nije pravda već trgovina, manipulacija i otimačina. Ovakav nacrt ozbiljno ugrožava prava svih građana ali i advokata zbog čega je u ovom obliku nepopravljiv i zato je neophodno da se u potpunosti povuče iz procedure", izjavio je Grbović.

Povlačenje Nacrta zakona raanije je tražilo i više nevladinih orgaanizacija okupljenih u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu navodeći da se ovakvim rešenjem pristup pravdi uslovljava plaćanjem sudskih taksi, jer se tako diskriminišu građani s obzirom na imovno stanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija