Evropa

"Događaji su dramatični" - Politikolog Varga o ratu u Ukrajini: Da li Rusija želi da postavi novu vlast u Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

09:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje je da li će se Rusija zadovoljiti blokadom ili će ići do kraja sa postavljanjem nove vlasti u Ukrajini, naveo je u izjavi za Euronews Srbija politikolog Boris Varga. On je povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini rekao da su se ispostavili tačnim podaci obaveštajnih službi sa zapada.

Tokom prethodna dva dana stizale su različite informacije o ulasku vojske Rusije u glavni grad Ukrajine Kijev, što su i ranije analitičari videli kao promenu strategije, da se sa teritorija Luganska i Donjecka, prešlo na glavni grad.

"Možemo reći da su događaji dramatični. Ukrajina se brani, pokušava da obrani glavni grad, a cela operacija je upravo usmerena tako da Kijev jeste glavni cilj", kazao je Varga.

Smatra da su izjave koje dolaze od Putina i Lavrova veoma ostrašćene i da su veoma zabirnjavajuće namere ruskog predsednika da zauzme glavni grad i postavi marionetsku vlast.

EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

 

"Ova operacija aktivno radi na toj demilitarizaciji, cilj su bile vojne baze, aerodromi, taj istočni deo je veoma oštećen, vojna struktura je veoma oštećena pa se iz izveštaja vidi da je delimično ispunjen cilj. Svakako da postoji spekulacija da se Rusija oslanja na to da vrate svrgnutog predsednika Janukoviča u Ukrajinu ili nekoga iz te strukture koja je proterana 2014. godine", naveo je Varga.

On dodaje da Ukrajina jeste ostavljena sama da se brani. "I zapad je bespomoćan u svemu ovome. Ako Ukrajina bude bila primorana na gubitke i vrstu mira pod pritiskom, to će biti gubitak i izgubljeni rat za zapad", kazao je Boris Varga za Euronews Srbija.

Takođe, kada je reč o sankcijama koje uvode EU i SAD, Varga navodi da do sada nisu dale rezultate kakve je zapad očekivao.

"Te sankicije još od 2014. godine nisu udarile na rusku ekomoniju koliko su očekivali. Rusija se spremila na tako nešto i zato je pitanje koliko će delovati sada", zaključio je politikolog Boris Varga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa