Evropa

Kolone na granici između Poljske i Ukrajine duge i po 30 kilometara, među izbeglima i migranti s Bliskog istoka

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

16:13

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Iz Ukrajine je od početka invazije Rusije 24. februara u Poljsku do sada prešlo oko 213.000 ljudi, rečeno je reporteru Tanjuga u prihvatnom centru u Koržovoj Dolini, u Poljskoj, na glavnom putu između ukrajinskog Lavova i poljskog grada Krakova, na oko 2,5 kilometara od granice.

Kreveti u halama dva ogromna hangara, u kojima se ranije verovatno nalazio tržni centar, gotovo su popunjeni. Poljaci na granici dočekuju ljude iz Ukrajine, uglavnom žene i decu odakle ih autobusima prevoze do prihvatnog centra, gde neki ostaju, a ostali koji imaju rođake u Poljskoj idu dalje.

Dosta ljudi iz Ukrajine peške prelazi granicu pošto su, prema informacijama sa terena, kolone automobila ispred graničnog prelaza duge između 20 i 30 kilometara, pa mnogi napuštaju svoja vozila i idu pešice.

Među njima ima i dosta migranata sa Bliskog istoka, koji su se verovatno zatekli u Ukrajini pre početka sukoba, pa i oni sada beže. Pojedini kažu da im je trebalo i po četiri, pet dana samo da dođu do granice. Većina njih gotovo da ne govori enegleski jezik, što dosta otežava komunikaciju.

"Ni jedni ni drugi neće da ratuju"

Ukrajinac koji zna srpski jezik rekao je da je čekao u redu na granici tri sata, kao i da je kolona na ulazu u Poljsku duga 20 ili 30 kilometara. Situacija je teška i svi se guraju da uđu što pre, dodao je Ukrajinac koji kaže da ima 47 godina i da ne želi da ratuje.

"Ni drugi neće da ratuju. Oni su došli kod nas, uzeli nam prvo Krim, kasnije Donbas, a sada hoće celu Ukrajinu. Naš predsednik je dobar čovek i neće da ratuje", rekao je on.

Jedna Kijevka kaže da je rođena u Rusiji kao i njena majka i da joj sve ovo teško pada.

"Pola Ukrajine ima veze sa Rusijom, a pola Rusije sa Ukrajinom. Ne znam zašto je ruski predsednik ovo uradio" priča kroz suze, i kaže da nikada nije verovala da se ovako nesto moze dogoditi.

U prihvatnom centru u Koržovoj dolini pomoć izbeglicama uglavnom pružaju voloneteri, a tu su i predstavnici Crvenog krsta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa