Fokus

Rusija na sednici Saveta bezbednosti UN stavila veto na nacrt rezolucije kojom se osuđuje operacija u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

23:24

Rusija na sednici Saveta bezbednosti UN stavila veto na nacrt rezolucije kojom se osuđuje operacija u Ukrajini
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila veto na nacrt rezolocije kojom se osuđuje vojna operacija u Ukrajini.

Kina je u glasanju bila uzdržana.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je raspravljao o nacrtu rezolucije koju su predložile SAD, a kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahteva od nje da se odmah i bezuslovno povuče.

Uoči glasanja očekivalo se da Rusija stavi veto na odluku.

Diplomate su navele i da se očekuje da najmanje 11 članica glasa za, dok još nije poznato kako će Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati izjasniti. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u četvrtak sa kolegama u Indiji i UAE o Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti, u koju je uvid imao Rojters, sadrži osudu ruske "agresije" na Ukrajinu, i zahtev da "odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage", kao i da povuče priznanje samoproglašenih republika u istočnoj Ukrajini.

U tekstu se ponovo potvrđuje "posvećenost SB UN suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica".

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Britanijom.

Slična situacija dogodila se  2014. nakon što se Krim pripojio Rusiji, a kada je rezoluciju, koju su predložile SAD i koja se protivila referendumu o statusu Krima sa pozivom zemljama da ga ne priznaju, podržalo 13 članica, dok je Kina bila uzdržana, a Rusija stavila veto, navodi Rojters.

Generalna skupština UN je tada usvojila rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim, a koja je podržana od 100 članica, 11 je bilo protiv i 58 uzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije glasalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet