Evropa

Čime Zapad kažnjava Rusiju: Šta donosi novi paket sankcija i zašto bi isključivanje iz sistema SWIFT bio najveći udar

Komentari

Autor: Euronews, Index.hr, Guardian, Tanjug

26/02/2022

-

15:38

Čime Zapad kažnjava Rusiju: Šta donosi novi paket sankcija i zašto bi isključivanje iz sistema SWIFT bio najveći udar
Čime Zapad kažnjava Rusiju: Šta donosi novi paket sankcija i zašto bi isključivanje iz sistema SWIFT bio najveći udar - Copyright AP/Alexei Nikolsky, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zbog vojne operacije koju je Rusija započela u Ukrajini, Zapad je Moskvu "kaznio" usvajanjem novog paketa sankcija. Reč je o merama koje "gađaju" sektor finansija i energetike, a koje su od juče proširene i na imovinu predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Mogućnost da Rusija bude isključena iz SWIFT sistema takođe je sve izvesnija, ali za to vreme, ruski zvaničnici tvrde da "sankcije ne znače ništa".

Rusija je u četvrtak, podsetimo, započela, kako kažu u Moskvi, "specijalnu operaciju" u Ukrajini, a trećeg dana vode se teške borbe u Kijevu između ukrajinskih i ruskih snaga. Iako su informacije o žrtvama zasad oprečne, ukrajinski zvaničnici tvrde da je ubijeno na hiljade ruskih vojnika.

Iako je je Evropska unija dugo najavljivala nove sankcije zbog ruskog gomilanja trupa na granici, Putinova odluka da prizna samoproglašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku, a potom i vojne akcije dovele su do hitnih mera kao što su uskraćivanje finansijskih sredstava sa Zapada i obustavljanje projekta gasovoda Severni tok 2.

Sankcije su uvele Evropska unija, SAD i Velika Britanija, a odluka o SWIFT sistemu, potezu koji nije preduzet čak ni kada je Rusija izvšila aneksiju Krima i koji bi mogao žestoko da uzdrma Rusiju, očekuje se u narednim danima.

Šta sve podrazumeva novi paket sankcija

Sankcije koje je Zapad uveo odnose se na finansije, energetiku, transport, izvoz u tu zemlju, a poduži je i spisak lica koja će takođe biti sankcionisana. Možda najširi paket mera uvela je Velika Britanija koja je u utorak uvela sankcije zamrzavanjem imovine i zabranu putovanja za deset imenovanih pojedinaca i 11 preduzeća, uključujući šest banaka. Još stotine ljudi koji sede u ruskoj Dumi takođe će se suočiti sa sankcijama, pojedincima će biti zabranjene sve transakcije u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Lista je proširna u petak dodajući imena predsednika Putina i šefa diplomatije Lavrova.

Američki predsednik Džo Bajden najavio je u utorak prvi paket sankcija Rusiji i ažurirao listu u četvtak. Mete su velike ruske državne banke, koje trguju sa pet ruskih naftnih tankera i kontejnerskih brodova i "elite oligarha bliske Putinu". Takođe je zabranio američkim bankama i pojedincima da trguju ruskim državnim dugom.

Sankcije Evropske unije odnose se na 27 pojedinaca i subjekata koji su igrali ulogu u "podrivanju ukrajinskog suvereniteta", 351 poslanika Dume koji je glasao za rusko priznanje samoproglašenih republika Lugansku i Donjecku i 11 koji su to predložili. 

profimedia

 

U petak je potom EU zamrznula imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova kao odgovor na napade u Ukrajini. Ova mera podrazumeva da će bankama sa sedištem u EU biti zabranjeno da im stave sredstva na raspolaganje, iako će to zavisiti od stepena saradnje finansijskih subjekata.

Odluku je u petak uveče potvrdio Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

"Rusija treba da vidi da će biti izolovana od međunarodne zajednice", rekao je Borelj.

Putin i Lavrov, međutim, neće biti predmet zabrane putovanja, iako je reč o redovnoj sankciji koja često prati zamrzavanje imovine, a cilj je da diplomatski kanali ostanu otvoreni.

Promena je, međutim, jasna. Putin i Lavrov, naime, bili su isključeni iz prethodnog paketa sankcija, ali je brzina kojom se odvija vojni napad drastično povećala pritisak na lidere zapadnih zemalja da donesu oštrije i radikalnije kazne, prenosi Euronews.

Šta je SWIFT sistem

Proteklih dana se, međutim, sve češće govorilo i o takozvanom SWIFT sistemu, odnosno međubankarskom sistemu koji koristi oko 11.000 finansijskih insitucija iz 200 zemalja. Iako je Zapad oklevao, vesti od danas pokazuju da je sve izvesnije da će rusko isključivanje podržati čak i Mađarska koja je ostala kao poslednja članica EU koja se tome protivila. 

Mađarski zvaničnici saopštili su, nakon što su takvu odluku doneli i Italija i Kipar, da podržavaju rusko isključivanje, preneo je Rojters. Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji mu je to i potvrdio .

Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU za Rojters.

"SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana", kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.

On je rekao da je takva odluka apsolutno neophodna.

"Da li je dovoljna ta odluka? Ne. Da li je neophodna? Apsolutno. Sankcije mogu da imaju smisla samo ako postoji cena koju će neko platiti, a ova će koštati", rekao je bankar.

Unsplash

 

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je globalna finansijska žila kucavica koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica. Funkcioniše kao sistem za brzu razmenu poruka kojima se korisnik obaveštava kada je novac poslat i kada je "legao" na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o bilion transakcija kompanija i vlada.

Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan odsto tih poruka, prenosi Index.hr. Ruske kompanije izgubile bi pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje SWIFT omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vredne energente i poljoprivredne proizvode. Banke bi verovatno morale direktno da posluju jedna s drugom, što bi izazvalo kašnjenja transakcija i dodatne troškove i na kraju bi ruskoj vladi uskratilo prihode.

Rusija je zamalo ostala bez pristupa SWIFT-u nakon što je 2014. pripojila Krim. Moskva je tada poručila da bi taj potez bio jednak objavi rata, preneo je Index.

"Sankcije ne znače ništa"

Sankcije prema Rusiji neće promeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Dmitri Medvedev.

"Ove ''sjajne'' sankcije definitivno neće promeniti ništa. To je čak jasno i neupućenima u Stejt departmentu. Ovo se odnosi na odluku da se sprovede vojna operacija da se zaštiti Donbas", istakao je Medvedev, preneo je TAS S.

Medvedev je naglasio da će "operacija biti potpuno sprovedena dok se ciljevi koje je odredio ruski predsednik (Vladimir Putin) ne ispune".

Takođe, Medvedev je rekao da će Rusija odgovoriti na zaplenu novca ruskim građanima i kompanijama u inostranstvu, tako što će zapleniti novac strancima i stranim kompanijama u Rusiji, preneo je Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Još nekoliko zabrana

Osim sankcijama, Rusija se zbog vojne akcije u Ukrajini kažnjava i na druge načine. Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU doneo je odluku na osnovu ranije danas donete preporuke od strane Upravnog tela "Pesme Evrovizije", Referentne grupe, a na osnovu pravila samog događaja i vrednosti EBU.

Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU. Odluka odražava zabrinutost da bi u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu.

Takođe, Rusija neće biti ni domaćin finala Lige šampiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa