Novac

Guvernerka NBS o bankarskim naknadama: Banke da pokažu odgovornost i da shvate da ne postoje bez građana i privrede

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

13:11

Guvernerka NBS o bankarskim naknadama: Banke da pokažu odgovornost i da shvate da ne postoje bez građana i privrede
Guvernerka NBS o bankarskim naknadama: Banke da pokažu odgovornost i da shvate da ne postoje bez građana i privrede - Copyright Promo/NBS

veličina teksta

Aa Aa

Iako Narodna banka Srbije ne utvrđuje visinu naknada za pojedine usluge, od banaka očekujem da pokažu odgovornost i shvate da ni one ne postoje bez građana i privrede i da moraju konkurentnim uslovima da se bore za klijente od kojih žive, kaže guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, povodom prakse da banke naplaćuju provizije za usluge elektronskog bankarstva, iako su ih promovisale kao besplatne.

Tabaković u intervjuu za Tanjug navodi da očekuje povoljne uslove za zaduživanje i u dinarima i evrima, a bankarski sektor u Srbiji ocenjuje kao visoko kapitalizovan i likvidan.

Govoreći o naknadama banaka, ona ističe da, iako centralna banka ne određuje njihovu visinu, obezbedila je da građani i privreda, pre nego što odluče u kojoj će banci otvoriti račun, imaju jasne i potpune informacije o tome koje sve usluge u kojoj banci dobijaju i po kojoj ceni.

"Da bismo im što više pojednostavili odluke o izboru banke, na našoj internet prezentaciji smo omogućili pregled naknada povezanih s platnim računima. Istovremeno, omogućili smo da kada se opredeli za konkretnu banku i njene uslove, klijent bude blagovremeno informisan ako se uslovi promene i da može brzo, jednostavno i bez dodatnih troškova da promeni banku", objašnjava guvernerka NBS.

Kao ne manje važno, Tabakovićeva ističe i to da građani i privrednici u svakom trenutku imaju mogućnost da zaštite svoja prava ako se banka ne pridržava propisa ili ugovora, jer NBS u okviru svoje kontrolne funkcije, ali i u postupcima po pritužbama korisnika, nadzire da li se banke pridržavaju propisa i odredaba ugovora.

Kada je reč o mogućem povećanju bankarskih kamatnih stopa o čemu se govorka na Zapadu i da li je za očekivati da se tako nešto desi i u Srbiji, Tabaković kaže da, na osnovu kretanja kamatnih stopa u prvom kvartalu i procena kretanja ključnih parametara u zoni evra, očekuje povoljne uslove, kako za dinarska tako i za zaduživanja u evrima.

Preporuka za vas

Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke
Štednja građana Srbije na skeneru: Na skoro 10.000 računa čuva se više od 100.000 evra
Istekao rok za zamenu franaka po povoljnim uslovima: Sada banke i menjači odlučuju o proviziji

Komentari (0)

Biznis