Evropa

Putin je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti" - šta to zapravo znači?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Gardijan

27/02/2022

-

15:26

Putin je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti" - šta to zapravo znači?
Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin, Pixabay, Google Maps - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin, Pixabay, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vojsci da stavi nuklearne snage odvraćanja u "visoko stanje pripravnosti", a kao razlog je naveo "agresivne izjave NATO zemalja". To pak, ne znači da će nuklearno oružje zaista i biti upotrebljeno.

Teorija odvraćanja u ratu, inače, govori da bi jedna sila, pod pretnjom takvog oružja kakvo bi moglo iznenada da je potpuno uništi (na primer, nuklearne bombe), odustala od svog prvobitnog cilja - vojne intervencije, odnosno, bila odvraćena od preduzimanja akcije. Upravo to se dešavalo i tokom Hladnog rata, i smatra se da je pretnja od nuklearnog napada bila ono što je sprečilo SAD i SSSR da krenu u novi rat.

Ruski lider je "između redova" već spominjao potencijalnu spremnost da upotrebi nuklearno oružje kada je započeo invaziju na Ukrajinu. Prošle nedelje je upozorio da će "ko god pokuša da omete Rusiju" snositi posledice "kakve nisu viđene u istoriji". Ove reči su naširoko tumačene kao pretnja upotrebom nuklearnog oružja ako Zapad stane na put Rusiji.

Sam prelazak u režim visoke pripravnosti je način da Moskva pošalje upozorenje, a i verovatno bi i olakšalo lansiranje nuklearnog oružja, ali to ne znači da će ono biti upotrebljeno, piše BBC. Rusija inače ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu, ali takođe zna da ga i NATO ima dovoljno da uništi Rusiju ako se odluči na takav potez.

Cilj Putinovog naloga je, verovatno, da odvrati NATO zemlje od podrške Ukrajini, time što će stalno biti u neizvesnosti koliko daleko je spreman da ide, kao i šta će tačno smatrati "kapljicom koja je prelila čašu" kada je u pitanju podrška Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države osudile su ovakav potez ruskog predsednika, rekavši da je u pitanju "bespotrebna eskalacija". 

"Ovo znači da predsednik Putin nastavlja sa eskalacijom rata na način koji je potpuno neprihvatljiv, i moramo da nastavimo da obuzdavamo njegove poteze što je jače moguće", rekla je za CBS ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

Takođe, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da Putinova odluka pokazuje "ozbiljnost situacije", i da je u pitanju "opasna retorika".

Rusija je, inače, već postavila protivvazdušne sisteme i drugu naprednu opremu u Rusiju, kao i flotu u Crno more, kako bi se sprečila potencijalna vojna intervencija Zapada u Ukrajini, preneo je britanski Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Borjan

27.02.2022 16:33

To znaci da NATO netreba i nesme da naoruzava Ukrajinu

Evropa