Evropa

Brisel prelomio - EU zamrzla imovinu Putinu i Lavrovu: Odgovor na napad Rusije na Ukrajinu mogao bi imati još jednu fazu

Komentari

Autor: Euronews

25/02/2022

-

20:17

Brisel prelomio - EU zamrzla imovinu Putinu i Lavrovu: Odgovor na napad Rusije na Ukrajinu mogao bi imati još jednu fazu
Rusija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija zamrznula je imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova kao odgovor na invaziju Ukrajine. Ova mera podrazumeva da će bankama sa sedištem u EU biti zabranjeno da im stave sredstva na raspolaganje, iako će to zavisiti od stepena saradnje finansijskih subjekata.

Odluku je u petak uveče potvrdio Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

"Rusija treba da vidi da će biti izolovana od međunarodne zajednice", rekao je Borelj.

Putin je treći svetski lider koga je EU lično sankcionisala, posle beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i predsednika Sirije Bašara el Asada, istakao je Borelj.

Ranije ove nedelje, blok je sankcionisao 351 poslanika Dume i članove Putinovog najužeg kruga.

Putin i Lavrov, međutim, neće biti predmet zabrane putovanja, iako jer reč o redovnoj sankciji koja često prati zamrzavanje imovine, a cilj je da diplomatski kanali ostanu otvoreni.

profimedia

 

Promena je, međutim, jasna. Putin i Lavrov, naime, bili su isključeni iz prethodnog paketa sankcija, ali je brzina kojom se odvija vojni napad drastično povećala pritisak na lidere zapadnih zemalja da donesu oštrije i radikalnije kazne, prenosi Euronews.

Konačni set sankcija, koji sada uključuje i Putina i Lavrova, predstavljen je u petak uveče nakon sastanka ministara inostranih poslova EU. Ceo paket će stupiti na snagu nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu EU

"Danas ćemo postići dogovor o tome. Mislim da će oba ta imena biti dodata na dugačku listu drugih imena. To je ispravna stvar jer su oni ključni donosioci odluka u pogledu onoga što se dogodilo u poslednjih nedelju dana", rekao je novinarima Simon Kovenej, ministar spoljnih poslova i odbrane Irske, pre nego što je krenuo na ministarski sastanak.

"Uvek mora postojati prostor za dijalog i diplomatski angažman, a ako to uključuje putovanja, to treba olakšati“, rekao je on.

Ipak, zamrzavanje Putinove imovine je više simboličan potez nego kazna. Nepoznanice oko Putina proteže se i na njegovo lično bogatstvo. Prema časopisu Fortune, neto vrednost predsednika bi mogla da se kreće između 70 milijardi i 150 milijardi dolara. Ostaje da se vidi koliko je ovog bogatstva uskladišteno na teritoriji EU.
  
"Verujte mi, nisam upoznat sa bogatstvom gospodina Putina i gospodina Lavrova. To nije moja dužnost. Ima ljudi koji će se pobrinuti za to", rekao je Borelj, upitan kako da uđe u trag predsednikovim sredstvima da bi ih zamrzli.

Visoki diplomata je dodao da je u pripremi i treći paket sankcija, ali je izbegao da iznosi detalje. 

Borelj je potvrdio da izbacivanje Rusije iz SVIFT-a, međunarodnog platnog sistema, nije u sadašnjem paketu, ali je zadražao tu "mogućnost da se zadrži za buduće pregovore".

Na listi čelnici ruske vojske i "propagandisti"

Podsetimo, EU je pre dva dana uvela sankcije najbližim saradnicima Vladimira Putina. Na vrhu liste sankcija je upravo Sergej Šojgu, jer je on "u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine", navodi se u nacrtu spiska u koji je Gardijan imao uvid.

Uz Šojgua, tu se nalaze još i Anton Vajno, Putinov načelnik štaba, koji "igra aktivnu ulogu u donošenju odluka", Igor Osipov, glavnokomandujući Crnomorske flote, i Sergej Surovkin, koji je poznat kao glavnokomandujući ruske avijacije.

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Poo

 

Među ostalim najvišim zvaničnicima su zamenik premijera i predsednik državne banke VTB Dmitrij Grigorenko i Igor Šuvalov, predsednik ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju sektora odbrane.

Evropska unija takođe cilja na, kako se navodi, ruske "propagandiste", uključujući portparolku ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu i šeficu kanala RT Margaritu Simonjan, obe "poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici". Tu je i Vladimir Solovjov, voditelj kanala "Russia One".

"Putinov kuvar"

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koji je već pod sankcijama SAD kao osnivač i nezvanični lider ozloglašene opisanog u američkim sankcijama kao osnivača i nezvaničnog šefa Vagnerove plaćeničke grupe.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar", finansira Agenciju za internet istraživanje, koja je takođe dodata na listu sankcija EU. Sa sedištem u Sankt Peterburgu, ova agencija je poznatija kao "fabrika trolova", gde blogeri rade danonoćno kako bi preplavili društvene mreže proruskim stavovima.

Sankcionisane banke su Banka Rusija, za koju zvaničnici EU i zapadni zvaničnici veruju da je lična banka Putina i mnogih njegovih zvaničnika, kao i Promsvjazbanka i Vnješekonombanka, za koje zvaničnici EU smatraju da primaju instrukcije od Putina lično.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa