Evropa

RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, EU najavila nove sankcije protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

06:50

RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, EU najavila nove sankcije protiv Rusije
RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, EU najavila nove sankcije protiv Rusije - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Trećeg dana rata u Ukrajini stižu izveštaji o borbama u Kijevu između ruskih i ukrajinskih snaga, a gradom su odjekivale eksplozije. Iz Crnog mora su na Ukrajinu ispaljene krstareće rakete, a sukobi se odigravaju u Marijupolju, Hersonu, Nikolajevu, Odesi i drugim gradovima. EU odlučila je da zamrzne imovinu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, dok su lideri NATO saopštili da će poslati više trupa na istok Evrope, uz ocenu da je Moskva lagala o svojim namerama.

Ključni događaji:

  • Borbe su fokusirane oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva, različiti su izveštaji o žrtvama
  • Krstareće rakete "kalibar" ispaljene na Ukrajinu iz Crnog mora
  • Zapad šalje nove količine oružja i vojnu pomoć Ukrajini
  • EU je uvela novi paket sankcija, koje uključuju i zamrzavanje imovine Putina i Lavrova
  • NATO je saopštio da šalje dodatne trupe na istok Evrope, dok je Stoltenberg istakao da "Putinov cilj nije samo Ukrajina"
  • SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 350 miliona dolara
  • Prema različitim izveštajima, Ukrajinu je napustilo više od 100.000 ljudi 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe.

00.20 Počeo napad na Kijev, gradom odjekuju detonacije

Počeo je napad na Kijev. Gradom odjekuju detonacije, a čuje se i rafalna paljba.

"U posljednjih 15 minuta u samom centru grada čule su se dve snažne eksplozije", rekao je reporter CNN-a u javljanju uživo.

Čini se da su dve ogromne eksplozije koje su osvetlile noćno nebo bile oko Vasilkova, nekih 30 kilometara južno od Kijeva. Vasilkov ima veliki vojni aerodrom i više rezervoara za gorivo. Prema ukrajinskim zvaničnicima, ta oblast je bila poprište teških borbi u petak veče. 

00.05 Zamenik ukrajinskog premijera se obratio Masku

Zamenik ukrajinskog premijera, ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov zatražio je od milijardera Ilona Maska da Ukrajini obezbedi Starlink stanice i pristup satelitskom internetu.

"Dragi Mask! Dok vi pokušavate da kolonizujete Mars, Rusija pokušava da kolonizuje Ukrajinu! Dok vaše rakete uspešno sleću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinska obdaništa i bolnice! Potrebna nam je podrška. Molim vas da Ukrajini obezbedite Starlink stanice i pristup satelitskom Internetu što je pre moguće", rekao je Fedorov i zamolio Maska da se obrati Rusiji, jer ga razumni Rusi poštuju.

 

 

23.53 Kijev: Glavna železnička stanica u mraku

Ukrajinske železnice isključile su struju na glavnoj stanici u Kijevu zbog raketiranja u blizini stanice. CNN javlja kako ima još delova Kijeva u mraku iz bezbednosnih razloga.

23.46 Evropske zemlje zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske avione

Vlada Litvanije je na hitnoj sednici donela doluku da se litvanski vazdušni prostor zatvori za ruske avio-kompanije.

Slovenija je takođe zvanično informisala Rusku Federaciju da od danas zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione, a takve odluke do sada su donele Bugarska, Velika Britanija, Letonija, Poljska, Rumunija i Češka, dok je Estonija najavila takvu mogućnost.

Rina, Pixabay

 

23:34 Rojters: OEBS evakuiše osoblje iz Ukrajine u Moldaviju

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) počela je da evakuiše osoblje svoje specijalne posmatračke misije sa teritorije pod kontrolom Ukrajine u Moldaviju, rekao je za Rojters neimenovani diplomatski izvor. Kako je naveo, oko 160 vozila OEBS-a je već prešlo granicu dve zemlje i krenulo prema Kišinjevu, prestonici Moldavije.

Posmatrači u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i dalje se nalaze na terenu. OEBS nije potvrdio evakuaciju osoblja u Moldaviju, već je samo poručio da ne može da objavljuje detalje jer je proces u toku.

23:25 Francuska Ukrajini šalje naoružanje i gorivo

Francuska će poslati Ukrajini odbrambeno naoružanje i gorivo, saopštenbo je danas iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona

U saopštenju Jelisejske palate se dodaje da će Francuska takođe preduzeti mere protiv ruskih medija i influensera koji šire dezinformacije o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

23.17 Fon der Lajen najavila nove sankcije protiv Rusije
  
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je nove sankcije protiv Rusije, uključujući isključivanje Moskve iz sistema SWIFT. Ona je rekla da će u koordinaciji sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, SAD, Italijom i Kanadom predložiti nove mere liderima EU.

"Želimo da ojačamo naš odgovor na rusku invaziju Ukrajine i osakatimo Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašinu", rekla je Fon der Lajen.

"Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbediti da određeni broj ruskih banaka bude uklonjen iz SWIFT-a. To će ih sprečiti da rade širom sveta i efikasno će blokirati ruski izvoz i uvoz. Drugo, blokiraćemo sredstva ruske centralne banke, što će zamrznuti transakcije. I to će onemogućiti Centralnu banku da unovči svoju imovinu", dodala je Fon der Lajen.

22.53 Savet bezbednosti UN sutra o sazivanju hitne specijalne sednice
 
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice 193-člane Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

22.42 Ukrajinski mediji: Pogođena onkološka bolnica

Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi pogodili kijevsku onkološku bolnicu. Kako prenosi Kijev Indipendent, u napadu je ubijeno jedno dete, a ranjeno još dvoje. Navodno je ranjeno i dvoje odraslih. 

22.35 Sirene u Kijevu

Sirene za uzbunu, zbog opasnosti od vazdušnog napada, ponovo su se večeras oglasile u Kijevu. Građani su pozvani da hitno odu u najbliže sklonište.  Kako navodi britanski javni servis, ukrajinska prestonica sprema se za još jednu noć napada Rusije.

22.29 Džonson razgovarao sa Zelenskim: Rusija mora biti diplomatski i finansijski izolovana

Britanski premijer Boris Džonson objavio je na Tviteru da je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

"Inspirativno je herojstvo predsednika i njegovih ljudi u odbrani zemlje. Jasno je da Rusija mora biti diplomatski i finansijski izolovana. Pozdravljam napore da se isključi iz Swifta", poručio je britanski premijer. 

22.20 Satelitski snimci ruskih snaga kod hidroelektane Kahovka

Današnji satelitski snimci koje je objavila kompanija Maksar Tehnolodžiz pokazuju da su ruske kopnene snage raspoređene u Novoj Kahovki, u Ukrajini, blizu hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, javlja Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila američka kompanija vide se vojni kamioni parkirani na brani hidroelektrane i na obližnjem putu u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine.

22.11 Mišel: EU će olakšati isporuke vojne pomoći Ukrajini

"Olakšaćemo isporuke vojne pomoći Ukrajini. Demokratska Ukrajina će pobediti", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sa svog Tviter naloga.

Mišel je retvitovao današnji tvit šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je za sutra u 18 časova zakazo virtuelni sastanak Saveta ministra EU koji bi trebalo da donesu odluku o hitnom paketu evropske pomoći vojnim snagama Ukrajine.

22.04 Hrvatski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu

Hvatski mediji prenose da prvi dobrovoljci iz te zemlje odlaze u Ukrajinu kako bi se borili na strani ukrajinske vojske, dok je u toku invazija ruske vojske na ovu zemlju.

"Jedna veća grupa dobrovoljaca kroz nekoliko dana bi trebala da se pridruži ukrajinskoj vojsci. Imaju vojno iskustvo od ranije i puni su morala i želje da pomognu ukrajinskoj vojci", javio je reporter Ivan Čorkalo koji se nalazi u Ukrajini, preneo je Dnevnik.hr.

21.47 Ukrajina zatvara granice prema Rusiji i Belorusiji 

U video izjavi koja je objavljena na Telegramu premijer Denis Šmihail je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Belorusije u Ukrajinu. On međutim nije saopštio kada će zatvaranje granica stupiti na snagu, prenosi CNN.

"Vlada je odlučila da privremeno zatvori kontrolne punktove širom državne granice sa Rusijom i Belorusijom", rekao je Šmihail na brifingu, a prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform.

On je pozvao ukrajinske građane da se vrate u Ukrajinu i dokažu da su na "strani svetla".

21.40 Sutra sastanak ministara EU o dodatnim merama podrške Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće sutra onlajn sastanak kako bi usvojili dodatne mere podrške Ukrajini, najavio je večeras šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je na Tviteru naveo da će predložiti paket hitne pomoći ukrajinskim oružanim snagama kako bi ih podržali u "njihovoj herojskoj borbi".

21.33 Eksplozija u skladistu nafte u Luganskoj oblasti

U gradu Rovenjki u Luganskoj oblasti došlo je do eksplozije u skladištu nafte, nakon čega je izbio požar, javlja Sputnjik. Kako se navodi, zapalilo se oko 200 tona dizel goriva, a lokalne vlasti ne isključuju mogućnost da je reč o raketnom napadu. 

21.24 Jutjub suspendovao više ruskih kanala
 
Platforma Jutjub sprečila je više ruskih kanala, uključujući i državni medij RT, da ostvaruju prihode od objavljivanja video snimaka, preneo je Rojters.

Jutjub je u saopštenju naveo da "pauzira mogućnost brojnih kanala da monetizuju rad na Jutjubu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih sa nedavnim sankcijama". Navodi se da je da je taj potez podstaknut "vanrednim okolnostima".

Video snimci sa pogođenih kanala takođe će se ređe pojavljivati u preporukama, rekao je Faršad Šadlo, portparol Jutjuba. On je dodao da RT i nekoliko drugih kanala više neće biti dostupni u Ukrajini zbog "zahteva vlade".

21.14 Kijev: 3.500 ruskih vojnika ubijeno ili povređeno u dosadašnjim borbama

Bliski saradnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ruskih snaga ka Kijevu i da je oko 3.500 ruskih vojnika ubijeno ili povređeno u dosadašnjim borbama u Ukrajini, javlja Rojters.

"Napadamo neprijatelja oko Kijeva i za sada smo zaustavili njihovo napredovanje", izjavio je savetnik predsednika Zelenskog Oleksij Arestovič.

21.05 Zelenski pozdravio poteze za isključenje Rusije iz SWIFT-a

"Naše diplomate su se danonoćno borile da inspirišu sve evropske zemlje da se slože o snažnoj i poštenoj odluci da isključe Rusiju iz međunarodne međubankarske mreže. I ovde smo pobedili", rekao je Vladimir Zelenski u obraćanju putem video snimka na Telegram, preneo je Rojters.

"Ovo su milijarde i milijarde gubitaka za Rusiju - opipljiva cena za ovu podlu invaziju na našu zemlju...Ukrajina je osvojila pažnju čitavog civilizovanog sveta. A praktični rezultat? Evo ga SWIFT... Isključenje iz globalne finansijske civilizacije" istakao je ukrajinski predsednik.

20.42 Abramovič napustio Čelsi

Vlasnik Čelsija i ruski milijarder Roman Abramovič saopštio je da se povukao iz kluba i da će sada brigu o ovom premijerligašu iz Londona preuzeti poverenici dobrotvorne fondacije.

"Uvek sam donosio odluke koje su u interesu kluba. Ostajem privržen ovim vrednostima. Zato danas poverenicima Čelsijeve dobrotvorne fondacije prepuštam upravljanje i brigu o Čelsiju. Verujem da su oni trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijaca", navodi se u saopštenu Abramoviča objavljenom na sajt kluba.

20.30 Donjeck meta masivnog ukrajinskog granatiranja

Grad Donjeck našao se večeras na udaru masivnog ukrajinskog granatiranja, javlja TASS. Izveštač agencije prenosi da se detonacije mogu čuti na liniji fronta u kvartu Kijevski u Donjecku, a da se lokalno stanovništvo krije u skloništima i podrumima zgrada.

Eksplozije granata se čuju i u kvartovima Petrovski, Lenjinski, Vorošilovski i Kirovski, a u 19 časova po lokalnom vremenu detonacije su se čule i u predgrađu Šaktersk, na obodu Donjecka.

20.24 Radio slobodna Evropa: Putin kao da je oživeo Miloševića

Ruski predsednik Vladimir Putin kao da je "oživeo" srpskog lidera Slobodana Miloševića. Poruke koje je poslao nekoliko dana uoči napada na Ukrajinu podsetile su na Miloševićevu matricu, dobro poznatu iz 90-ih godina na Zapadnom Balkanu. Putin je još ranije opisivan kao "Slobodan Milošević sa atomskom bombom", piše Radio slobodna Evropa u tekstu o sličnosti u Putinovoj i Miloševićevoj retorici.

20.19 CNN: Raketni lanseri TOS-1 na ukrajinsko-ruskoj granici

Novinarska ekipa CNN-a koja se nalazi na ukrajinsko-ruskoj granici kod grada Belgoroda tvrdi da je videla višecevni raketne lansere TOS-1 i TOS-1A.

I ranije se sumnjalo da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao iskoristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu, nakon što je ukrajinski žestok otpor usporio napredovanje ruske vojske. Najnovije vesti severno o Harkova potvrđuju te sumnje.

20.11 Rusi ne napreduju brzo koliko su planirali

Ruski komandanti postaju sve više frustrirani zbog sporog napedovanja svojih snaga kroz Ukrajinu, i počinju da se suočavaju sa logističkim problemima, saopštio je visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi BBC.

Tako se čini da Moskva nije snabdela svoje trupe sa dovoljno goriva, te su komandanti  zbog toga bili primorani da prilagode svoje planove, rekao je zvaničnik novinskoj agenciji Rojters.

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci koji prikazuju ruske tenkove primorane da stanu u delovima Ukrajine. Na snimku koji je objavio BBC, navodeći da je lokacija snimka auto-put u blizini grada Sumija u istočnoj Ukrajini, čuje se čovek koji zaglavljenim vojnicima govori "šlep nazad u Rusiju".

20.04 Nemačka će Ukrajini isporučiti protivtenkovsko oružje i rakete zemlja-vazduh

Nemačka će Ukrajini isporučiti 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketa zemlja-vazduh "stinger" iz zaliha Bundesvera, kako bi mogla da se brani od napada Rusije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu. Naša je dužnost da damo sve od sebe da podržimo Ukrajinu u odbrani od Putinove invazione vojske", napisao je Šolc na Tviteru.


20.00 Bajden: Alternativa sankcijama bio bi Treći svetski rat

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi Treći svetski rat bio alternativa oštrim sankcijama, koje je Vašington uveo Rusiji, javlja ruska agencija TASS.

"Imate dve opcije. Započnite Treći svetski rat i zaratite sa Rusijom, fizički. Ili druga, pobrinite se da zemlja koja se ponaša tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cenu za to što je to uradila", rekao je Bajden i naglasio da je reč o "najobimnijim sankcijama u istoriiji".

"Rusija će platiti veliku cenu za ovo, kratkoročno i dugoročno, naročito dugoročno", rekao je Bajden.

19.56 Šestoro Grka ubijeno u bombaškom napadu Rusije

Grčka je pozvala ruskog ambasadora u Atini na razgovor, nakon što je saopšteno da je šest grčkih državljana ubijeno, a šestoro ranjeno u ruskom bombardovanju u blizini Mariupolja u Ukrajini. Grčko ministarstvo navelo je da je do bombardovanja došlo na periferiji sela Sartana i Bugas i da je među povređenima jedno dete, preneo je Rojters.

"Smrt naših državljana izaziva tugu i bes zbog neprihvatljivog ruskog napada na civile", rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

19.50 Borba na ulicama Kijeva u sred bela dana

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak današnje borbe na ulicama Kijeva i to dok ulicama prolaze automobili.

19.43 Švedska i Finska: Imamo pravo da tražimo pristup NATO savezu 

U jeku krize u Ukrajini, Švedska i Finska u subotu su ponovo potvrdile da je njihovo pravo da zatraže pristup NATO-u ako to žele i odbacile su nova upozorenja Moskve koja je u četvrtak počela napade na Ukrajinu.

U petak je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da bi pristup Finske ili Švedske Severnoatlantskom savezu "imao teške vojne i političke posledice". Takođe, finski ministar spoljnih poslova odgovorio je na pretnje Rusije zbog zahteva za članstvo. Više pročitajte u posebnoj vesti.

19.37   Kolona ruskih tenkova ide ka Harkovu

CNN je snimio veliku kolonu ruskih oklopnih vozila, koji se kreću prema granici u blizini Harkova. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi da je u toku bombardovanje tok grada.

19.32 Zelenski: Alijev i Erdogan ponudili da organizuju pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su predsednici Azerbejdžana i Turske, Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan, ponudili da organizuju pregovore sa Rusijom. On je pozdravio ovaj predlog u obraćanju putem video snimka na Telegramu, prenosi TAS S.

"Ilham Alijev i predsednik Erdogan predložili su organizovanje pregovora sa rusijom. To se samo može pozdraviti", rekao je Zelenski.

19.26  Bajden: Rekacije Švedske i Finske pokazuju pogrešnu procenu Putina

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da komentari neutralne Finske i Švedske o mogućem ulasku u NATO pokazuju dubinu pogrešne procene ruskog predsednika Vladimira Putina vezane za napad na Ukrajinu.

"Ne samo da je NATO ujedinjeniji, pogledajte šta se dešava u vezi sa Finskom, pogledajte šta se dešava u pogledu Švedske, pogledajte šta se dešava u drugim zemljama. Mislim, da on proizvodi upravo suprotan efekat od onoga koji je nameravao", rekao je Bajden u intervjuu koji je dao influenseru Brajanu Tajleru Koenu, preneo je Rojters.

19.12 I dalje traje borba za strateški most na jugu Ukrajine

Bitka za strateški most u Hersonu na jugu Ukrajine i dalje je u toku nakon višednevnih borbi, prenosi CNN. U obližnjem gradu Nikolajevu u nekoliko navrata ispaljeni su pucnji upozorenja kao opomena ljudima da ostanu u zatvorenom prostoru. 

19.04 Rusija zatvorila vazdušni prostor za rumunske avione

Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za rumunske avione zbog, kako se navodi, "neprijateljskih odluka rumunskih vazduhoplovnih vlasti", saopštila je danas ruska savezna agencija za vazduhoplovstvo Rosavijacija.

Vlasti u Rumuniji su ranije potvrdile da će zabraniti ruskim avio-kompanijama pristup svom vazdušnom prostoru i ovom odlukom su se pridružile drugim srednjeevrospkim zemljama koje su uvele istu zabranu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

18.51 "Ne znam kako da objasnim svoja osećanja": Stanovnici Kijeva u šoku zbog napada na stambeno naselje

Raketni napad na stambeno naselje u Kijevu koji se dogodio rano jutros ostavio je scene kao iz filma strave, što je posebno potresno za stanovnike pogođenog naselja.

"Ne znam kako da objasnim svoja osećanja, prvi put u životu vidim ovakvu štetu u ovom gradu u mirnodopskim vremenima", rekao je Juri Ševčuk (49), koji živi u ovoj oblasti više od 20 godina.

AP/Efrem Lukatsky

 

On je dodao da je Ukrajini potrebna vojna pomoć u vidu raketa i municije. 

Na pitanje, da li ima neku poruku za ruskog predsednika, Ševčuk je rekao: "Želim da kažem predsedniku Putinu, jedini put je put u pakao, a sada idem u jedinicu teritorijalne odbrane".

18.46 Ruske trupe se približavaju nuklearki u Zaporožju

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova izjavio je da se ruska vojska približava nuklearnoj elektrani u Zaporožju, prenosi Rojters. Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje druga je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

18.40 Bivši hrvatski fudbaler stigao u Mađarsku: Molite se za Ukrajinu

Nekadašnji hrvatski reprezentativac i fudbaler Šahtjora, Darijo Srna, uspeo je da pobegne iz rata u Ukrajini. Srna koji je nakon dugogodišnjeg igranja u klubu iz Donjecka postao i sportski direktor ove ekipe, javio se iz Mađarke putem video poruke, saopštivši da su on i njegovi saputnici na bezbednom, prenosi Index.hr.

"Ja sam u Mađarskoj. Hvala vam puno i molite se za Ukrajinu", rekao je Srna na videu koji je ubrzo nakon objave izbrisan sa Srninog Instagram profila.

18.29 Dve žrtve napada na stambenu zgradu u Kijevu

Najmanje dve osobe su poginule u napadu na stambenu zgradu u Kijevu, dok je šest osoba teško povređeno, javlja Bi-Bi-Si pozivajući se na ukrajinske vlasti. Neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu odbrane ranije je za RIA Novosti rekao da je stambena zgrada u Kijevu pogođena noćas projektilom ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema "Buk".

AP/Efrem Lukatsky

 

18.23 Nemačka šalje 400 raketnih bacača Ukrajini

Nemačka Vlada je odobrila isporuke 400 raketnih bacača (RPG) Ukrajini, izjavio je danas jedan diplomata EU Rojtersu.

Ovo je velika promena u politici Nemačke nakon što se našla na udaru kritika svojih zapadnih saveznika jer je do sada odbijala da šalje oružje ukrajinskoj vojsci, ocenio je Rojters. U izveštaju britanska agencije se podseća da Nemačka dugi niz godina dosledno sprovodi svoju politiku i ne izvozi oružje u ratna područja, delimično i zbog krvavih ratova u 20. veku i pacifizma koji je preovladao nakon ratnih poraza.

18.17 Kirilenko: U Donjeckoj oblasti danas ubijeno 19 civila

"Najmanje 19 civila je ubijeno, a 73 ranjeno danas u granatiranju ruskih snaga u Donjeckoj oblasti", tvrdi predsednik civilno-vojne administracije Donjecke oblasti Pavel Kirilenko, a prenosi ukrajinski Interfaks.

18.10 Rat u zemlji sa četiri nuklearne elektrane: Fizičar za Euronews Srbija analizira da li nam preti opasnost od zračenja 

Fizičar i urednik portala "Nauka kroz priče" Slobodan Bubnjević za Euronews Srbija je komentarisao jučerašnje saopštenje Ukrajinskog Inspektorata za nuklearno regulisanje da je širom Ukrajine zabeležen povišen nivo gama zračenja posle vojnih napada Rusije kod Černobilja. Zbog toga su reagovale i srpske nadležne insitucije i iz bezbednosnih razloga su započele merenje radioaktivnosti vazduha u Srbiji.

AP/Efrem Lukatsky

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu.

18.04 Konašenkov: Ukrajinci pokušali da ubiju sopstvene vojnike

Manji brodovi oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako tvrdi, u petak tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći "taktiku roja".

"Usled bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen", rekao je Konašenkov, kako je preneo Sputnjik.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

17.56 Oboren sajt Kremlja

Veb sajt Kremlja bio je na meti sajber napada, rekao je portparol Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju TASS.

"Napadi su u toku. [Veb-sajt] se često zamrzava", rekao je kratko Peskov.

Neki portali ruske vlade, uključujući Kremlj i Ministarstvo odbrane, ne rade treći dan zaredom, a odgovornost za napade preuzela je hakerska grupa "Anonimusi".

17.49 Pariz: Blizu završetak razgovora o isključenju Rusije iz sistema SWIFT

Razgovor između članica Evropske unije o isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT su blizu uspešnog završetka, izjavio je danas zvaničnik iz kancelarije francuskog predsednika. Zvaničnik, koji je tražio anonimnost, rekao je da nijedna država članica EU ne blokira isključenje Rusije iz sistema SWIFT, ali da su razgovori i dalje u toku, preneo je Rojters.

Isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema podržalo je više zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju, Grčku, Kipar i Mađarsku, prenosi "Gardijan".

17.40 Rojters: Ruske trupe uništile branu koja prekida dotok vode do Krima

Ruske trupe uništile su betonsku branu u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koju su Ukrajinci napravili 2014. godine kako bi prekinule dotok vode do Krima, izjavio je u subotu guverner Krima Sergej Aksjonov.

U izveštaju agencije RIA Novosti se podseća da je Ukrajina podigla branu preko kanala iz kojeg se, pre ruske aneksije 2014. godine, snabdevao Krim sa 85 odsto potrebne vode, prenosi Rojters. Kanal iz sovjetskog doba izgrađen je da kanališe vodu iz reke Dnjepar u područja Herson i Krim.

17.28 Ukrajinska Rada traži isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN
 
Vrhovna rada Ukrajine pozvala je danas na isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, jačanje sankcija protiv "svih Rusa" koji snose odgovornost i zatvaranje neba nad Ukrajinom. Poslanici ukrajinskog parlamenta zatražili su i da ruski predsednik Vladimir Putin bude označen kao "ratni zločinac".

profimedia

 

17.14 Ruska vojska dobila naređenje da napreduje u svim pravcima

Ruskoj vojsci izdato je naređenje da krenu napred u svim pravcima, nakon što je Ukrajina odbila pregovore, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Svim jedinicama ruske vojske danas je naređeno da krenu napred u svim pravcima u skladu sa planom operacije, nakon što je Ukrajina odbila da učestvuje u pregovaračkom procesu", rekao je Konašenkov na brifingu za novinare.

17.08  Čečenski borci poslati u Ukrajinu

​Čečnski lider Ramzan Kadirov rekao je da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini i zatražio od Ukrajinaca da svrgnu svoju vladu. U video snimku postavljenom na internetu, Kadirov je rekao da čečenske snage dosad nisu pretrpele nikakve gubitke i dodao da bi ruske snage bez problema mogle zauzeti velike ukrajinske gradove, ali je njihova zadatak da izbegnu gubitke u ljudskim životima. On tvrdi da su njegove snage zauzele vojni objekt, bazu ukrajinske Nacionalne garde, ali nije objavio konkretnu lokaciju.

U petak se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja navodno prikazuje čečenske borce u Ukrajini.

17.00 Počeo policijski čas u Kijevu: Uznemirujuća tišina pred još jednu besanu noć

"Počeo je dugi policijski čas. Ulice su prazne. Tišina. Ne mogu da spavam. Možda kasnije. Odlučila sam da napravim ukusnu supu", napisala je na Tviteru Jaroslava Antipina iz Kijeva.

16.50 Američki vojni zvaničnik: Rusija je poslala desetine hiljada trupa u Ukrajinu

Visoki američki vojni zvaničnik tvrdi da je Rusija u proteklih 24 sata poslala desetine hiljada trupa u Ukrajinu "na sve tri linije" fronta. On navodi da je Putin pozvao i rezervne snage.

16.37 Duda: EU da ubrza put Ukrajine ka članstvu

Brisel bi bi trebalo da ubrza put Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda, dodajući da Ukrajina, takođe, treba da ima pristup fondovima EU za obnovu zemlje.

"Poljska podržava ekspresni put za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Treba joj odmah odobriti status kandidata i odmah nakon toga započeti razgovore o članstvu", napisao je Duda na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

16.27 Nekoliko evropskih zemalja podržalo isključivanje Rusije iz sistema SWIFT

Više zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju i Grčku, saopštilo je da će podržati zabranu Rusiji da koristi globalnu platnu mrežu SWIFT sa ciljem da izvrši pritisak na Moskvu nakon invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će taj potez, koji podržavaju i Kipar i Mađarska, otežati poslovanje ruskim kompanijama.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba upozorio je u četvrtak da će evropski i američki političari imati "krv na rukama" ako ne podrže zabranu.

16.19 Žene u Dnjepru prave molotovljeve koktele

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija žene u Dnjepru kako na ulici prave molotovljeve koktele od stiropora i pivskih flaša, koje mogu da koriste protiv ruskih snaga, prenosi "Gardijan".

16.11 UNHCR: Iz Ukrajine do sada izbeglo više od 150.000 ljudi

Iz Ukrajine je do sada izbeglo više od 150.000 ljudi, saopštio je danas Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi. Prema njegovim rečima, izbeglice odlaze uglavnom u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, prenosi RIA Novosti.

"Raseljavanje stanovništva unutar Ukrajine takođe raste, ali vojna situacija otežava procenu broja i pružanje pomoći", napisao je Grandi na Tviteru.

15.54 Kijev demantuje izjave Kremlja

Ukrajina je negirala da je odbila pregovore sa Rusijom, kako je danas saopštio Kremlj. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da je to neistina i da je Rusija postavila "neprihvatljive uslove i ultimatume".

15.45 Turska: Tek treba da donesemo odluku

Turska je danas saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju prolaza između Sredozemnog i Crnog mora za ruske vojne brodove, nakon što je ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da se Ankara saglasila da će to učiniti. Kako prenosi Rojters, turski zvaničnici "nisu doneli odluku".

15.40 Čime Zapad kažnjava Rusiju?

Zbog vojne operacije koju je Rusija započela u Ukrajini, Zapad je Moskvu "kaznio" usvajanjem novog paketa sankcija. Reč je o merama koje "gađaju" sektor finansija i energetike, a koje su od juče proširene i na imovinu predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Mogućnost da Rusija bude isključena iz SWIFT sistema takođe je sve izvesnija, ali za to vreme, ruski zvaničnici tvrde da "sankcije ne znače ništa".

Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

14.51 Zelenski tvrdi: Turska zaustavlja prolaz ruskim ratnim brodovima u Crnom moru

Turska će zaustaviti ruske ratne brodove da prolaze kroz Crno more, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je na Tviteru rekao da je ta zemlja obećala vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini. Za sada nema potvrde ove informacije sa turske strane. 

14.47 Rusija: Stambenu zgradu u Kijevu pogodio ukrajinski PVO

Stambena zgrada u Kijevu pogođena je noćas projektilom ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema "Buk", saopštio je danas izvor u ruskom Ministarstvu odbrane za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, informacije o ruskom raketnom napadu na zgradu nisu tačne, a priroda oštećenja ukazuje na to da je objekat pogodila protivvazdušna raketa.

"To se jasno vidi na snimku. Očigledno je da je u toku odbijanja noćnog raketnog napada na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, došlo do kvara u sistemu za navođenje rakete ukrajinskog vazdušnog sistema Buk-M1, pa je projektil pogodio ugao stambene zgrade", rekao je izvor u ruskom Ministarstvu odbrane.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

14.41 U Poljsku već stiglo 100.000 ljudi

Oko 100.000 ljudi stiglo je u Poljsku iz Ukrajine od početka ruskih napada u toj zemlji u četvrtak, saopštila je poljska granična uprava.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

14.37 Mađarska podržava sankcije Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će ta zemlja podržati sve EU sankcije protiv Rusije i da ih neće blokirati.

On je, govoreći na ukrajinsko-mađarskoj granici, rekao da podržava mirovne naporne.

"Mađarska je stavila do znanja da će podržati sve sankcije, nećemo ništa blokirati, tako da ono što premijeri EU budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo", rekao je Orban.

13.53 Peskov: Ukrajinska strana odbila pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da je ukrajinska strana odbila pregovore i da ruska vojska nastavlja operacije "nakon što je Putin juče naredio obustavljanje napredovanja", prenosi Izvestija.

"Juče popodne, u vezi sa očekivanim pregovorima sa ukrajinskim rukovodstvom, vrhovni komandant, predsednik Rusije, naredio je obustavu napredovanja ruskih trupa... Pošto je tapravo ukrajinska strana odbila da pregovara, danas popodne je nastavljeno napredovanje ruskih snaga u skladu sa planom ruske operacije", rekao je Peskov.

13.25 Ukrajinske bezbednosne službe negiraju borbe u Lavovu

Ukrajinske bezbednosne službe demantovale su izveštaj gradonačelnika grada da se 60 ruskih vojnika iskrcalo u regionu preko noći. SBU je saopštila da je informacija lažna i da do takvog sletanja nije došlo. Rečeno je da je ukrajinski helikopter izvršio izviđački let u toj oblasti.

"Molimo stanovnike da ostanu mirni!", navodi se u saopštenju.

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

13.20 Estonija zatvorila nebo za ruske avione

Premijerka Estonije Kaja Kalas saopštila je da ta zemlja zatvara vazdušni prostor za ruske abione i pozvala članice EU da urade isto.

"Nema mesta avionima agresorske države na demokratskom nebu", napisala je ona na Tviteru.

13.01 FSB:Granate ispaljene iz Ukrajine pale na teritoriju Rostova

Tri granate ispaljena iz Ukrajine pale su na teritoriju Rostovske oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

13.00 Turska bila uzdrzana na glasanju o suspenziji Rusije iz Saveta Evrope

Turska je bila uzdržana prilikom glasanja o suspenziji Rusije iz Saveta Evrope, a istovremeno poziva na dijalog po svaku cenu, rekao je ruskoj agenciji TASS izvor upoznat sa tim pitanjem.

"Ne želimo da se zaustavi dijalog. Turska je bila uzdržana od glasanja po ovom pitanju. Bez obzira na to šta se desi, pozivamo sve na dijalog, po svaku cenu", naglasio je izvor.

Savet Evrope u petak je odlučio da suspenduje Ruskoj Federaciji pravo na predstavljanje u Komitetu ministara i u Parlamentarnoj skupštini zbog oružanog napada na Ukrajinu. U Strazburu navode da odluka stupa na snagu odmah, da je u pitanju privremena, a ne konačna mera, i da svi kanali komunikacije sa Rusijom ostaju otvoreni.

12.48 Policijski čas u Kijevu od 17h

Gradonačelnik Kijeva Vasilij Kličko najavio je da će policijski čas trajati do 8 sati ujutru u nedelju. Kako prenose mediji, svi koji budu napolju u vreme policijskog časa biće uhapšeni.

12.35 Ambasador Srbije: Naši građani uglavnom se evakuišu ka zapadu

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović rekao je za Euronews Srbija da je tokom noći u Kijevu bilo dejstava i da su se čuli alarmi, a građani su uglavnom bili u skloništima. On je rekao da se jedan broj građana Srbije evakuisao iz Ukrajine i pre nego što je izadata preporuka amabasade, a da sada državljani Srbije napuštaju zemlju u skladu sa mogućnostima.

profimedia

 

12.22 Rusko ministarstvo odbrane nije prijavilo nijednu žrtvu

Rusko ministarstvo odbrane u saopštenju objavljenom danas prijavilo je samo gubitke u vojnoj opremi na ukrajisnkoj strani. Portparol Igor Konašenkov rekao je da žrtava na ruskoj strani nema, prenosi CNN.

Podsetimo, ukrajinska strana tvrdi da je "ubijeno na hiljade ruskih vojnika".

12.18 UN: Ukrajinu napustilo 120.000 ljudi

Zamenica visokog komesara za izbeglice pri UN Keli Klements rekla je za CNN da bi četiri miliona ljudi moglo da pređe granicu Ukrajine. Ona je rekla da je 850.000 već ljudi interno raseljeno, dok je 120.000 napustilo Ukrajinu. 

12.13 "Najveći deo ruskih snaga 30 kilometara od centra Kijeva"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije informacije kada je reč o situaciji u Ukrajini. U objavi na Tviteru navodi se da su ruske trupe nastavile da napreduju ka Kijevu i da se najveći deo trupa nalazi 30 kilometara od centra grada. Takođe se navodi i da će ruske žrtve verovatno biti veće i teže "nego što je Kremlj očekivao ili priznao".

12.09 Francuska presrela ruski teretni brod u Lamašu

Francuska mornarica presrela je teretni brod u Engleskom kanalu koji je išao za ruski grad Sankt Peterburg, javlja BBC. Francuski zvaničnici naveli su da je brod presretnut u skladu sa novim sankcijama EU i kažu da je preusmeren u severnu luku Bilonj na moru.

"Ruski teretni brod dugačak 127 metara pod nazivom Baltički lider koji je prevozio automobile presrela je francuska mornarica preko noći u Lamanšu i ispratila ga do luke Bulonj na moru u severnoj Francuskoj", rekao je jedan zvaničnik.

12.02 Zelenski: Pobedićemo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se javnosti na konferenciji za novinare i rekao da će njegova zemlja odneti pobedu nad ruskim snagama. On je rekao da vladine snage i dalje kontrolišu Kijev i "ključne tačke u gradu". Dodao je da će ukrajinske snage pobediti i kritikovao je dezinformacije koje se pojavljuju u javnosti.

"Odbili smo uspešno neprijateljske napade. Borbe se nastavljaju", kazao je Zelenski u video poruci koja je objavljena na društvenim medijima, preneo je Rojters.

11.58 Zelenski trazio da Izrael bude domacin pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i da pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je danas za CNN ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk.

11.35 Uskoro izbacivanje Rusije iz SWIFT-a?

Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU za Rojters.

"SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana", kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.

11.25 Porođaj u kijevskoj stanici metroa

Dok Ukrajinom već treći dan odzvanjaju detonacije zbog ruske invazije na ovu zemlju, u stanici metroa gde na hiljade ljudi traži spas, jedna žena je unela novu pometnju koja se na kraju lepo završila.

Kako piše BBC, vozovi koji ne saobraćaju u Kijevu otvoreni su za sve ljude koji se tamo žele da se sklone pa se tamo našla i jedna trudnica, koja je sinoć na ovom mestu rodila devojčicu i dala joj ime Mia. Fotografija Mijine majke (23) brzo je obišla svet, a vest o njenom rođenju brzo se pročula i na društvenim mrežama.

11.23 Selaković upoznao ukrajinskog ambasadora sa pozicijom Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem i upoznao ga sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, o kojem će se uskoro izjasniti Vlada Srbije. Šef srpske diplomatije rekao je da Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasivši da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije, navodi se u saopštenju ministarstva.  

10.51 Ukrajinske trupe navodno odbile napad ruskih padobranaca

Ukrajinske snage odbile su napad 60 ruskih padobranaca kod Lavova, prenosi Rojters.

10.49 Medvedev: Sankcije ne znače ništa, operacija ide do kraja

Sankcije prema Rusiji neće promeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Dmitri Medvedev.

"Ove ''sjajne'' sankcije definitivno neće promeniti ništa. To je čak jasno i neupućenima u Stejt departmentu. Ovo se odnosi na odluku da se sprovede vojna operacija da se zaštiti Donbas", istakao je Medvedev, preneo je TASS.

Medvedev je naglasio da će "operacija biti potpuno sprovedena dok se ciljevi koje je odredio ruski predsednik (Vladimir Putin) ne ispune".

Tanjug/AP/YYulia Zyryaniva, Sputnik

 

10.31 Makron: Rat će potrajati, a posledice će osetiti Evropljani

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je ubeđen da će ruska vojna intervencija u Ukrajini potrajati i upozorio da bi to moglo da ima ozbiljne posledice za Evropljane.

"Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano odabrao Putin i potrajaće. Kriza koju nosi rat sa sobom će imati dugotrajne posledice. Moramo se pripremiti da budemo odlučni, ali i da budemo solidarni", rekao je Makron.

10.26 Kako se se ispostavilo da je snimak koji je podelilo ukrajinsko ministarstvo lažan?

Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju oprečne informacije povodom događaja u Ukrajini. Jedan snimak koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo odbrane a na kome se vidi navodno obaranje ruskog aviona pokazao se kao lažan.

 

10.18 Holandija i Češka šalju vojnu pomoć Ukrajini

Holandija će poslati 200 defanzivnih raketa Ukrajini u što kraćem vremenskom roku, saopštila je holandska vlada u današnjem pismu parlamentu, a vojnu pomoć šalje i Češka.  

Holandska vlada navodi takođe da će se osoblje holandske ambasade iz zapadnog ukrajinskog grada Lavova prebaciti u Jaroslav u Poljskoj, zbog pogoršanja bezbednosne situacije, preneo je Rojters. Češka vlada je danas odobrila slanje oružja Ukrajini u iznosu od 8,57 miliona dolara, kako bi se odbranila od ruskog napada, saopštilo je češko ministarstvo odbrane.

10.06 U Ukrajinu stigle nove količine naoružanja 

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da je u Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, sredstva protivvazdušne odbrane, municija za sve vrste naoružanja i artiljerije, vozila, panciri, gorivo. Kuleba je na Fejsbuku napisao da svaki novi dan donosi nove sankcije, naoružanje i izolaciju Rusije. "Glavno je da čvrsto stojimo i držimo Kijev", istakao je ukrajinski ministar.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

09.53 Ministar zdravlja Ukrajine: Poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece

Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece. Ljaško je na Fejsbuku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 dece.

09.50 Ukrajina evakuiše ambasadu u Moskvi, osoblje ide u Letoniju

Osoblje ukrajinske ambasade u Moskvi se evakuiše u Letoniju, saopštilo je letonsko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi za Rojters.

"To je bila njihova (ukrajinska) molba, mi smo to spremno dočekali i složili se. Pomažemo im u procesu evakuacije i pomoći ćemo im da se smeste u Letoniji", kazao je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova Janis Bekeris. On je odbio da kaže da li je osoblje ukrajinske ambasade već stiglo u Letoniju, navodeći bezbednosne razloge.

09.49 U Kijevu obustavljen rad metroa

Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Kličko je u objavi na Telegramu pozvao građane glavnog grada da ostanu kod kuće ili u skloništima, prenosi UNIAN.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

09.46 Kličko: Desetine povređenih

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je tokom noćašnjih napada u Kijevu povređeno 35 osoba, uključujući dvoje dece. Nije još jasno da li je reč samo o civilima.

09.42 Zelenski razgovarao i sa Fon der Lajen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je na Tviteru da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Ukrajina se s oružjem u rukama bori protiv osvajača, brani svoju slobodu i evropsku budućnost. Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen o efektivnoj pomoći našoj zemlji u ovoj herojskoj borbi. Verujem da i EU bira Ukrajinu", napisao je on.

09.40 Bugarska, Česka i Poljska zabranile ruskim avionima prelet

Rusija je dobila zvanično obaveštenje od Bugarske, Poljske i Češke da je ruskim avionima zabranjeno da ulaze u vazdušni prostor tih zemalja, otkrio je izvor iz ruske avio-kompanije za TASS.

09.35 Protesti širom sveta

Nakon što je Rusija pokrenula napade na Ukrajinu i dok se u Kijevu odigravaju teške borbe, širom sveta su organizovani protesti protiv ruske vojne akcije. Od Londona i Njujorka do Bejruta i Istanbula demonstranti su se okupili na ulicama noseći ukrajinske zastave i transparente "Zaustavite rat".

09.33 Konašenkov: Ruske snage uništile više od 800 vojnih objekata

Ruske oružane snage uništile su više od 800 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

"Ruske Oružane snage uništile su 821 ukrajinski vojni objekat, uključujući i 14 vojnih pista, 19 kontrolnih centara i komunikacionih čvorova, 24 protivvazdušna sistema S-300 i defanzivnih raketnih sistema Osa, kao i 48 radara", dodao je on, prenosi TASS.

09.28 I dalje oprečne informacije o broju žrtava

Ukrajinska vojska saopštila je na zvaničnom Fejsbuk nalogu da je u sukobima ubiheno više od 3.500 ruskih vojnika i da je skoro 200 zarobljeno. Vojska takođe tvrdi da je Rusija izgubila 14 aviona, osam helikoptera i 102 tenka, prenosi BBC, međutim informacije nisu potvrđene.

Podsetimo, ukrajinski i ruski zvaničnici, ali i predstavnici zapadnih država davali su različite informacije o broju žrtava od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdilo je juče da je više od 1.000 ruskih vojnika ubijeno od početka napada, prenosi BBC. Predstavnik Velike Britanije Džejms Heapi je rekao da je nastradalo 450 ruskih vojnika i najmanje 194 ukrajinskih građana, uključujući 57 civila.

Rusija, međutim, nije prijavila žrtve.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

09.27 Evakuisan šef nemačke obaveštajne službe

Specijalna nemacka jedinica izbavila je predsednika obaveštajne službe Nemačke BND Bruna Kala iz Ukrajine. Magazin "Fokus" tvrdi da je Kal evakuisan u Poljsku, odakle će biti prebačen u Berlin.

09.11 Da li Rusija želi da postavi novu vlast u Kijevu?

Pitanje je da li će se Rusija zadovoljiti blokadom ili će ići do kraja sa postavljanjem nove vlasti u Ukrajini, naveo je u izjavi za Euronews Srbija politikolog Boris Varga. On je povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini rekao da su se ispostavili tačnim podaci obaveštajnih službi sa zapada.

"Možemo reći da su događaji dramatični. Ukrajina se brani, pokušava da obrani glavni grad, a cela operacija je upravo usmerena tako da Kijev jeste glavni cilj", kazao je Varga.

08.41 Roskosmos prekida saradnju sa evropskim partnerima

Kao odgovor na sankcije Evropske unije, ruska svemirska agencija Roskosmos suspendovala je svoju saradnju sa evoprskim partnerima u kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani, rekao je danas direktor Roskosmosa Dmitri Rogozin.

08.37 Ukrajinska vojska tvrdi da je uništen ruski konvoj u blizini Kijeva 

Ukrajinska vojska navodi da je presretnut i uništen ruski konvoj zapadno od Kijeva.  

 

08.36 Lideri Poljske, Litvanije i Nemačke se danas sastaju u Berlinu

Portparol poljske vlade Pjotr Muler saopštio je na Tviteru da će se lideri tri zemlje sastati danas u Berlinu kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

"Na inicijativu premijera Mateuša Moravjeckog danas će se održati sastanak u Berlinu. Premijer Moravjeci zajedno sa predsednikom Litvanije održaće sastanak sa nemačkim kancelarom. Evropska unija mora odmah da usvoji paket nemilosrdno oštrih sankcija Rusiji", napisao je on.

Nije precizirano kada sastanak i počinje, prenosi Gardijan

08.23 Zelenski razgovarao sa Makronom i Mišelom

"Presudan je trenutak da se jednom zauvek zatvori dugogodišnja diskusija i donese odluka o članstvu Ukrajine u EU. Razgovarao sam sa @eupresident (Šarl Mišel) o daljoj delotvornoj pomoči i herojskoj borbi Ukrajinaca za svoju slobodnu budućnost", napisao je Zelenski na Tviteru.

Prethodno je Zelenski objavio da je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Oružje i oprema naših partnera su na putu za Ukrajinu. Antiratna koalicija je aktivna!", napisao je on.

08.11 Pogođena zgrada u Kijevu, šire se fotografije

Stambena zgrada u blizini drugog aerodroma u Kijevu pogođena je projektilom u jutarnjim satima, a slike sa lica mesta pokazuju materijalnu štetu na višim spratovma. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podelio je fotografiju.

"Kijev, naš sjajan, miran grad, preživeo je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga i projektila. Zahtevam od sveta: potpunu izolaciju Rusije, proterivanje ambasadora, embargo na naftu, uništenje njene ekonomije. Zaustavite ruske ratne zločince", napisao je on.

08.04 "Pozicije Ukrajine u pregovorima neće biti slabe"

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da pozicije Ukrajine u pregovorima sa Rusijom neće biti slabe. Podoljak je za ukrajinsku televiziju rekao da će pozicije biti potpuno drugačije, jer je sada, kako je ocenio, "jasno ko je ko“, prenosi Ukrajina Interfaks.

Kada je reč o daljem razvoju događaja, Podoljak misli da će Rusija pokušati da nanese što više štete civilnoj infrastrukturi u pojedinim gradovima Ukrajine.

"Klasična histerija ljudi koji su planirali blickrig, a nisu ga dobili", rekao je Podoljak.

07.50 Ruske snage zauzele Melitipolj

Ruske trupe su zauzele grad Melitipolj u jugoistošnoj Zaporoškoj oblasti, javlja ruska agencija Interfaks pozivajući se na Ministarstvo odbrane te zemlje. Takođe, rusko ministarstvo je potvrdilo da je Rusija koristila krstareće rakete za napade tokom noći koje je ispaljivala sa brodova i aviona. 

07.40 SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 350 miliona dolara

Rojters javlja da je predsednik SAD Džozef Bajden naložio da se Ukrajini uputi vojna pomoć u iznosu od 350 miliona dolara. 

07.24 Zelenski objavio snimak iz Kijeva, negira da je pozvao vojsku da se preda

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio video na Tviteru, u kojem negira da je pozvao armiju da se preda ruskim trupama.

"Ima mnogo lažnih informacija na internetu da sam pozvao našu armiju da položi oružje", rekao je i dodao: "Ja sam ovde. Nećemo položiti oružje, branićemo državu. Ranije je javljeno da je Zelenski odbio američku ponudu da se evakuiše. 

07.15 Rakete ispaljene iz Crnog mora, borbe kod Mariupolja

BBC prenosi izveštaje da su rakete ispaljene na Ukrajinu iz Crnog mora. Takođe, pokrenuti su i vazdušni napadi na nekoliko područja. 

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su oblasti u blizini grada Sumi, kao i Poltave i Mariupolja, pogođene iz vazduha ruskim krstarećim raketama tipa "kalibar" lansiranim iz Crnog mora. Borbe uveliko traju u Marijupolju, Hersonu, Nikolajevu i Odesi, naveo je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

6.55 Teške borbe u Kijevu tokom noći

Cele noći eksplozije su odjekivale Kijevom. Ukrajinska vojska pokušavala je da se odupre ruskim napadima, javlja BBC. Navodno su ukrajinske snage u Kijevu uspele da se odupru napadima blizu centra grada, saopštila je vojska na Fejsbuku.

Ranije su ukrajinske oružane snage u još jednom Fejsbuk postu navele da se odigravaju "teške bitke" u jednom delu grada, dodajući da se "aktivna borba" događa u određenim ulicama. To se dogodilo nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da će Rusija pokušati da zauzme Kijev. Međutim, izvori iz ukrajinske vojske navode da imaju kontrolu nad situaicjom. 

Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

 

Stanovnici ukrajinskih gradova noć su proveli u skloništima:

Ambasadori Rusije i Ukrajine u Beogradu o krizi:

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandr Bocan-Harčenko i za ukrajinski ambasadora u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič sinoć su bili gosti u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" na televiziji Euronews Srbija. Pogledajte kako su ocenili stav Srbije o situaciji u Ukrajini koji je juče izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i njihova viđenja uzorka i mogućih rešenja ukrajinske krize.

Euronews

Profesor Univerziteta u Kijevu za Euronews Srbija: Rusija menja pristup, cilj su pritisak i kontrola ukrajinske vlade 

Očigledno da je Rusija promenila prustup i da se pripremila na drugačiju vojnu operaciju i pritisak na ukrajinsku vladu, čim se borbe vode u Kijevu, glavnom grdu Ukrajine, istakao je za Euronews Srbija povodom aktuelne situacije i ulaska ruskih trupa u grad, Nikolaj Kapitonjenko, profesor na Institutu za međunarodne odnose Univerziteta Taras Ševčenko u Kijevu.

Euronews Srbija

Komentari (0)

Evropa