Biznis vesti

Još dve banke u Srbiji najavile spajanje

Komentari

Autor: Z. R.

02/07/2021

-

11:25

Još dve banke u Srbiji najavile spajanje
Još dve banke u Srbiji najavile spajanje - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko dana nakon što je Poštanska štedionica preuzela MTS banku, još dve finansijske institucije objavile su da se udružuju. Eurobank i Direktna banka najavile su sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji. Kako je saopšteno, posle spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu višu od dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom po veličini bankom u Srbiji.

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobank će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 procenata. 

"Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Raduje nas naše partnerstvo sa dva uvažena srpska preduzetnika, gospodinom Andrejom Jovanovićem i gospodinom Bojanom Milovanovićem, i uvereni smo u uspeh naših ambicioznih planova u Srbiji. Spajanje Eurobank u Srbiji i Direktne banke pružiće znatne prednosti kako svim akcionarima objedinjene banke tako i klijentima, stanovništvu i privredi, deponentima, zaposlenima i regulatornim telima“, izjavio je Stavros Ioannou, zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe.

Predsednik Izvršnog odbora Eurobank Slavica Pavlović je rekla da  je dogovor o spajanju Eurobank i Direktne banke u skladu s dugoročnom strategijom Eurobanke o daljem jačanju pozicije na domaćem bankarskom i finansijskom tržištu. 

Formalno okončanje procesa spajanja Eurobank i Direktne banke očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela.

Prema podacima Narodne banke Srbije u našoj zemlji, posle spajanja Poštanske štedionice i MTS banke, trenutno u našoj zemlji posluju 24 finansijske institucije, a do kraja godine će biti još jedna manje.

Preporuka za vas

Od početka pandemije Mobi Banka otvorila 131 novo radno mesto, žene čine 71 odsto svih zaposlenih
Guvernerka NBS o bankarskim naknadama: Banke da pokažu odgovornost i da shvate da ne postoje bez građana i privrede
Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke

Komentari (0)

Biznis