Evropa

Janša: Putin je napadom na Ukrajinu podstakao Evropu da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2022

-

15:16

Janša: Putin je napadom na Ukrajinu podstakao Evropu da se  oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije
Janez Janša - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački premijer Janez Janša upozorio je danas na domino efekat ako Ukrajina padne, napominjući da je sudbina te zemlje ključna ne samo za Evropu, već i za svet u celini. On smatra da je sada vreme da se Evropa odvikne od energetske zavisnosti od Rusije, preneo je STA.

"Ako Ukrajina padne, sledeća je Moldavija, a onda verovatno Gruzija. Stvari bi mogle da se zakuvaju na Zapadnom Balkanu - svuda gde periferija EU još nije u Evropskoj uniji i u NATO. Onda će baltičke zemlje skoro sigurno biti sledeće, a onda smo na ivici ozbiljnog sukoba koji bi mogao da izazove Treći svetski rat. Da li se Ukrajina brani ili ne, važno je za Sloveniju, Evropu i ceo svet. Ako Ukrajina istraje, možemo računati da neće biti eskalacije već pregovora", rekao je Janša u intervjuu za Siol, Nova24 i Planet TV

Janša je kazao i da još od avganistanskog debakla Peking i Moskva koordinišu neke poteze. On je uveren da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu bez neke vrste prećutne podrške Pekinga, koji se uzdržao od osude ruske agresije u Savetu bezbednosti UN.

"Zavisnost od ruske energije strateški problem"

"Mislim da je ovo prvi put otkako je članica Saveta bezbednosti da je stala na stranu Rusije osuđujući sankcije protiv Rusije, a ne invaziju. To nije neutralna politika", naglasio je Janša.

Što se tiče uticaja sankcija, Janša je rekao da je zavisnost Slovenije i Evrope od ruske energije strateški problem, ali i primetio da je Putin napadom na Ukrajinu konačno podstakao Evropu da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije.

Napad na Ukrajinu je ogromna Putinova greska, istakao je Janša i dodao da će Slovenija i Evropa nekoliko godina imati problema sa prelaskom sa ruske energije, ali da će Rusija izgubiti ogromno tršište.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Iznogud

27.02.2022 17:24

Hahaha...oslobodili bi se zavisnosti još pre više godina...samo da mogu...😂

Evropa