Region

Bugarski ministar odbrane smenjen zbog "proruskih" komentara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2022

-

14:37

Bugarski ministar odbrane smenjen zbog "proruskih" komentara
Bugarski ministar odbrane smenjen zbog "proruskih" komentara - Copyright AP Photo/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski premijer Kiril Petkov otpustio je ministra odbrane zemlje zbog komentara koji se smatraju "proruskim".

"Niko nema pravo na sopstvenu spoljnu politiku, posebno u vremenima krize", rekao je Petkov novinarima u Sofiji ističući da to ne sme biti slučaj posebno sada kada je "Evropska unija ujedinjenija više nego ikad".

Ministar Stefan Janev suočio se sa kritikama zbog izbegavanja upotrebe reči "rat" za opis ruskih akcija u Ukrajini. Umesto toga, on je invaziju nazvao "operacijom".

Janev je prošle nedelje osudio "neprihvatljivu agresiju" iz Moskve, ali i pozvao ljude da ne koriste olako termin "rat", odnosno reč koju i sam predsednik Putin "izbegava", rekao je tada Janev.

Inače, Janev je u centar pažnje došao i u decembru kada je oklevao da dočeka trupe NATO-a na bugarskom tlu, plašeći se da bi to "pojačalo tenzije u regionu".

U poslednjih nekoliko dana bilo je više poziva da podnese ostavku, uključujući online peticiju koja je prikupila hiljade potpisa. Odluku o otpuštanju Janeva treba da ratifikuje vanredni savet ministra u ponedeljak, a zatim i bugarski parlament u utorak.

Komentari (1)

Данијел

28.02.2022 21:24

Демократски, нема шта. То је слобода мишљења, то су европске вредности. А посебно је значајно што се не дозвољава никакво мешање политике и спорта.

Evropa