Biznis vesti

Poštanska štedionica pripojila mts banku i od sutra posluju kao jedna kompanija

Komentari

Autor: Fonet

30/06/2021

-

13:58

Poštanska štedionica pripojila mts banku i od sutra posluju kao jedna kompanija
Poštanska štedionica pripojila mts banku i od sutra posluju kao jedna kompanija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Banka Poštanska štedionica i mts banka od sutra posluju kao jedna banka, pošto će Banka Poštanska štedionica pripojiti tu banku, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Transakcija pripajanja obavljena je uz saglasnost Narodne banke Srbije s obzirom na to da je ocenjeno da su ispunjeni svi propisani uslovi, odnosno da je pripajanje ekonomski opravdano i da će imati pozitivan uticaj na stanje na finansijskom tržištu u Srbiji.

Registracija statusne promene kod Agencije za privredne registre izvršena je danas, čime Banka Poštanska štedionica postaje pravni sledbenik svih prava i obaveza mts banke, koja je obrisana iz registra privrednih društava.

Centralna banka je navela da je cilj pripajanja jeste objedinjavanje poslova tih banaka radi racionalizacije poslovanja i sinhronizacije poslovnih aktivnosti, kao i postizanja efikasnijeg procesa rada. Kako je Republika Srbija direktni i indirektni osnivač sa 100 odsto učešća u obe banke, realizacijom pripajanja Srbija će ostvariti direktan uticaj u obliku efikasnije kontrole nad kapitalom banaka, istakla je NBS.

Kako se navodi, pripajanje će imati i pozitivne efekte u vidu povećanja broja klijenata putem ponude proizvoda i usluga obe banke kroz objedinjenu mrežu koja će pokrivati Srbiju, kao i razvoja i primene informacionih tehnologija neophodnih za razvoj novih proizvoda i usluga.

Takođe, dosadašnjim klijentima obe banke biće na raspolaganju svi proizvodi i usluge, koje su do sada nudile obe banke. Nakon pripajanja, Banka Poštanska štedionica će povećati svoje tržišno učešće u pružanju bankarskih usluga u Srbiji, što će pozitivno uticati na stabilnost i dalje unapređenje poslovanja ove banke, ističe NBS.

Komentari (0)

Biznis