Evropa

Ambasador Srbije u Kijevu za Euronews Srbija: Naši građani uglavnom se evakuišu ka zapadu, gužve na putevima su velike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

12:25

Ambasador Srbije u Kijevu za Euronews Srbija: Naši građani uglavnom se evakuišu ka zapadu, gužve na putevima su velike
Ambasador Srbije u Kijevu za Euronews Srbija: Naši građani uglavnom se evakuišu ka zapadu, gužve na putevima su velike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović rekao je za Euronews Srbija da je tokom noći u Kijevu bilo dejstava i da su se čuli alarmi, a građani su uglavnom bili u skloništima. On je rekao da se jedan broj građana Srbije evakuisao iz Ukrajine i pre nego što je izadata preporuka amabasade, a da sada državljani Srbije napuštaju zemlju u skladu sa mogućnostima.

"Praktično je jedina mogućnost putničkim vozilima u pravcu zapada", rekao je Jovanović i dodao da je moguća varijanta i železnica, s tim što juče vozovi nisu išli u tom pravcu.

Navodi i da su gužve mnogo velike i da je teško doći do karata. "Od nekih naših građana smo dobili informaciju da su kupili karte za ponedeljak ili utorak. Postoji informacija da su železnice povećale broj vagona", rekao je.

 

 

 

Jovanović je rekao da su mnogi državljani Srbije koji žive i rade u Ukrajini juče i prekjuče krenuli iz zemlje i da je ambasada sa njima u kontaktu, a oni pružaju i informaicje o stanju na putevima. 

"Oni koji su krenuli juče u 7 iz Kijeva, javili su se oko 10 sati da su na 100 kilometara od granice sa Rumunijom. Na putu ima mnogo kontrolnih puntova, uvedeno je ratno stanje", rekao je Jovanović i naveo da su i velike gužve. 

Navodi da je u stalnom kontaktu sa građanima. "Nekima smo uspeli da obezbedimo karte za voz, oni su evakuisani. Imamo određeni broj naših građana u misiji OEBS, sa njima smo u kontaktu. Imamo i bračni par za koji pokušavamo da obezbedimo vozne karte. Čim bude prva prilika, učinićemo to", istakao je.

Višesatna čekanja vozača kamiona

Jovanović je pomenuo i vozače teretnih vozila koji su se zatekli na graničnim prelazima. Ističe da su prelazi prema Belorusiji potpuno zatvoreni. Kako kaže u kontaktu je sa kolegama iz ambasade Poljske i dobio je informacije da se na granicama prema toj zemlji čeka od 20 do 60 časova za izlazak iz Ukrajine.  

Kada je reč o građanima drugih zemalja Zapadnog Balkana, Jovanović kaže da njih u Ukrajini nema mnogo.

Ističe da ambasada Srbije za sada ostaje u Kiejvu u punom sastavu. "Noć smo proveli u ambasadi, smatramo da je to najsigurnije mesto u ovom trenutku", rekao je. 

Na pitanje da li ambasada ostaje u Kijevu, ponavlja da je procena da je to najbezbednije mesto u ovom trenutku. Kako je rekao, odluka o eventualnoj evakuaciji biće doneta u konsultacijama sa ministarstvom spoljnih poslova.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa