Evropa

Putin se obratio javnosti i pozdravio "herojstvo" ruskih snaga u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AFP, Tanjug

27/02/2022

-

08:38

Putin se obratio javnosti i pozdravio "herojstvo" ruskih snaga u Ukrajini
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se jutros kratko javnosti i pozdravio "heroizam ruskih snaga u Ukrajini". Ovo je njegovo prvo javno obraćanje od petka, piše Gardijan.

Putin je nazvao ruske akcije u Ukrajini "specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa" i pozdravio "herojstvo" ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini, preneo je AFP.

Putin se, inače, zahvalio Snagama za specijalne operacije (SOF) za vojnu dužnost koju obavljaju u Ukrajini, navodi se u saopštenju na sajtu Kremlja.

"Želim da se zahvalim komandi, pripadnicima Snaga za specijalne operacije, veteranima, na vernosti, besprekornoj službi u ime naroda Rusije i naše velike otadžbine", rekao je ruski lider, prenose RIA Novosti.

On je podsetio da je ruska vojska više puta dokazala spremnost da deluje što efikasnije i kompetentnije u najtežim uslovima, da rešava najteže i najodgovornije zadatke.

Dan Snaga za specijalne operacije u Rusiji obeležava se 27. februara, od 2015. godine.

Kako su prenele RIA novosti, ruska delegacija navodno je stigla u Belorusiju na razgovore sa Ukrajincima, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako je rekao, u delegaciji se nalaze predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih institucija, uključujući i predsednikovu administraciju.

"Bićemo spremni da počnemo sa ovim pregovorima u Gomelu", rekao je on.

Belorusko ministarstvo izjavilo je da je pripremilo sve što je potrebno za susret, preneo je Gardijan.

Podsetimo, četvrti je dan ruske vojne akcije u Ukrajini. Evropska unija je najavila nove sankcije Rusiji kako bi je izolovao iz globalnog sistema SWIFT i "otežao finansiranje ratne mašinerije". 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da je Turska zabranila prolaz ruskim ratnim brodovima u Crnom moru, ali ja Ankara saopštila da tek treba da donese takvu odluku. Mnoge evropske zemlje zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske avione, dok je Nemačka obećala da će Ukrajini isporučiti 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketa zemlja-vazduh "stinger" iz zaliha Bundesvera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa