Novac

Istekao rok za zamenu franaka po povoljnim uslovima: Sada banke i menjači odlučuju o proviziji

Komentari

Autor: Z.R.

31/05/2021

-

18:05

Istekao rok za zamenu franaka po povoljnim uslovima: Sada banke i menjači odlučuju o proviziji
Istekao rok za zamenu franaka po povoljnim uslovima: Sada banke i menjači odlučuju o proviziji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rok u kojem je Narodna banka Srbije omogućila bankama da zamene novčanice osme serije švajcarskog franka – za novčanice devete serije bez naknade, odnosno za devize – po redovnim uslovima za zamenu opticajnih novčanica istekao je danas.

Tokom maja NBS je bankama zamenila ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, od čega se 44 odsto, odnosno 99,7 miliona, odnosi na zamenu za novčanice devete serije, a 56 odsto na zamenu za devize u istoj valuti.

"Ovi podaci pokazuju da je da je jedinstvena inicijativa NBS da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a s ciljem podrške građanima, bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja", poručuju iz NNBS.

Narodna banka Srbije je u decembru 2020. godine obavestila javnost o najavljenom povlačenju osme serije švajcarskog franka, a u dodatnom periodu od mesec dana nakon povlačenja novčanica iz opticaja, posle 30. aprila, omogućeno je da zamenu po povoljnim uslovima obave i građani koji do tada to nisu učinili.

"Od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka", napominju u NBS.

Građani ne mogu švajcarske franke da zamene u NBS

Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno. Narodna banka Srbije će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. Takođe, Narodna banka Srbije ne obavlja poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu da švajcarske franke zamene u NBS.

"Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske", navode u NBS. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis