Politika

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2022

-

15:16

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije od 25. februara.

Savet za nacionalnu bezbednost usvojio je na sednici u petak zaključak od 15 tačaka, u kojima se navodi da su za Srbiju Rusija i Ukrajina oduvek prijateljske države i da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Takođe je navedeno da će se Srbija prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

15 tačaka

1. Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina za Srbiju oduvek predstavljaju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju. 

2. Republika Srbija privržena je poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnonih principa međunarodnog prava sadržanog u povelji Ujedinjenin nacija i završnom aktu iz Helinskija iz 1975. kojim se garantuje pravo državama na nepovredivost granica. 

3. Polažeći od člana 16 Ustava Srbije, koji predviđa da se spoljna politika Republike Srbije počiva na opštepriznatim principima međunarodnog prava, jedan od osnovnih principa spoljne politike naše zemlje jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog suvereniteta nezavinsih država. Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celini svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država i principa da se promene granica mogu vrštiti isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava. 

4. Republika Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privrženost prinipima i pravilima međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izložena ne samo restriktivnim merama, već i agresiji 19 NATO država. Uprkos svemu tome, pozicija Srbije uvek je bila i ostala pravno i politički besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor.  

5. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje međunarodnog prava te nepovredivosti granica, Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.  

6. Temeljno načelo savremenog međunradnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanje od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti bilo koje države i na ma koji način koji nije u skladu sa poveljom UN. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku, Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu. 

7. Republika Srbija, bez obzira na prvokacije koje neretko dolaze od zemlja i entiteta na Zapadnom Balkanu, ostaje dosledna da poštuje načela iz svog Ustava, da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim principima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se upravo poštovanjem tih načela po svaku cenu sačuva mir i stabilnost u regionu. Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga politika Republike Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona, jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Republike Srbije. 

8. Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Republika Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući tu i Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih inetresa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici i danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi i njenim predstavnicima i privrednim subjektima. 

9. Polazeći od principa vojne neutralnosti Republike Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je Republika Srbija izložena, potrebno je da se sve planske i vežbene aktivnosti Vojske Srbije I MUP Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.  

10. U skladu sa članom 13 Ustava Republike Srbije, koji predviđa obavezu Republike Srbije da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova će svim nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Srbije koji borave u Ukrajini. 

11. Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od postrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na Istoku Evrope, nadležni državni organi će preuzeti sve mere da spreče učešće državljana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima na Istoku Evrope i sankcionisati sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz člana 386 a i 386 b Krivičnog zakonika.

12. Republika Srbija pružiće svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

13. Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede snabdevanje građana i privrede potrebnim količinama energenata – naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom I drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život. 

14. Ministartsvo spoljnih poslova će sa ovim zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridržavaju ovog zaključka.  

15. Ovaj zaključak će biti dostavljen Generalnom sekretarijatu Vlade, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministrastvu odbrane, MUP-u, Ministarstvu pravde, Generalštabu VS, BIA, Vojno-bezbednosnoj agenciji, Vojno obaveštajnoj ageniciji. 

Komentari (0)

Srbija