Fokus

Savet bezbednosti UN sutra o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine zbog situacije u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2022

-

22:49

Savet bezbednosti UN sutra o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine zbog situacije u Ukrajini
Savet bezbednosti UN sutra o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine zbog situacije u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice 193-člane Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Glasanje petnaestočlanog saveta je proceduralno, tako da ni jedna od pet stalnih članica SB - Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD - ne može da uloži veto, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da je za odluku o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN potrebno devet glasova "za" i navodi da diplomate očekuju da će predlog biti usvojen.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Ovoga puta predlog o sazivanju hitne sednice usledio je nakon što je Rusija u petak stavila veto na nacrt rezolucije SB UN kojom bi se osudila invazija na Ukrajinu, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bile uzdržani, dok je preostalih 11 članica glasalo "za".

Očekuje se da će Generalna skupština glasati o sličnoj rezoluciji, saopštile su diplomate, iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, već samo imaju specifičnu političku težinu.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju u martu 2014. nakon ruske aneksije Krima i na tom glasanju referendum o statusu Krima proglašen je nevažećim sa 100 glasova "za" i 11 protiv, dvadesetak koji nisu glasali i 58 uzdržanih.

SAD i njihovi saveznici traže što je moguće više podrške kako bi pokazali da je Rusija međunarodno izolovana, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet