Evropa

Potez EU kakav do sada nije povučen: Unija kupuje oružje Ukrajini! Zatvaraju nebo za ruske avione, "udar" i na Lukašenka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2022

-

18:09

Potez EU kakav do sada nije povučen: Unija kupuje oružje Ukrajini! Zatvaraju nebo za ruske avione, "udar" i na Lukašenka
Potez EU kakav do sada nije povučen: Unija kupuje oružje Ukrajini! Zatvaraju nebo za ruske avione, "udar" i na Lukašenka - Copyright Tanjug AP/Stephanie Lecocq

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će prvi put finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme Ukrajini, a Brisel planira da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

"Prvo, zatvaramo vazdušni prostor EU za avione koji su u ruskom vlasništvu, registrovani u Rusiji ili pod ruskom kontrolom. Neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Tu su ukljućeni i privatni avioni oligarha", rekla je Fon der Lajen.

Mnoge evropske zemlje su već zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avio-kompanije i avione, uključujući Nemačku, Francusku i Italiju.

Kako kaže, jedna od mera odnosi se na zabranu ruskih državnih medija.

"Drugo, zabranićemo Kremljovu medijsku mašinu u EU. Državne kompanije Raša tudej i Sputnjik i njihove filijale, više neće moći da šire svoje laži i opravdaju Putinov rat.  Razvijamo alate za zabranu njihove toksične i štetne dezinformacije u Evropi", dodala je predsednica Evropske komisije.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da će Unija zabraniti ta dva medija u pokušaju "borbe" protiv ruskih dezinformacija.

"Danas preduzimamo ključni korak da zatvorimo slavinu za rusku manipulaciju informacijama u Evropi zabranom emitovanja programa Raša tudej i Sputnjika u Evropskoj uniji. Ubijamo zmiju na njenom vratu", rekao je Borelj.

Tanjug AP/Stephanie Lecocq

 

Sankcijama će se ciljati ruski saveznik Belorusija i predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

"Treće, mi ćemo gađati drugog agresora u ovom ratu, Lukašenkov režim, novim paketom sankcija, pogađajući njihove najvažnije sektore. Sve ovo je posledica snažnog paketa mera koji je juče predstavljen, a koji su dogovorili naši međunarodni partneri", objasnila je Fon der Lajen.

Podsetimo, EU je zbog invazije na Ukrajinu zamrzla imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dok je Evropski savet u četvrtak, 24. februara, odobrio nove sankcije Rusiji koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca. EU i zapadni saveznici odlučili su da isključe određene ruske finansijske institucije iz SWIFT sistema, a kao jedna od mera bilo je zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avio-kompanije i avione.

Evropska komisija: U Ukrajini najveća humanitarna kriza

Evropska komisija saopštila je danas da se Evropa, zbog sukoba u Ukrajini, suočava sa najvećom humanitarnom krizom u poslednje vreme i ocenila da bi broj interno raseljenih Ukrajinaca mogao da bude veći od sedam miliona.

"Svedoci smo onoga što bi mogla postati najveća humanitarna kriza na našem evropskom kontinentu posle mnogo, mnogo godina. Potrebe na terenu rastu dok mi razgovaramo. Očekivani broj raseljenih Ukrajinaca bi mogao biti veći od sedam miliona", rekao je Janez Lenarčić, evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama u Briselu nakon specijalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU na kojem se razgovaralo o ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

Pozivajući se na procene UN, Lenarčić je rekao da će oko 18 miliona Ukrajinaca u zemlji i izvan nje biti humanitarno ugroženo zbog sukoba, sedam miliona interno raseljenih i četiri miliona, koji će otići u izbeglištvo.

"Iako su ovo veoma grube procene, cifre su ogromne i moramo da se pripremimo za ovakvu vanrednu situaciju istorijskih razmera", poručio je Lenarčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa