Politika

Selaković upoznao ukrajinskog ambasadora sa pozicijom Srbije: Beograd spreman da uputi humanitarnu pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

11:15

Selaković upoznao ukrajinskog ambasadora sa pozicijom Srbije: Beograd spreman da uputi humanitarnu pomoć
Ministarstvo spoljnih poslova/Branko Lazić - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova/Branko Lazić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih  poslova Nikola Selaković sastao se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem. 

Ministar Selaković upoznao je ukrajinskog ambasadora sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, o kojem će se uskoro izjasniti Vlada Srbije. Šef srpske diplomatije rekao je da Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasivši da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije, navodi se u saopštenju ministarstva.  

Srbija, prema njegovim rečima, smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu. 

Selaković je u razgovoru istakao privrženost Srbije dijalogu i mirnom rešavanju sporova, dodavši da srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da gubitak svakog života u Ukrajini doživljavamo kao tragediju. 

Ministar je istakao spremnost Srbije da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da, u sladu sa mogućnostima, uputi humanitarnu i medicinsku pomoć.

Stav Srbije tačka po tačka

Savet za nacionalnu bezbednost doneo je povodom situacije u Ukrajini zaključak u 15 tačaka u kome se izražava stav Srbije

U dokumentu se, između ostalog, ističe da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zalaže za mir, ali i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji, niti bilo kojoj državi. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je sinoć zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini, među kojima se ističe da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zalaže za mir, kao i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji, niti bilo kojoj državi. 

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič sinoć je gostujući na Euronews Srbija rekao da smatra da je važna odluka predsednika i Vlade Srbije da se osuđuju sve povrede teritorijalnog integriteta i to što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Reakcije američke ambasade i Vladimira Bilčika

Povodom pozicije Srbije reagovala je i američka ambasada u Beogradu. 

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju ponovljeni stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije", navodi se u objavi Ambasade na Tviteru.

S druge strane, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je saopštio: "Putinov napad na Ukrajinu je prelomni trenutak i za Zapadni Balkan. Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama EU odlucujuća spoljnopoliticka odluka za mnogo šire odnose između Evropske unije i Srbije".

 

 

 

Komentari (0)

Srbija